Hyppää pääsisältöön

Jean-Michel Jarre: Matka ääniin – dokumentti elektronisen musiikin pioneerista

Kaksi kuvaa dokumenttielokuvasta Jean-Michel Jarre: Matka ääniin.
Kaksi kuvaa dokumenttielokuvasta Jean-Michel Jarre: Matka ääniin. Jean-Michel Jarre,teeman rockdokumentit,musiikki,elektroakustinen musiikki

Tutkimusmatka elektroniseen musiikkiin, oppaana Jean-Michel Jarre.
Esitys Teemalla 28.7.2018 klo 20. Areenassa 30 päivää.

Musiikissani tutkin ilon alle piilotettua surua."― Jean-Michel Jarre

Jean-Michel Jarre: Matka ääniin (Jean-Michel Jarre: A Journey through Electronic Music) on dokumenttielokuva Oxygènellä maailmanmaineeseen nousseesta elektronisen musiikin pioneerista, ranskalaisesta Jean-Michel Jarresta. Hän on melankolisen electronican showmies ja supertähti.

Dokumentissa alan myöhäisempi mestari Moby sanoo, että juuri Jarre esitteli elektronisen musiikin miljoonille ihmisille, myös hänelle. Elokuvasäveltäjä Hans Zimmer toteaa, että vaikka monilla on samat lelut kuin Jarrella, muut eivät tee niillä yhtä hienoa musiikkia. Air-duo eli Jean-Benoît Dunckel ja Nicolas Godin puolestaan ihastelevat sitä, miten kaikki mitä Jarre tekee on niin suurta, avaruusmusiikkia – sen lisäksi että tämä tekee ihan omaa juttuaan.

Jean-Michel Jarre (s. 1948) kertoo dokumentissa omasta kehityksestään musiikintekijänä, jazzin ja abstraktin taiteen löytämisestä ja suurista projekteistaan. Hän muistelee myös vastarintaliikkeessä mukana ollutta äitiään ja vaikeaa suhdetta isäänsä, maailmankuuluun elokuvasäveltäjään Maurice Jarreen.

Myös entinen puoliso, näyttelijä Charlotte Rampling on mukana. Hän muistelee Jarren kanssa kotikeittiössä äänitetyn Oxygènen ensikuulemista sekä megalomaanista Kiinan-kiertuetta vuonna 1981.

Electronica merkitsee nörttien lopullista voittoa!"― Jean-Michel Jarre

Jarren mukaan matka ääniin alkaa kohdusta. Hän sanoo tavoittelevansa sävellyksissään juuri tuota alkuperäistä, nesteiden suodattamaa äänimaisemaa, "kohtumusiikkia". Hän kertoo myös matkustamisen olevan aivan olennainen osa hänen luovaa prosessiaan.

Erityisen tärkeää matkustaminen on Jarren uudessa projektissa. Viime vuodet hän on taltioinut uutta musiikkia Electronica-albumeilleen alan suurimpien nimien kanssa. Projektissa ovat mukana muun muassa Moby, Air, Hans Zimmer, John Carpenter, Laurie Anderson, David Lynch, Gary Numan, Armin van Buuren, Vince Clarke, Tangerine Dream, Julia Holter, Fuck Buttons, Gesaffelstein, 3D, klassisen musiikin supertähti Lang Lang ja rocklegenda Pete Townshend. Heistä osa tavataan dokumentissakin.

 • Jean-Michel Jarre: Matka ääniin (Jean-Michel Jarre: A Journey through Electronic Music), Saksa 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Birgit Herdlitschke.

Dokumentti sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla lokakuussa 2016.

Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi.
Oxygène-levy ilmestyi vuonna 1976. Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi. Jean-Michel Jarre,elektroninen musiikki,teeman rockdokumentit,Oxygene

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 28.3.2018.

Kommentit

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!