Hyppää pääsisältöön

Jean-Michel Jarre: Matka ääniin – dokumentti elektronisen musiikin pioneerista

Kaksi kuvaa dokumenttielokuvasta Jean-Michel Jarre: Matka ääniin.
Kaksi kuvaa dokumenttielokuvasta Jean-Michel Jarre: Matka ääniin. Jean-Michel Jarre,teeman rockdokumentit,musiikki,elektroakustinen musiikki

Tutkimusmatka elektroniseen musiikkiin, oppaana Jean-Michel Jarre.
Esitys Teemalla 28.7.2018 klo 20. Areenassa 30 päivää.

Musiikissani tutkin ilon alle piilotettua surua."― Jean-Michel Jarre

Jean-Michel Jarre: Matka ääniin (Jean-Michel Jarre: A Journey through Electronic Music) on dokumenttielokuva Oxygènellä maailmanmaineeseen nousseesta elektronisen musiikin pioneerista, ranskalaisesta Jean-Michel Jarresta. Hän on melankolisen electronican showmies ja supertähti.

Dokumentissa alan myöhäisempi mestari Moby sanoo, että juuri Jarre esitteli elektronisen musiikin miljoonille ihmisille, myös hänelle. Elokuvasäveltäjä Hans Zimmer toteaa, että vaikka monilla on samat lelut kuin Jarrella, muut eivät tee niillä yhtä hienoa musiikkia. Air-duo eli Jean-Benoît Dunckel ja Nicolas Godin puolestaan ihastelevat sitä, miten kaikki mitä Jarre tekee on niin suurta, avaruusmusiikkia – sen lisäksi että tämä tekee ihan omaa juttuaan.

Jean-Michel Jarre (s. 1948) kertoo dokumentissa omasta kehityksestään musiikintekijänä, jazzin ja abstraktin taiteen löytämisestä ja suurista projekteistaan. Hän muistelee myös vastarintaliikkeessä mukana ollutta äitiään ja vaikeaa suhdetta isäänsä, maailmankuuluun elokuvasäveltäjään Maurice Jarreen.

Myös entinen puoliso, näyttelijä Charlotte Rampling on mukana. Hän muistelee Jarren kanssa kotikeittiössä äänitetyn Oxygènen ensikuulemista sekä megalomaanista Kiinan-kiertuetta vuonna 1981.

Electronica merkitsee nörttien lopullista voittoa!"― Jean-Michel Jarre

Jarren mukaan matka ääniin alkaa kohdusta. Hän sanoo tavoittelevansa sävellyksissään juuri tuota alkuperäistä, nesteiden suodattamaa äänimaisemaa, "kohtumusiikkia". Hän kertoo myös matkustamisen olevan aivan olennainen osa hänen luovaa prosessiaan.

Erityisen tärkeää matkustaminen on Jarren uudessa projektissa. Viime vuodet hän on taltioinut uutta musiikkia Electronica-albumeilleen alan suurimpien nimien kanssa. Projektissa ovat mukana muun muassa Moby, Air, Hans Zimmer, John Carpenter, Laurie Anderson, David Lynch, Gary Numan, Armin van Buuren, Vince Clarke, Tangerine Dream, Julia Holter, Fuck Buttons, Gesaffelstein, 3D, klassisen musiikin supertähti Lang Lang ja rocklegenda Pete Townshend. Heistä osa tavataan dokumentissakin.

 • Jean-Michel Jarre: Matka ääniin (Jean-Michel Jarre: A Journey through Electronic Music), Saksa 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Birgit Herdlitschke.

Dokumentti sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla lokakuussa 2016.

Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi.
Oxygène-levy ilmestyi vuonna 1976. Jean Michel Jarren Oxygene-levyn kansi. Jean-Michel Jarre,elektroninen musiikki,teeman rockdokumentit,Oxygene

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 28.3.2018.

Kommentit
 • Isä Matteon tutkimukset jatkuvat taas

  Teemalla nähdään sarjan uusi 11. tuotantokausi

  Karismaattinen ja sydämellinen kirkonmies isä Matteo ratkoo rikoksia ja sydänsuruja suositun italialaissarjan uusissa jaksoissa. Sarjan 11. tuotantokausi nähdään Teemalla syksyn 2018 aikana. Teemalla arkisin 22.8.2018 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20. Jaksot Areenassa 90 päivää. Uuden kauden aluksi Spoleton karabinieeriasemalla odotetaan jännittyneinä uuden kapteenin tapaamista.

 • Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

  Juhlakonsertti suorana, arkisto-ohjelmia nuoresta maestrosta

  Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

 • Toimintaa ja anarkiaa Seijun Suzukin tyyliin

  Japanilaisen kulttiohjaajan elokuvat yllättävät koko ajan

  Seijun Suzuki oli legendaarinen japanilainen b-rikostarinoiden mestari, jonka elokuvia katsoessa ei voi lainkaan aavistaa, mitä seuraavan kulman takaa tulee. Niissä juonen seuraaminen ei olekaan olennaista vaan totaalisen vapaa mielikuvitus. Kuusi Suzukin elokuvaa Teeman Areena-kanavalla 2.8.–30.9.2018.

Yle Teema