Hyppää pääsisältöön

Koevastausten katoaminen ei enää huoleta – sähköinen yo-koe muutti sensorien arvostelu-urakan

kuvitus abitreenien juttuun sähköisen yo-kokeen arvioinnin muuttumisesta
kuvitus abitreenien juttuun sähköisen yo-kokeen arvioinnin muuttumisesta Kuva: Valokuvat: Nilla Nuto, Pentti Palmu, Leif Öster, Muokkaus: Leo Kosola digitalisaatio,kritiikki

Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskokeet saivat kritiikkiä muun muassa siitä, että ne eivät hyödyntäneet tarpeeksi digitaalisuuden mahdollisuuksia. On kuitenkin muistettava, että ylioppilaskoe on muutakin kuin itse koe ja koetilanne. Esimerkiksi kokeiden kuljettamiseen ei tarvita enää Postia tai muovikasseja. Yo-kokeiden arvostelusta sähköistyminen teki heti paremman, kertoo sensori Eero Salmenkivi.

Elämänkatsomustiedon ja filosofian sensori Eero Salmenkivi on historiallisessa tilanteessa: hän tarkastaa syksyllä 2016 lähes yhtä monta sähköistä ja paperista koetta, koska filosofia sähköistyi jo, mutta ET ei. Salmenkivi ei keksi mitään pahaa sanottavaa sähköisestä arvostelusta, vaikka tykkääkin muuten lukea mieluummin paperilta kuin ruudulta.

Salmenkivi kertoo, miten yo-kokeiden sähköistyminen on konkreettisesti parantanut sensorin työtä.

Nopeus

– Pääsemme jo koepäivän iltana lukemaan sähköisiä kokeita, kun paperikokeita saa odotella 1–2 viikkoa. Esimerkiksi kun filosofian koe oli perjantaina, niin kaikki sensorit ehtivät lukea jo ennen maanantain kokousta samat vastaukset läpi. Näin olimme paremmin kärryillä sensorikokouksessa, miten kokeet olivat onnistuneet.

Käsiala

– Tarkastaminen käy helpommin, kun kirjoittajat vastaavat koneella. Eihän juuri kukaan muutenkaan enää kirjoita käsin.

Logistiikka

– Filosofiassa ja elämänkatsomustiedossa on monta lukiota, joissa on vain yksi kirjoittaja näistä aineista. Eli siis vaikka ET:ssä on vähän kirjoittajia, tarkastettavat koepinot ovat silti korkeita, koska koulut lähettävät sen yhden kokeen kirjekuoressa YTL:n kansliaan. Kirjepinojen kuljettaminen ja availu on logistiikkaa, jota sähköisissä kokeissa ei enää ole. Paras tapa tarkastaa yo-kokeita, on lukea monta vastausta putkeen samasta tehtävästä. Näin siihen saa parhaan tuntuman. Paperilla nopeampaa on kuitenkin tarkastaa kokelaan koe tehtävä tehtävältä. Kompromissina tarkastan kolmea tehtävää samanaikaisesti eri papereista, ettei tarvitse koko ajan avata uusia kirjekuoria. Tietokoneella kokeita ja tehtäviä voi selailla sulavasti miten haluaa.

Nimettömyys

Sähköistymisen myötä kokelaan, hänen lukionsa ja valmistavan arvostelun tehneen opettajan nimet on mahdollista piilottaa yo-koevastauksista ja tänä syksynä niin onkin tehty. Salmenkivellä on tarkastettavana sekä nimellisiä elämänkatsomustiedon kokeita että nimettömiä filosofian kokeita. Hän keksii yhden parannuksen, jonka nimettömyys tuo.

– Kun nuori sensori tarkastaa vastausta ja on aivan eri mieltä opettajan tekemän arvostelun kanssa, hänellä on velvollisuus muuttaa pisteytystä oman arvionsa mukaan. Mutta kun nuori sensori näkee, että kokeen on arvostellut todella kokenut ja arvostettu opettaja, on arvostelusta vaikea olla eri mieltä. Minulle kävi näin, jouduin pudottamaan paljon pisteitä saaneen vastauksen nollaan, kun olin juuri aloittanut sensorina. Arvostelun muuttaminen olisi ollut paljon helpompaa, jos en olisi silloin nähnyt opettajan nimeä.

Toimitukset kakkossensorille

Kun sensorin ja opettajan pisteytys eroaa merkittävästi, kuten yllä kuvatussa tapauksessa, tarvitaan toista sensoria, joka antaa oman arvionsa vastauksesta.

– Meidän jaostossa lähes kaikki ovat pääkaupunkiseudulta, joten tapaaminen on helppoa. Näemme yleensä YTL:n toimistolla tai sitten vien epäselvän koevastauksen sinne ja ilmoitan toiselle sensorille, että paperi on noudettavissa sieltä. Sähköisten kokeiden kanssa ongelmaa ei ole, sillä kaikki pääsevät kokeisiin käsiksi omilta koneiltaan.

Jännitys muovikassin kanssa

– Sähköisten yo-kokeiden kanssa ei tarvitse jännittää, unohtaako kokeet jonnekin. Kyllä se aina vähän jännittää, kun on käynyt hakemassa muovikassin täynnä kokeita YTL:sta.

Sähköisten kokeiden turvallisuudesta huolehtii nyt oma ihmisjoukkonsa.

– Toki YTL:n järjestelmään hakkeroituminen saattaa olla jollekin kiinnostava haaste, toisin kuin sensorin kotiin tai työpaikalle murtautuminen.

Automaattinen tiedonkulku kansliaan

Yo-kokeet tarkastetaan aikataulutetusti, eli viikoittain täytyy palauttaa tietty osuus arvosteluista.

– Sähköisten kokeiden tarkastamisessa arvostelulomakkeet siirtyvät automaattisesti. Ei tarvitse itse palauttaa niitä ja huolehtia, että on tarkastanut vaaditun määrän.

Lue lisää:

Lukiolaiset huomio, yo-kokeita arvosteleva sensorikin on vain ihminen!

Harva tuntee yo-kokeiden arviointia, jonka tekevät Abitreenien yo-koelähetyksissäkin vierailevat ylioppilastutkintolautakunnan sensorit. Abitreenit raottaa salaperäisyyden verhoa, kun kolme sensoria kertoo kiireiden keskellä, millaista kokeiden tarkastaminen on.


Lue lisää:

Ylioppilaskokeen matka koesalista tutkintoon arvosanaksi – ja saunan sytykkeeksi

Kun ylioppilaskokeen palauttaa lukion liikuntasalissa kokeen valvojalle, konseptit matkaavat oman koulun opettajan ja Helsingin Suvilahden kautta kokeen tarkastavalle sensorille.

Artikkelit