Hyppää pääsisältöön

Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

Fasaani
Fasan

53–89 cm, 550–1 700 g

Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin. Koiraan soidinääni on käheä, kiekaiseva töötötys.

Fasaani elää pikku metsiköiden, tiheiden pensaikkojen ja rikkaruohokasvustojen pilkkomilla pellon- ja kosteikonreunoilla sekä tiheikköjen liepeillä puistoissa, pihapiireissä ja puutarhoissa. Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä, talvisin viljaa ja muita ruokintapaikkojen antimia. Koiras vahtii useiden naaraiden haaremiaan mutta ei osallistu jälkeläistensä hoitoon.

Fasaani on melko yleinen viljelyseuduilla Perämerta–Pohjois-Karjalaa myöten. Se elää samoilla paikoilla ympäri vuoden.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto