Hyppää pääsisältöön

"Ylisuoritin ja kuormituin" – kipulääke vei Sanna Aution päihdekierteeseen

Sairaanhoitaja Sanna Autio
Sairaanhoitaja Sanna Autio kertoo avoimesti päihdeongelmastaan. Sairaanhoitaja Sanna Autio Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,yle tv1

Sanna Autio on sairaanhoitaja, josta tuli kipulääkkeen väärinkäyttäjä. Alun perin selkäkipuun määrätystä särkylääkkeestä tuli Sannan elämän sotkenut huume. Lääkekierre jatkui alkoholilla ja työpaikat menivät alta. Kolme vuotta sitten Sanna sai vihdoin elämänsä takaisin raiteilleen. Lue Sannan oma kertomus päihdeongelmasta.

"Sairaanhoitajan työni oli minulle tärkeä. Olin hyvä, tarkka ja jaksava. Työn lisäksi halusin päteä äitinä ja aviopuolisona. Jossain vaiheessa tajusin kuinka suoritin elämääni. Kaiken piti sujua just eikä melkein, virheitä en itselläni sietänyt.

Kaiken piti sujua just eikä melkein, virheitä en itselläni sietänyt.

Sain kaksi lasta parin vuoden välein, ja palasin melko pian kuopuksen jälkeen takaisin töihin. Lapset olivat valvottaneet melko lailla, olin aika väsyksissä töihin mennessäni. Nautin työstäni, mutta tekemisen kuormaa oli melkoisesti.

Erään kerran potilasta nostettaessa niksautin selkäni pahasti. Sain kipuun vahvaa lääkettä, Panacodia. Se auttoi, ja aluksi osasinkin käyttää sitä asianmukaisesti.

Ilmeisesti tarvitsin jaksamisen tueksi yhä voimakkaampaa stimulanssia.

En oikein osaa selittää, miksi lopulta ryhdyin napsimaan lääkettä yhä enemmän. Ilmeisesti tarvitsin jaksamisen tueksi yhä voimakkaampaa stimulanssia. Vähitellen Panacodin lisäksi lääkitsin itseäni siiderillä ja nukahtamislääkkeillä. Ihme kyllä, pystyin edelleen hoitamaan niin työni kuin kodinkin.

Sairaanhoitaja Sanna Autio
Yritin päteä kaikessa, arvelee Sanna Autio. Sairaanhoitaja Sanna Autio Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,Yle TV1

Lopulta jäin työpaikallani kiinni siitä, että olin varastanut Panacodia omaan käyttööni. Tietysti pelästyin enkä tullut edes ajatelleeksi, että minun olisi pitänyt saada apua, päihdevieroitusta. Hoidon sijaan allekirjoitin minulle tarjotun irtisanoutumispaperin ja lähdin.

Ryhdyin hankkimaan reseptejä omin avuin eri lääkäreiltä.

Koska uuteen työpaikkaanikin tuli tieto lääkeongelmastani, en sieltä enää pystynyt lääkkeitä varastamaan. Ryhdyin hankkimaan reseptejä omin avuin eri lääkäreiltä. Osasin olla uskottava ja sain mitä halusin.

Jossain vaiheessa Panacod jäi hieman vähemmälle, mutta alkoholi, eli tässä tapauksessa siideri, maistui aina vain paremmin. Ajelin autollakin humalassa ja jäin useamman kerran kiinni rattijuopumuksesta. Tuli sakkoja, yhdyskuntapalvelua. A-klinikkakäynnit alkoivat, mutta motivaationi raitistumiseen ei vielä kantanut.

Pahinta päihdeaikaa kesti kaikkiaan nelisen vuotta.

Pahinta päihdeaikaa kesti kaikkiaan nelisen vuotta. Avioliitto päättyi riitaisasti, muutin kotoa vuonna 2008. Yritin vielä pitää arkea jotenkin hallussa, mutta aina välillä lapset joutuivat pyytämään isäänsä hakemaan heidät pois luotani, koska en ollut kunnossa.

Nyrkki etuala, naishahmo epäskarppina takana
Sanna purki tuskaansa iskemällä nyrkkiä seinään. Nyrkki etuala, naishahmo epäskarppina takana Kuva: Yle / Thomas Hagström Akuutti,yle tv1

Minulta on jälkeenpäin kysytty, mikä lopulta oli se hetki tai asia, joka sai minut havahtumaan. Siihen en tänä päivänäkään osaa vastata. Uskon korkeamman johdatukseen. Olihan ihme sekin, etten kännissä ajaessani aiheuttanut onnettomuuksia.

Olin ilmeisesti kypsynyt tajuamaan, että minun on muutettava elämäni.

Kesäkuussa 2013 olin ilmeisesti kypsynyt tajuamaan, että minun on muutettava elämäni. Vuonna 2014 suoritin viimeisen rattijuopumusrangaistukseni, pantarangaistuksena. Kävin töissä ja pidin huolen, että rangaistus sujui moitteetta.

Voin myöntää, että yhä kolmen vuoden jälkeenkin muistan sen hyvänolontunteen, jonka lääkehuumaus toi.

Helppoahan vieroittautuminen ei ollut, vaikka sen loppujen lopuksi aika omatoimisesti teinkin. Voin myöntää, että yhä kolmen vuoden jälkeenkin muistan sen hyvänolontunteen, jonka lääkehuumaus toi.

Niinpä olen tarkkana, en ole hakenut apteekista Panacodeja, jotka minulle määrättiin viime elokuussa tehdyn polvileikkauksen jälkeen. En ota riskejä.

Käyn edelleen A-klinikalla, mutta pyrin myös itse auttamaan muita päihdekierteeseen joutuneita. Olen sitä mieltä, että saman riippuvuuden kokenut on paras auttaja toiselle koukkuun jääneelle.

Sanna Autio istuu keinussa ulkona
Sanna haluaa auttaa muita päihderiippuvaisia. Sanna Autio istuu keinussa ulkona Kuva: Yle / Thomas Hagström Akuutti,Yle TV1

Sairaanhoitajalupani sain takaisin kesäkuussa 2016, tosin huumaavien lääkkeiden käsittelyrajoituksin. Jatkossa on mahdollista anoa rajoitteiden purkua.

Unelmani on, että voin kertoa tarinaani ja opastaa sekä käyttäjiä että etenkin heidän kanssaan työskenteleviä. Usein lääkäritkin ovat aika tietämättömiä siitä, miten käyttäjien kanssa oikeastaan tulisi puhua. Erään vankilan kanssa olen jo sopinut vertaistukikeskusteluryhmien vetämisestä.

Säästöt hoitajien määrissä ja palkoissa kostautuvat työntekijöiden pahoinvointina.

Haluan myös päättäjien huomaavan, miten kuormittava hoito-ala on, etenkin naisille. Säästöt hoitajien määrissä ja palkoissa kostautuvat työntekijöiden pahoinvointina.

Äitikyltti "maailman paras äiti"
Sanna saa voimaa lapsistaan. Äitikyltti "maailman paras äiti" Kuva: Yle / Marjo Lundvall yle tv1

Vain harva päihderiippuvainen pystyy kohtuukäyttöön. Ainakin omalla kohdallani tilanne on selvä, en halua riskeerata nykyistä hyvää oloani. Välit lapsiin, sukuun ja ystäviin ovat kunnossa, saan heistä kaikista paljon voimaa.

Olen sitä mieltä, että jokaisella, mihin tahansa päihteeseen koukuttuneella, on mahdollisuus uuteen elämään. Apua on tarjolla. Nöyryys, anteeksianto ja rakkaus – niitä me kaikki tarvitsemme, niiden voimalla on mahdollisuus nousta."

A-klinikat auttavat päihdeongelmissa

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa !

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus