Hyppää pääsisältöön

Haluatko testata mahdotonta polkupyörää?

Reetta Rönkä ja polkupyörä
Reetta Rönkä ja nurinkurinpyörä Reetta Rönkä ja polkupyörä Kuva: Yle nurinkurinpyörä

Haluatko kokeilla Prisma Studion rakentamaa nurinkurinpolkupyörää? Tule torstaina 20. lokakuuta iltapäivällä Kampin Narikkatorille. Juontajamme Reetta Rönkä haastaa sinut ajamaan nurinkurinpyörää kello kolmen ja viiden välillä. Olemme varmoja, ettei kukaan pysty polkemaan polkupyörällämme viittä metriä. Osoita väitteemme vääräksi ja voita palkinto!

Seuraava mahdollisuus testata pyörää on lauantaina 22. lokakuuta Hakaniemen Halliween -tapahtumassa Hakaniemen torilla klo 10-14. Nurinkurinpyörän löydät Helsingin Polkupyöräilijät ry:n kojulta.

Haluatko pyörän paikkakunnallesi?

Prisma Studion nurinkurinpyörä on tilattavissa myös paikkakunnallesi isompiin tapahtumiin. Pyörää tullaan näkemään mm. Ylen alueellisten toimitusten tapahtumissa.

Jos haluat tilata pyörän kotikontujesi tapahtuman vetonaulaksi, ota yhteyttä Prisma Studion tuotantokoordinaattoriin Ylen keskuksen kautta, puh. 09-14801.

Siis mikä nurinkurinpyörä?

Prisma Studio otti kopin internetissä kiertävästä videosta, jossa amerikkalaismies rakensi itselleen - ei aivan tavallisen – polkupyörän. Tankoa oikealle käännettäessä etupyörä kääntyy vasemmalle ja päinvastoin. Mies opiskeli ajamista viisi minuuttia päivässä kahdeksan kuukauden ajan. Opittuaan ajamaan temppupyörällä kävi ikävä takaisku. Normaalilla fillarilla ajaminen oli unohtunut. Takaisinoppiminen ei onneksi vienyt kuin kaksikymmentä minuuttia. Ihmiskokeelle altistettiin myös hänen poikansa. Poika oppi ajamaan nurinkurin-pyörällä muutamassa viikossa.

Prisma Studio sai houkuteltua ajotestiin kolme henkilöä Helsingin Polkupyöräilijät ry:stä. Kovasta uhosta huolimatta testaajien tulos oli pannukakku. Kukaan ei pysynyt pystyssä edes kahden metrin matkaa. Sananlaskussa ”nuorena se on vitsa väännettävä” on vinha perä. Aikuisilla oppiminen kestää kauemmin, mutta silti kaikki on mahdollista.

Kommentit
 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede