Hyppää pääsisältöön

Haluatko testata mahdotonta polkupyörää?

Reetta Rönkä ja polkupyörä
Reetta Rönkä ja nurinkurinpyörä Reetta Rönkä ja polkupyörä Kuva: Yle nurinkurinpyörä

Haluatko kokeilla Prisma Studion rakentamaa nurinkurinpolkupyörää? Tule torstaina 20. lokakuuta iltapäivällä Kampin Narikkatorille. Juontajamme Reetta Rönkä haastaa sinut ajamaan nurinkurinpyörää kello kolmen ja viiden välillä. Olemme varmoja, ettei kukaan pysty polkemaan polkupyörällämme viittä metriä. Osoita väitteemme vääräksi ja voita palkinto!

Seuraava mahdollisuus testata pyörää on lauantaina 22. lokakuuta Hakaniemen Halliween -tapahtumassa Hakaniemen torilla klo 10-14. Nurinkurinpyörän löydät Helsingin Polkupyöräilijät ry:n kojulta.

Haluatko pyörän paikkakunnallesi?

Prisma Studion nurinkurinpyörä on tilattavissa myös paikkakunnallesi isompiin tapahtumiin. Pyörää tullaan näkemään mm. Ylen alueellisten toimitusten tapahtumissa.

Jos haluat tilata pyörän kotikontujesi tapahtuman vetonaulaksi, ota yhteyttä Prisma Studion tuotantokoordinaattoriin Ylen keskuksen kautta, puh. 09-14801.

Siis mikä nurinkurinpyörä?

Prisma Studio otti kopin internetissä kiertävästä videosta, jossa amerikkalaismies rakensi itselleen - ei aivan tavallisen – polkupyörän. Tankoa oikealle käännettäessä etupyörä kääntyy vasemmalle ja päinvastoin. Mies opiskeli ajamista viisi minuuttia päivässä kahdeksan kuukauden ajan. Opittuaan ajamaan temppupyörällä kävi ikävä takaisku. Normaalilla fillarilla ajaminen oli unohtunut. Takaisinoppiminen ei onneksi vienyt kuin kaksikymmentä minuuttia. Ihmiskokeelle altistettiin myös hänen poikansa. Poika oppi ajamaan nurinkurin-pyörällä muutamassa viikossa.

Prisma Studio sai houkuteltua ajotestiin kolme henkilöä Helsingin Polkupyöräilijät ry:stä. Kovasta uhosta huolimatta testaajien tulos oli pannukakku. Kukaan ei pysynyt pystyssä edes kahden metrin matkaa. Sananlaskussa ”nuorena se on vitsa väännettävä” on vinha perä. Aikuisilla oppiminen kestää kauemmin, mutta silti kaikki on mahdollista.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede