Hyppää pääsisältöön

Harva kaupunki osasi hyödyntää Pokémon Go -huumaa matkailussa – vain Turku tarjosi ilmaiset luret

Ylen tekemän kyselyn mukaan Suomen suurimmista kaupungeista ainoastaan Turku tarttui Pokémon Go -huumaan.

Pokémon Go -peli on arvioiden mukaan lisännyt lähimatkailua Suomen suurimmissa kaupungeissa. // Kuva: Yle

Pokémon Go -ilmiön hyödyntäminen matkailussa on jäänyt vaisuksi. Ylen tekemän kyselyn mukaan Suomen 15 suurimmasta kaupungista ainoastaan Turku on tosissaan hyödyntänyt ihmisten kiinnostusta pokémoneihin.

Turku on myös ainoa kaupunki, joka on käyttänyt Pokémon Go -pelaajien houkuttelemiseen rahaa.

- Turku tarjosi kaupunkilaisille ilmaiset luret heti pelin ensimmäisinä päivinä Suomessa. Tämän jälkeen Pokémon Go on ollut eri tavoin mukana useissa kaupungin tapahtumissa ja kampanjoissa, Turun kaupungin verkkotoimittaja Hannu Aaltonen kertoo Yle Uutisille.

"Lureihin on käytetty pieniä summia. Esimerkiksi Kauppatori-kampanjan budjetti oli 15 euroa."― Hannu Aaltonen

Turku on ostanut houkuttimia muun muassa kaupungintalolle avointen ovien aikaan ja Turun Kauppatorille muutaman tunnin ajaksi. Maksulliset luret houkuttelevat pokéstopeille enemmän pokémoneja, ja kun pokémoneja on paljon, houkuttelee paikka myös Pokémon Gon pelaajia.

- Lureihin on käytetty pieniä summia. Esimerkiksi Kauppatori-kampanjan budjetti oli 15 euroa, Aaltonen kertoo.

Nopeus avainsana

Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen arvioi, että jotta Pokémon Go -villityksestä olisi saanut kaiken irti, olisi kaupunkien matkailutoimistojen kannattanut tarttua aiheeseen jo kesällä, kun suosio oli kuumimmillaan.

- Nämä ovat vaikeita asioita: tämäntyyppisiä tulee ja menee, mutta tämä oli jotain täysin uutta. Yleensähän matkailuorganisaatiot eivät ehkä ole ihan niin nopeita, että ne pystyvät tällaiseen tarttumaan, Honkanen sanoo.

Hän nostaa esille asian, joka mietityttää myös matkailutoimistoja.

- On olemassa riski, että Pokémonkin alkaa kohta olla menneen talven lumia, Honkanen pohtii.

Honkasen mielestä Pokémon Golla tai muilla, myöhemmin tulevilla lisätyn todellisuuden sovelluksilla, on kyllä sijansa matkailussa. Niiden hyödyntäminen kuitenkin vaatii sitä, että matkailuorganisaatioista löytyy jo valmiiksi ihmisiä, joille asiat ovat tuttuja.

- Jos joudutaan palkkaamaan uusia ihmisiä ja lähdetään täysin tyhjästä, on aina olemassa se iso riski, että juna ehtii lähteä liikkeelle ennen kuin siihen hypätään. Matkailutoimistoissa kannattaa kyllä tutustua siihen, mitä lisätty todellisuus voisi tulevaisuudessa tarjota, Honkanen sanoo.

Lue lisää Yle Uutisista.

Lue myös:

Pokémon Go häädettiin hollantilaiselta rannalta – viranomaiset uhkasivat haastaa pelin valmistajan oikeuteen, jos se ei poista pokestoppeja

Kun harvinaisen Snorlaxin CP on surullisen pieni – ja muut raivostuttavat Pokémon Go -hetket

Pokémon GO -peliin huhutaan suuria uudistuksia: toisen sukupolven pokémonit, vaihtokauppa ja pelaajien väliset taistelut