Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Katoavat kotivideot talteen: Missä digitointi kannattaa tehdä?

VHS-kasetti
VHS-kasetti Kuva: Shutterstock/mkos83/Kuvankäsittely Yle Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttaja,VHS,digitointi

Vanhojen kotivideoiden pelastamisella alkaa olla kiire, sillä VHS-nauhat hapristuvat nopeimmillaan viidessätoista vuodessa. Digitoinnin voi teettää, tehdä itse kotona tai hoitaa kirjastossa. Määrästä riippuu, mikä tulee halvimmaksi.

Videokuvauksesta tuli suosittu harrastus 90-luvulla, kun markkinoille tuli harrastajien kukkarolle sopivia kameroita. Koteihin kertyi kuvia juhlista ja arjen tempauksista. Nuo kotivideot säilyvät huomattavasti huonommin kuin vanhat mustavalkoiset valokuvat. Pelastamisella alkaa siis todella olla kiire.

Nauhuri, adapteri ja aikaa tarvitaan

Jos tallella on vielä vanha VHS-nauhuri, jonka kuvapäät ovat ehjät ja jossa on SCART-liitäntä, nauhojen siirron voi tehdä kotona hyvin yksinkertaisesti. Nauhurin kylkeen tarvitaan vain USB-VHS -adapteri, jonka saa alle sadalla eurolla.

Kun adapterin hankkii, kannattaa tarkistaa, että se toimii tietokoneen käyttöjärjestelmässä. Adapterilla voi videoita siirtää eri formaatteihin, joista yleisimmin käytetyt ovat MPEG- 2 tai MPEG-4. Adapterin mukana on myös usein editointiohjelma.

VHS-nauhureita kiertää vielä kirpputoreilla ja netissä. Hinnat vaihtelevat kymmenestä eurosta sataan euroon laitteen ominaisuuksista merkistä riippuen.

Kun nauhuri ja adapteri ovat olemassa, digitointi hoituu helposti: Adapteri eli videokaappari liitetään videonauhuriin ja sen jälkeen tietokoneeseen. Sitten voit alkaa siirtää nauhoja digitaaliseen muotoon.

Tunnin kasetti siirtyy tunnin.

Videoiden digitoinnissa on kaksi koulukuntaa: osa valitsee nauhoilta digitoitavat kohdat etukäteen, osa digitoi kaiken ja leikkaa digitoidun aineiston. Adapterilla digitoidessa korjauksia ei voi tehdä samaan aikaan kun siirtää nauhoja, joten koneen voi huoletta jättää yksin siirtämään kasettia.

Aikaa aineistojen siirtämiseen pitää varata, sillä siirtoa ei voi tehdä nopeutettuna. Tunnin kasetti siirtyy tunnin.

VHS-nauhat tallentuvat tietokoneen kovalevylle ja sieltä ne voi polttaa dvd-levyksi tai siirtää muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle.

Digitoinnin lisäksi voi ostaa kuvan parantelua

Digitoinnin voi myös ostaa. Yhden VHS-kasetin siirron hinta vaihtelee kymmenestä eurosta kymmeniin euroihin. Jos digitoitavia kasetteja on vain muutama, työn teettäminen voi tulla adaperin ja nauhurin hankintaa halvemmaksi.

Hinta yleensä myös laskee huomattavasti, kun teetät useamman VHS-nauhan digitoinnin.

Rakeisuutta on vaikea hävittää kokonaan.

Digitointipalvelujen hintaan voi sisältyä myös korjaustöitä. Vanhojen VHS-nauhojen ja mini-VHS-nauhojen kuvanlaatu on paljon huonompi kuin nykyisten digikuvien taso. Korjaamalla kuvanlaatua voi vähän parantaa, mutta rakeisuutta on vaikea hävittää kokonaan.

Kirjastossa ilmaiseksi

Monissa kirjastoissa on mahdollisuus digitoida videonauhoja tai c-kasetteja. Palvelu on maksuton ja kirjastoissa on selkeät työohjeet. Mukaan pitää varata dvd-levy, muistitikku tai ulkoinen kovalevy, jolle aineisto siirretään.

Hankkeen hitaus voi tulla esteeksi kirjastossa.

Hintavertailussa kirjasto päihittää muut vaihtoehdot, mutta isoja määriä digitoitaessa hankkeen hitaus voi tulla esteeksi.

Säilytykseen syytä satsata

Kun näkee suuren vaivan ja digitoi vanhat nauhansa, kannattaa ne myös säilyttää jatkossa huolellisesti. Tietokoneen kovalevy on aina väliaikainen arkistointipaikka, sillä koneen kovalevyt täyttyvät ja koneet hajoavat. Digitoidut materiaalit kannattaa säilyttää useammassa paikassa, esimerkiksi ulkoisella kovalevyllä ja pilvipalvelussa tai polttaa DVD-levyksi.

Ulkoisen kovalevyn elinkaari on rajallinen. Kovalevy ei ole laatikko, jonka voi unohtaa kellariin. Pilvipalvelussa käyttöehdot voivat muuttua ja salasanoilla on taipumus kadota. Jos on tilaa, alkuperäiset nauhat kannattaa säilyttää.

Tärkeintä on pelastaa kuvat tuholta. Sitten kun työ on tehty, videot ovat helposti tietokoneelta katsottavissa ja yhteisiä muistoja on myös mukava jakaa.

Toimittaja Anna-Liisa Haavikko

Muokattu 1.11.2016: Korjattu nimitys mini (8mm)VHS-nauhojen muotoon mini-VHS-nauhojen.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.