Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Ero pelastaa perheen

Marja Hintikka: Ero pelastaa perheen ... mutta minä en halua erota!
Marja Hintikka: Ero pelastaa perheen ... mutta minä en halua erota! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman marja hintikka live

Pakko myöntää, että tuttavien perhe-elämän kiemuroita sivusta seuranneena on mieleen joskus hiipinyt ajatus “eikö noidenkin vaan kannattaisi erota?” Olisi arki helpompaa - vähemmän repiviä valtataisteluita, turvoinnein silmin kivi rinnassa valvottuja öitä ja pikkujoulujen jälkeisiä välienselvittelyjä. Etenkin ennen lapsia ajattelin kanssapariskunnista aika usein, että mikä noitakin hulluja pitää yhdessä. Niin, mikä?

Lasten takia yhdessä oleminen on teema, joka jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä erojen yleisyys modernissa maailmassa on merkki siitä, että ihmisten - etenkin naisten - itsemääräämisoikeus ja taloudellinen vapaus on mahdollistanut sen, ettei huonoon liittoon ole pakko jäädä. Eron perusteeksi riittää muukin kuin lumihanki ja kirves. Jokaisella on oikeus onneen, tasapainoiseen parisuhteeseen ja elämäniloon.

Samaan aikaan auktoriteetit jyrähtävät, että nykyään erotaan aivan liian helposti, koska henkilökohtainen onnellisuus menee perheen kokonaishyvinvoinnin edelle. Pakko myöntää, että tottahan se on: meillä länsimaissa onnellisuus määritellään enemmän yksilön kuin yhteisön kautta, ja se on ristiriidassa perhe-elämän ihanteen kanssa.

Omien lasten saamisen myötä ymmärrän paremmin kaikkia, jotka sanovat jaksavansa huonommassakin liitossa. Ehkä meidänkin parisuhdettamme katsotaan samoin silmin kuin itse tein vielä kymmenen vuotta sitten: miten ihmeessä nuo sekopäät jaksavat tuota tuskaisaa kaaosta ja toisiaan?

Ehkä meidän muidenkin pitäisi poistaa eron ympäriltä tabun ja pelon käry.

Piristävä poikkeus parisuhdekulisseja ylläpitävien Facebook-päivitysten ja naistenlehtihaastattelujen keskellä oli silmiini osunut blogipostaus “Nyt erotaan!”, joka on 12 vuotta miehensä Tuukan kanssa naimisissa olleen Olga Temosen käsialaa. Se on suoruudessaan ja kulissien kaatavuudessaan suorastaan vapauttava. Olga kertoo huumorinsävyttämistä keskusteluista, joissa he pohtivat Tuukan kanssa millaista elämä olisi, jos he eivät enää olisikaan yhdessä.

Ehkä meidän muidenkin pitäisi poistaa eron ympäriltä tabun ja pelon käry ja leikitellä rohkeammin ajatuksella, millaista elämä olisikaan ilman toista. Fakta on kuitenkin, että jo puolet solmituista avioliitoista päättyy eroon. Plus kaikki muut purkautuneet parisuhteet päälle. Eikö kaiken viisauden alku ollut tosiasiain tunnustaminen? Voisikohan eroon - ainakin ennakkoon - suhtautua vähän vähemmän dramaattisesti? Puhua siitäkin ja nauraa päälle, kuten Olga.

Vaikka elän kenties pahinta ruuhkavuosirullaa koskaan, eikä tilanne ainakaan seuraavien vuosien aikana merkittävästi helpota, minulla ero ei ole käväissyt mielessä. Päinvastoin.

Tahto rakkauden vaalimiseen on kenties kovempi kuin koskaan.

Nyt tuntuu siltä, että rivien tiivistäminen ja hegemonian vaaliminen on ainoa keino selvitä kolmen lapsen kasvatustehtävästä kunnialla. Tahto rakkauden vaalimiseen on kenties kovempi kuin koskaan, vaikka romanttiset aikeet hukkuvakin usein vaipparoskiksen hajuun. Yleisesti heitetty elämänohje siitä, ettei kannata erota ennen kuin nuorin lapsi on kolmevuotias, tuntuu leppoisan emansipoivalta.

Teeman äärellä mietinkin kolme omassa kaoottisessa lapsiperhe-elämässäni toimivaa teesiä, joiden avulla taistelen parisuhde-erkaumaa vastaan.

Hintikan 3 teesiä:

1. Arvosta. Huomaa toisen pienetkin arkiset teot ja positiiviset huomionosoitukset. Kiitä kaikesta roskien viemistä myöten kuin innokas kumartajamunkki Shiva-patsaan edessä. Arvostuksen kulttuuri syntyy kotiin vain itse sellaisen luomalla. Älä ota mitään itsestäänselvyytenä!

2. Tee rakkauden teko …joka on lapsiperheessä paljon muutakin kuin villi lapdance yön pikkutunneilla. Mitä puolisosi rakastaa, harrastaa, kaipaa? Järjestä hänelle pyyteettömästi vapaahetki, ylläriruoka tai mahdollisuus relata. Älä odota automaattisesti vastapalvelusta.

3. Pyydä anteeksi. Tunteet kuohahtavat tunnin yöunilla helposti. Lapsiperheessä ei ole aikaa viikkojen mykkäkouluun, ja sovinnon teko on lapsille parasta ihmissuhdeopetusta. Älä siis kilpaile enää poteron kaivuussa vaan siinä, kumpi pyytää anteeksi ensin ja leppyy nopeammin. Ole anteeksiannon maailmanmestari!

Mikä on sinun vinkkisi?

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Liven kolmannen kauden toinen teema on ero. Mistä tietää, milloin kannattaa erota ja mitä hyvää erosta voi seurata?

MHL: Ero pelastaa perheen

Yle TV2 maanantaina 24.10. klo 21 - vieraina muusikko Mira Luoti ja toimitusjohtaja Mikael Jungner. Viikon tähtibloggarina nähdään E20-blogin Esko Kyrö.
Yle Puhe tiistaina 25.10. klo 16.00 - vieraana nimimerkki "Tuula", jonka äiti vieraannutti isästä.
yle.fi/mhl

Liity meihin:

Facebook
Twitter
Instagram
Osallistu keskusteluun: #yleMHL

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.