Hyppää pääsisältöön

Näin maksimoit leffakokemuksesi - neljä vinkkiä saliin

kemiallinen kaava elokuvateatterin projektorin valossa
kemiallinen kaava elokuvateatterin projektorin valossa Kuva: Janne Lindroos, Saara Paasikivi /YLE prisma studio

Elokuvaliput ovat arvokkaita. Ei ole siis tyhmää varmistaa etukäteen, että leffateatterikäynnistä saa takuuvarman nautinnon koko rahan edestä.

1 Ota kavereita mukaan

Varmuuden vuoksi pyydä mukaan ihmisiä, jotka jakavat aaltopituutesi. He todennäköisesti reagoivat elokuvan tapahtumiin samalla tavoin kuin sinä. Se tehostaa teidän kaikkien elokuvanautintoa. Tunteet tarttuvat sekä näkö- ja kuuloärsykkeiden kautta. Tahtomattamme peilaamme muiden ihmisten toimintaa. Jos muut nauravat, itseäkin alkaa naurattaa - jos toiset itkevät, tulee itsellekin tippa linssiin.

Muuten, oma puoliso ei ole välttämättä oikea kumppani katsomaan nyyhkyleffaa, ellei hän sitten ole herkistelyyn taipuvainen.

2 Istu ihmisten keskellä

Mikäli tulit kavereidesi kanssa, istut luonnollisesti kavereidesi vieressä. Jos teitä on enemmän kuin kolme, sinun kannattaa istua keskellä. Jos taas tulit yksin, valitse paikkasi salin keskeltä, rivin keskeltä. Miksikö?

Saksalaistutkijat keksivät mitata elokuvateatterin ilmanvaihtokanavasta elokuvasalin ilman kemiallista koostumusta näytöksen aikana ja huomasivat, että se vaihteli sen mukaan, mitä valkokankaalla tapahtui. Erityisen vahvasti tunteet “näkyvät” ilmassa silloin, kun valkokankaalla tapahtuu jotain hauskaa tai jännittävää.

Tunteet tarttuvat iholta ja hengitysilman kautta erittyvien kemosignaalien myötä, sanoo evoluutiobiologi Markus J. Rantala.

- Ne vaikuttavat hormonitoimintaamme ilman, että olemme tietoisia siitä. Esimerkiksi kyynelistä tiedetään, että naisten kyynelistä erittyvät feromonit vaikuttavat miehiin mm. aggressiota alentavasti.

Yhdessä tutkimuksessa naispuolisille koehenkilöille näytettiin kauhuelokuva Candyman. Heiltä kerättiin katsomisen aikana hajunäytteitä. Kun toiset naiset haistelivat kyseisiä näytteitä, he pystyivät erottamaan kauhuelokuvan aikana kerätyt näytteet neutraaleista näytteistä. Tutkijat esittävät, että vaikka ihmisen hajuaisti on heikko verrattuna moniin muihin eläimiin, ilmeisesti pystymme sen kautta kuitenkin tiedostamatta aistimaan ympäristöstämme vaikkapa pelon.

ihmisiä elokuvaa katsomassa
ihmisiä elokuvaa katsomassa Kuva: Janne Lindroos / YLE prisma studio

3 Asetu ilmanvaihdon kulkureitille

Tämä menee ehkä jo hifistelyn puolelle, mutta ota selville, missä salin ilmanvaihtojärjestelmän poistoilman aukko sijaitsee. Todennäköisin paikka on salin takaosassa esimerkiksi projektori-ikkunan yläpuolella. Korvausilma saliin tulee todennäköisesti valkokankaan suunnalta.

Kun asettaudut ilmavirran kulkutielle, saat varmimmin parhaimman annoksen kanssakatsojien salin ilmaan luovuttamista kemosignaaleista ja feromoneista.

4 Entä jos uumoilet jo etukäteen, että leffa on huono?

Huonoksi tiedetty leffa kannattaa katsoa mahdollisimman tyhjässä teatterissa eli valitse päivänäytös, jos mahdollista. Kyllästyneisyys, istuma-asennon vaihtelut ja haukotteleminen tarttuvat yhtälailla kuin myönteiset tunteet. Eli täydessä salissa huono leffa todennäköisesti tuntuu huonommalta kuin yksin katsoessa.

elokuvateatteriyleisöä istuu katsomossa
Muistathan, että moni huono leffa toimii myös käänteisesti, mikäli kyseisellä elokuvalla on ns. camp-arvoa. Sellaisessa tapauksessa kannattaa noudattaa kohtia 1-3. elokuvateatteriyleisöä istuu katsomossa Kuva: Janne Lindroos / YLE prisma studio

Lue myös - yle.fi:stä poimittua