Hyppää pääsisältöön

Prisma: Täydellinen laihdutuskuuri?

Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin.
Lääkäri Chris van Tulleken ja psykologi Tanya Byron seuraavat, kuinka uraauurtava laihdutuskoe onnistuu. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 yle tv1

TV1 keskiviikkoisin 26.10. - 9.11.2016 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 14.05 ja tiistaisin klo 23.45
Yle Areenassa 7 päivää

Voisiko yksilöllisten ominaisuuksien mukaan räätälöity laihdutusohjelma tuottaa parhaimman tuloksen?

Britannian johtavat ylipainotutkijat Oxfordin ja Cambridgen yliopistosta testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon tarpeisiin.

Miksi valtaosa epäonnistuu?

Arvioiden mukaan noin 11 miljoonaa brittiä on tälläkin hetkellä laihdutuskuurilla. Valtaosa heistä epäonnistuu tavoitteissaan.

Suurin osa markkinoilla olevista laihdutusohjelmista on laadittu sopimaan kaikille. Jokainen kuitenkin lihoo erilaisten tekijöiden vuoksi. Tutkijat haluavat nyt selvittää pitäisikö painonpudotuksessa kiinnittää enemmän huomiota fyysisiin, henkisiin ja geneettisiin ominaisuuksiin?

Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin.
Testiläisiltä mitataan, kuinka paljon heidän elimistönsä kuluttaa energiaa levossa. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 yle tv1

Jokainen mitataan tarkkaan

Uraauurtavassa kansallisessa kokeessa brittiläisten laihduttajien apuna on genetiikan, biokemian, neurologian ja ravintotieteiden asiantuntijoita.

Testiin osallistuu 75 ylipainoista ihmistä, joilla kaikilla on kokemusta epäonnnistuneista laihdutuskuureista. Testin aluksi koehenkilöiltä mitataan muun muassa hormonien määrä, tehdään geenitestejä sekä selvitetään energiankulutusta ja suhdetta ruokaan.

Kolme eri ryhmää

Joukko jaetaan alkuselvitysten perusteella kolmeen eri ryhmään. Yhdessä ryhmässä tutkitaan poikkeavaa hormonituotantoa, toisessa ryhmässä geneettisiä tekijöitä ja kolmannella ryhmällä syöminen liittyy tunteiden hallintaan,

Jokaiselle laaditaan oma laihdutusohjelma, jota noudatetaan 12 viikon ajan.

BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja seuraa, miten kokeessa käy. Onnistuvatko asiantuntijat kehittämään täydellisen laihdutuskuurin?

The Perfect Diet For You. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015.

Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin.
Kolmeen eri ryhmään jaetut painonpudottajat noudattavat heille räätälöityä ruokavaliota 12 viikon ajan. Mullistavassa kokeilussa maailman johtavat asiantuntijat testaavat uusinta painonhallintateoriaa, jonka mukaan painonpudotus tulee mukauttaa yksilön kehon biologisiin tarpeisiin. Kuva: BBC 2015 yle tv1
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.