Hyppää pääsisältöön

Rakkausprojekti jaksoi odottaa 30 vuotta

Tanjan ja Paulin tarina kerrotaan SuomiLOVEn sivuilla.
Tältä Taina ja Pauli näyttivät vuonna 1977, ennen kuin elämä erotti heidät 30 vuodeksi. Tanjan ja Paulin tarina kerrotaan SuomiLOVEn sivuilla. suomilove

Tämä SuomiLOVE-tarina kertoo Paulista, joka palasi ensirakkautensa luokse vuosikymmenten jälkeen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta, Pauli kertoo.

”Keväällä 1977 olin juuri valmistunut yo-merkonomiksi, mutta en saanutkaan yt-neuvotteluiden takia minulle luvattua työpaikkaa. Niinpä minun piti ilmoittautua Espoon työvoimatoimistoon. Huuli pyöreänä vedin valkoiset farkut jalkaan, tukan kuntoon ja lähdin työkkäriin hyvässä rusketuksessa. Astelin toimiston ovesta sisään toukokuun 31. päivänä.

Työvoimatoimistossa olikin sellainen tilanne, että sinne tarvittiin työntekijää. Nappisilmänä minut huomattiin ja päästötodistukseni oli kiitettävä. Hyvännäköiset virkailijat Taina ja Pirkko saattoivat katsoa, että tässäpä on muodollisesti pätevä ja päättivät palkata minut. Aloitin jo seuraavan kuukauden alussa. Meillä oli mahtava työporukka ja vietimme yhdessä myös vapaa-aikaa. Rakastuin ensikohtaamisellani minut vastaanottaneeseen Tainaan ja meille tuli läheinen suhde pariksi vuodeksi.

Sitten elämä muuttui. Sain työtarjouksen Lappeenrannasta ja niin ensirakkauteni jäi vuoden 1979 tammikuussa taakse, kun lähdin töiden perässä Espoosta. Se työreissu kesti 30 vuotta. Sinä aikana tuli mentyä naimisiin ja perustettua perhe. Kun lapset kasvoivat isoiksi, kasvoimme erilleen silloisen vaimoni kanssa. Silloin ajattelin, etten koskaan enää rakastu tai elä naisen kanssa.”

”Saletisti natsaa”

”Mutta Taina ei ollut lähtenyt mielestäni 30 vuodessakaan. Erottuani vaimostani, päätin lähettää Tainalle tekstiviestin. Kysyin siinä, saisinko soittaa hänelle. Minua ei jännittänyt niinkään se, millaisen vastaanoton viestini saa. Sen sijaan minua jännitti, millainen vastaus on. Enhän tiennyt, onko Taina naimisissa tai onko hänellä perhettä, en missään nimessä halunnut sekoittaa kenenkään elämää.

Taina vastasi, että saan soittaa. Niinpä me juttelimme muutamia kertoja ja tapasimme aika pian Helsingissä. Sitten päätimme lähestyä asiaa projektiluonteisesti Marmariksen-matkan tiimoilta. Laitoimme projektin kalenteriin ja päätimme lähteä matkalle myöhemmin keväällä. Meidän oli tarkoitus tutustua uudelleen matkan aikana ja selvittää, olisiko meillä mitään yhteistä. Kohteessa kaikki natsasi saletisti ja siitä se sitten lähti. Sen jälkeen ei kestänyt kauan, kun muutin Lappeenrannasta Tainan luokse Helsinkiin asumaan. Projekti siis onnistui erittäin hyvin– saavutimme asetut tavoitteet täydellisesti! Sillä tiellä ollaan edelleen, enkä kadu päivääkään.

Se on ihmeellistä, että joskus voi aloittaa kaiken alusta.

Eivät 30 vuotta Lappeenrannassa olleet missään nimessä hukkaan heitettyä aikaa. Minulla on kaksi lasta sekä lastenlasta. Muutto Lappeenrannasta oli silti helppo tehdä. Lapset olivat kasvaneet aikuisiksi, ja minun kaikki sisarukset ja lapsuudenystävät asuivat Helsingin lähellä. Koko nuoruus ja kannustava ilmapiiri odottivat minua pääkaupunkiseudulla.”

Tainan ja Paulin tarina kerrotaan SuomiLOVEn kotisivuilla.
"Tällä tiellä ollaan, enkä ole katunut päivääkään." Tainan ja Paulin tarina kerrotaan SuomiLOVEn kotisivuilla. suomilove

”Luulin sitä lihaskrampiksi”

”Elämä kohteli kolkosti meitä molempia. Ensin Taina jäi suojatiellä auton alle ja loukkaantui pahoin. Minusta tuli hänen omaishoitajansa useiden kuukausien ajaksi. Siinä sitä känsät kädessä työnsin pyörätuolia. Tainalta murtui kaksi selkänikamaa, jalka ja käsi. Tästä selviydyttyämme oli Tainan vuoro pitää minusta huolta.

Luulin eräänä iltana, että minulla on kramppi vasemmassa olkapäässä. Sipaisin nukkumaan mennessäni olkapäähän kipugeeliä, mutta olo ei ollut aamulla yhtään parempi. Niinpä ajoin parran ja lähdin terveyskeskukseen. Sieltä minut kiidätettiin Peijakseen, missä minulle tehtiin kaksi pallolaajennusta. Olin sairastunut sepelvaltimotautiin.

Nämä koettelemukset tekivät erittäin hyvää meidän suhteellemme. Jotka omaishoitajiksi lähtevät ja sen kestävät, ovat todella rakastuneita. Se on tosirakkautta, kun tällä tavalla autetaan toista. Tuntui hyvältä auttaa Tainaa, vaikka siinä oli tietysti kaikenlaista kommervenkkiä. Tunsin, että olen tärkeällä asialla.

Nyt tuntuu siltä, ettei elämä voisi enää paremmin olla jengoillaan. Tämä oli mahdollista, kun uskoi tulevaisuuteen ennakkoluulottomasti ja tähdet olivat kohdillaan. Moni yksinäinen kaipaa toista ihmistä, mutta ei ehkä löydä sitä koskaan. Uskon, että yksinäisyys tulee lisääntymään jatkossa, kun suuret ikäluokat vanhenevat. Heille minulla on yksinkertainen viesti: Älkää käpertykö ja jääkö yksin kotiin. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä ihmisten ilmoille. Sieltä voi löytää saman tai eri-ikäisen ystävän, samaa tai toista sukupuolta olevan. Pitää vaan uskaltaa tehdä päätös.

Minä rohkaistuin ja otin yhteyttä nuoruudenrakkauteeni. Nyt on hirveän helppo elää. Taina on ihana, avoin, rehellinen ja luotettava ihminen, jota rakastan yli kaiken. Aina välillä tulee ajateltua, että miksi tuli tehtyä se 30 vuoden breikki. Mutta me saimme aloitettua kaiken alusta. ”

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

Lisää ohjelmasta