Hyppää pääsisältöön

Tikusta asiaa

Paloheinän luonnontilainen metsä.
Paloheinän luonnontilainen metsä. Kuva: Jani Saikko puu,aarniometsät,metsät,käävät

Taiteen tekijän pää oli pölkyllä taannoisessa tapauksessa, jossa toimittaja oli kutsunut kansanedustajan katsomaan käsitetaiteen näyttelyä. Gallerian lattialla makaavan halkomotin taiteellinen arvo ei tuolloin avautunut kaikille paikalla oleville. Taiteen tulkinnassa tai missään muussakaan asiassa ei päästä puusta pitkälle ilman että nähdään suomalaisten, meidän metsäläisten, pitkät juuret puiden rakastamisessa. Suomen kieli onkin versonut mitä erialisimpia sananlaskuja aiheesta.

vanha mänty
vanha mänty Kuva: Yle, Marko Väänänen mänty

Vanha kansa tiesi, että metsä on suomalaisen kirkko. Toisaalta sanottiinpa myös, ettei koskaan tiedä missä puussa piru istuu. Luonnonilmiöitä uskonasioihin sekoitettaessa ei kuitenkaan aina nähdä metsää puilta. Vielä jokunen vuosi sitten oli mahdollista todeta, että ei tule tuohesta takkia, eikä akasta pappia. Kyllä muuten tulee, molemmista.

Naispappeuden vastustajien toiminta menikin lopulta puihin kuin Sakkeus aikanaan. Katajaisen kansamme vanhoillisimmatkin tervaskannot joutuivat sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Joillekin elämä nyky-yhteiskunnassa saatta tuntua siltä, kuin olisi puun ja kuoren välissä. Nykaikaa voivotteleville osaan sano vain sen, että paistaa se päivä risukasaankin.

Halkopino
Halkopino Kuva: Petteri Sopanen / Yle energia

Rock-lyyrikko lauloi vuosituhannen alussa Nokian takana olevan metsää, metsää. Yritysmaailman uutta aluskasvillisuutta kasvattavien on hyvä muistaa, että tyvestä puuhun noustaan, latvasta lentoon lähdetään. Toisaalta, nyt kun puu on kaatunut, jokainen voi kiipeillä sen oksilla. Oportunistisesti voidaankin todeta: kyllä on oksan ottajaa, jos on kuusen kaatajaa. On vaikeata sanoa onko Suomen tulevaisuus edelleen sen metsissä? Yksi asia on kuitenkin varmaa: autuaita ovat puupäät, sillä he eivät huku.

Kuuntele Aristoteleen kantapään lähetys 19.10. kello 17:20 Yle Radio 1 -kanavalta. Aiheena ovat tuolloin havupuiden nimet, joiden alkuperästä ja historiasta toimittaja Pasi Heikura keskustelee Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijan Kirsti Aapalan kanssa. Voit myös ladata ohjelman podcastina.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri