Hyppää pääsisältöön

Vallankumouslaulaja Ramy Essam: Musiikki on paras keino tavoittaa ihmisten sydämet

Egyptiläinen muusikko Ramy Essam koki musiikin voiman Tahririn aukion kansannousussa Egyptissä vuonna 2011. Vallankumouslaulut yhdistivät ja voimaannuttivat kansaa. Ramyn usko musiikin voimaan ja tulevaisuuteen ei hiivu, vaikka häntä kidutettiin ja hän joutui lopulta lähtemään Egyptistä.

"Musiikin voima on siinä, miten se tavoittaa ihmisten sydämet. Oli uskomatonta laulaa ihmisille, jotka taistelivat vapauden puolesta. Heidän silmänsä ja se energia, joka virtasi välillämme, oli vahvinta mitä olen elämässäni kokenut."

"Haluan kertoa ihmisille, että asioita voi muuttaa — olivat olosuhteet mitkä hyvänsä. Älkää pelätkö muutosta. Minä muutin kaiken ja sain paljon parempaa tilalle. Löysin kitaran ja soittamisen, ne muuttivat elämäni."

"Auttakaa muita, mutta pitäkää omastanne myös kiinni. Ottakaa ihmisiä tänne, jos voitte. Aina voi jakaa. Älkää olko itsekkäitä. Olen tullut onnelliseksi, kun olen oppinut jakamaan. Ennen kaikkea älkää pelätkö toisianne. Älkää pelätkö erilaisuutta. Voimme oppia toisiltamme."

Muusikko Ramy Essam lauloi yhdessä satojen tuhansien mielenosoittajien kanssa Tahririn aukiolla Egyptissä tammikuun lopussa 2011. He vaativat presidentti Hosni Mubarakin eroa. Mielenosoittajien paine tehosi ja Mubarak erosi. Valta siirtyi sotilasneuvostolle. Neuvosto kuitenkin suitsi mielenosoituksia rajuilla otteilla ja muun muassa kidutti mielenosoittajia.

- He kiduttivat meitä puu- ja metallikepeillä. He hyppivät selkäni ja pääni päällä. He potkivat kasvoihin ja solvasivat meitä. Se ei ollut mikään kuulustelu, vaan kidutusta. He vain pitivät hauskaa, Ramy kertoo.

Asiat eivät ole menneet parempaan suuntaan, vaikka valta on vaihtunut Mubarakin jälkeen useaan otteeseen. Valtaa ovat pitäneet sotilasneuvoston lisäksi muslimiveljeskunnan Muhammed Mursi vuosina 2012-2013 ja sotilasneuvoston entinen jäsen Abdel Fattah el-Sisi vuodesta 2014. Opposition kannattajia laitetaan vankilaan ja virallisesta linjasta poikkeavat kannanotot vaiennetaan rajuilla otteilla.

Ramy Essam asuu tämän syksyn Safe Haven Helsinki -residenssissä, joka on taiteilijoille tarkoitettu turvapaikka. Hän kiertää tänä syksynä Suomea Ramy - in the Frontline -esityksellään. Hän haluaa palata Egyptiin, kun hän täyttää 30 vuotta ja vapautuu asevelvollisuudesta. Palaaminen on riskialtista, mutta Essam on vakuuttunut siitä, että siemenet muutokselle on kylvetty. Hän on varma, että seuraava sukupolvi tulee muuttamaan asioita parempaan suuntaan.

- Meillä on paljon vihaa Egyptissä. Hard Rock on paras tapa kuvata vihaa. Haluan levittää rock-musiikkia Egyptissä ja auttaa ihmisiä purkamaan vihaa hyvällä tavalla.

Korjattu 19.10. Ramy Essamin tämänhetkinen asuinpaikka.