Erotilanteessa tunteet kuohuvat suuntaan jos toiseenkin, eivätkä aina vähiten eroavalla pariskunnalla. Ero muuttaa myös lähipiirin elämää ja suunnitelmia. Miten toimia eroon päätyneiden läheisten kanssa? Asiantuntija vastaa.
Eroavan läheisenä kannattaa aivan ensimmäisenä laittaa jäitä hattuun (ja joskus myös pitää suunsa kiinni) ja miettiä, miten eroavaa läheistä tukee parhaiten. Tärkeintä on muistaa, että kysymys ei ole sinusta, vaan läheisesi kriisistä.
Vältä siis seuraavia asioita:
1. Älä mollaa entistä puolisoa
”Mä tiesin aina, että se on tommonen” tai ”Minähän varoitin sinua” eivät ole hyviä lauseita, sillä ne sanomalla tulet arvostelleeksi läheisesi valintaa, eli läheistäsi. Tämä tuo turhaa ristiriitaa myös sinun ja läheisesi välille. Muista, että joskus nämä ihmiset olivat onnellisia yhdessä.
2. Pidä vihaisena suu kiinni
Vaikka sinun kuinka tekisi mieli sanoa, että läheisesi on tekemässä ison virheen, ei sinun tunteillasi ja ärsyyntymiselläsi ole tässä sijaa. Kyse on kahden ihmisen omasta päätöksestä. Pahimmassa tapauksessa katkot välit myös läheiseesi.
3. Kaada oma ahdistuksesi muualle, älä lisää eroavan kuormaa
Ero tuntuu pahalta myös läheisistä. Koeta kuitenkin pitää oma paha mielesi itselläsi toimiessasi lohduttajana.
4. Älä houkuttele etsimään uutta tilalle
Anna eroavalle aikaa ja kannusta häntä toipumaan rauhassa.
5. Koeta olla valitsematta puolia
Eroava hakee monesti läheisiltään tukea päätökselleen ja pyrkii saamaan omat läheisensä puolelleen. Erotilanteessa on kuitenkin jo valmiiksi ristiriitaa puolisoiden välillä, joten läheisten lietsonta vain lisää sitä. Vaikka se olisi vaikeaa, pyri olemaan neutraali. Kyllä, vaikka se idiootti meni pettämään läheisintä ystävääsi.
6. Älä toimi selän takana
Monessa tilanteessa ystävät ovat olleet molempien ystäviä, jolloin haluaisi tietenkin tukea molempia. Älä tee tätä kuitenkaan salaa. Kerro aina, että olet tekemisissä myös toisen puoliskon kanssa.
Näillä keinoilla voit tukea läheistäsi erotilanteessa:
1. Tue konkreettisesti
Ole olkapäänä jos itkettää, tarjoa tyynyä johon karjua tai lähde lenkille mukaan purkamaan pahinta vihaa.
2. Kuuntele, kuuntele ja vähän vielä kuuntele
Eroavalla on tarve puhua, joskus jopa kyllästymiseen asti. Ole kärsivällinen ja anna aikaa. Kyllä muutkin puheenaiheet palaavat listalle jossakin kohtaa.
3. Tarjoa käytännön apua
Arjen sujuminen voi häiriintyä eroavalla pahastikin. Konkreettinen apu on tarpeen. Tarjoudu vahtimaan lapsia, ilmoittaudu muuttoavuksi tai pahimpina hetkinä vie ruokaa.
Juttuun on haastateltu asiantuntijana Suomen Mielenterveysseuran perhepsykoterapeuttia Ritva Karila-Hietalaa. Teksti: Lotta Stenroos
Lisää ohjelmasta





