Hyppää pääsisältöön

6 asiaa, joita eroavan parin läheisten ei kannata tehdä

Ihmisiä auringonlaskun aikaan.
Ihmisiä auringonlaskun aikaan. Kuva: Freeimages marja hintikka live

Erotilanteessa tunteet kuohuvat suuntaan jos toiseenkin, eivätkä aina vähiten eroavalla pariskunnalla. Ero muuttaa myös lähipiirin elämää ja suunnitelmia. Miten toimia eroon päätyneiden läheisten kanssa? Asiantuntija vastaa.

Eroavan läheisenä kannattaa aivan ensimmäisenä laittaa jäitä hattuun (ja joskus myös pitää suunsa kiinni) ja miettiä, miten eroavaa läheistä tukee parhaiten. Tärkeintä on muistaa, että kysymys ei ole sinusta, vaan läheisesi kriisistä.

Vältä siis seuraavia asioita:

1. Älä mollaa entistä puolisoa

”Mä tiesin aina, että se on tommonen” tai ”Minähän varoitin sinua” eivät ole hyviä lauseita, sillä ne sanomalla tulet arvostelleeksi läheisesi valintaa, eli läheistäsi. Tämä tuo turhaa ristiriitaa myös sinun ja läheisesi välille. Muista, että joskus nämä ihmiset olivat onnellisia yhdessä.

2. Pidä vihaisena suu kiinni

Vaikka sinun kuinka tekisi mieli sanoa, että läheisesi on tekemässä ison virheen, ei sinun tunteillasi ja ärsyyntymiselläsi ole tässä sijaa. Kyse on kahden ihmisen omasta päätöksestä. Pahimmassa tapauksessa katkot välit myös läheiseesi.

3. Kaada oma ahdistuksesi muualle, älä lisää eroavan kuormaa

Ero tuntuu pahalta myös läheisistä. Koeta kuitenkin pitää oma paha mielesi itselläsi toimiessasi lohduttajana.

4. Älä houkuttele etsimään uutta tilalle

Anna eroavalle aikaa ja kannusta häntä toipumaan rauhassa.

5. Koeta olla valitsematta puolia

Eroava hakee monesti läheisiltään tukea päätökselleen ja pyrkii saamaan omat läheisensä puolelleen. Erotilanteessa on kuitenkin jo valmiiksi ristiriitaa puolisoiden välillä, joten läheisten lietsonta vain lisää sitä. Vaikka se olisi vaikeaa, pyri olemaan neutraali. Kyllä, vaikka se idiootti meni pettämään läheisintä ystävääsi.

6. Älä toimi selän takana

Monessa tilanteessa ystävät ovat olleet molempien ystäviä, jolloin haluaisi tietenkin tukea molempia. Älä tee tätä kuitenkaan salaa. Kerro aina, että olet tekemisissä myös toisen puoliskon kanssa.

Näillä keinoilla voit tukea läheistäsi erotilanteessa:

1. Tue konkreettisesti

Ole olkapäänä jos itkettää, tarjoa tyynyä johon karjua tai lähde lenkille mukaan purkamaan pahinta vihaa.

2. Kuuntele, kuuntele ja vähän vielä kuuntele

Eroavalla on tarve puhua, joskus jopa kyllästymiseen asti. Ole kärsivällinen ja anna aikaa. Kyllä muutkin puheenaiheet palaavat listalle jossakin kohtaa.

3. Tarjoa käytännön apua

Arjen sujuminen voi häiriintyä eroavalla pahastikin. Konkreettinen apu on tarpeen. Tarjoudu vahtimaan lapsia, ilmoittaudu muuttoavuksi tai pahimpina hetkinä vie ruokaa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Suomen Mielenterveysseuran perhepsykoterapeuttia Ritva Karila-Hietalaa. Teksti: Lotta Stenroos

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.