Ruotsi tarjoaa oivat mahdollisuudet metsästykseen, jos kotimaan kanalintumetsille ei tänä vuonna ole mahdollisuutta. Jahtimaita löytyy Tornionjoen toiselta puolelta kaikista ilmansuunnista, jatkuen aina Norjan rajalle saakka.
Ruotsissa voit valita metsästyspaikkasi valtion, kaupungin tai kunnan jahtimailta. Lisäksi on tarjolla yksityisiä maita, joita vuokrataan esimerkiksi hirvenpyyntiä varten. Oman kokemukseni mukaan Ruotsissa saa olla kanalintumetsillä melko rauhassa, sillä paikalliset ovat enemmän hirvijahdin perään.

Luvat kuntoon ennen reissua
Jos mielit Ruotsiin kanalintuja jahtaamaan, on sinulla oltava suomalainen metsästyskortti ja aseen hallussapitolupa. Lisäksi sinun täytyy lunastaa Ruotsin valtion metsästyskortti. Koiran lähtiessä mukaan on jahtikaverille huolehdittava ekinokokki-lääkitys. Ajankohtaiset ohjeet lääkitsemiseen saa Eviralta.
Ennen rajan ylitystä on tehtävä tulli-ilmoitus aseen ja panoksien osalta. Lisäksi tarvitset jahtiluvat maille, jonne olet menossa. Internetiä kannattaa käyttää hyödyksi jahtilupien haussa. Esimerkiksi NatureIT -sivustolta voit hankkia luvat niin metsästykseen kuin kalastukseenkin. Sivuilta saa myös ajankohtaista tietoa lupiin liittyen. Viimeaikaiset uutiset Ruotsista kertovat, että pienriistajahtia tunturialueilla ollaan rajoittamassa ulkomaalaisten osalta.

Ruotsissa suhtaudutaan metsästykseen suopeasti
Ruotsin metsästyskulttuurista minulla on vain hyviä kokemuksia. Paikalliset luottavat metsästäjiin ja metsästäjät puolestaan noudattavat metsästyksen eettistä ohjeistusta. Riistakantoja kunnioitetaan ja jos riistaa on vähän, jätetään kokonaan ampumatta. Myös vierailevien metsästäjien olisi hyvä tutustua paikallisiin riistakantoihin ennen metsälle lähtöä.
Metsästysreissu ulkomailla antaa uudenlaisia elämyksiä tutun harrastuksen parissa. Muista kuitenkin huomioida reissussa ollessasi lupa-alueen metsästyssäännöt, yleiset metsästyksen pelisäännöt ja itse jahtilupaan liittyvät säännöt. Tämän jälkeen tarvitset vain rehtiä ja reipasta jahtimieltä!
Antti Kokko