Lumi Dental yrittää romauttaa hammasproteesien hinnat. Kotimaiset laboratoriot ryhtyivät taisteluun.
Kiinassa protetiikan tuotteita, muun muassa hammasproteeseja, valmistava Lumi Dental Oy on joutunut kovaan prässiin.
Reilun vuoden toiminut varkautelainen Lumi Dental myy hammaskruunuja, purentakiskoja ja muita hammasproteeseja lääkäriasiakkailleen.
Kotimaiset laboratoriot ovat perinteisesti hyvin pieniä. Monet hammasteknikot ovat jopa yksinyrittäjiä. Lumi Dentalin idea on romauttaa hinnat tilaamalla tuotteet suuresta kiinalaislaboratoriosta.
Lumi Dentalin myyntijohtaja Jukka Kuosmanen lupaa yhtiön tuotteiden maksavan vain noin kolmanneksen suomalaisten laboratorioiden hinnoista.
Kuosmanen myöntää, että yhtiö on tällä hetkellä tappiolla, mutta yrityksen katerakenne on hänen mukaansa kuitenkin kunnossa: kun uuden yrityksen tilausmäärät kasvavat, toiminta saadaan kannattavaksi.
Yhtiö on saanut kertomansa mukaan jo toistasataa lääkäriasiakasta 70 lääkäriasemalla. Joukossa on isojen ketjujen asemia.
Tämä on saanut kotimaiset laboratoriot takajaloilleen. Hammasteknikkojen ja -laboratorioiden järjestöt ovat käyneet Lumi Dentalin kimppuun kaikin keinoin.
Hammaslääkäri tilaa proteesin hammasteknikolta
- Potilas saa hammasproteesit hammaslääkäriltä
- Hammaslääkäri hankkii ne hammaslaboratoriosta, usein tutulta kumppanilta
- Laboratorioita on Suomessa peräti 350
- Laboratoriossa työskentelee hammasteknikoita ja erikoishammasteknikoita
- Teknikko on siis riippuvainen kumppanilääkäristä
- Asiakkaat voisivat vertailla itsekin laboratorioiden hintoja
Järjestöt ovat käyneet Lumi Dentalin kimppuun kaikin keinoin.
Suomen hammasteknikkoseura tilasi yhden Lumi Dentalin valmistuttaman hammasproteesin ja vei sen tutkittavaksi Turun yliopiston hammaslääketieteelliseen tutkimuslaboratorioon.
Laboratorion johtajan Lippo Lassilan mukaan proteesista löytyi vain yleisesti Euroopassa käytettyjä materiaaleja. Ei siis mitään huolestuttavaa.
Teknikot kantelivat yhtiöstä myös Valviraan. Valvira huomautti, että Lumi Dentalilta puuttui EU-alueen virallinen edustaja, mutta yhtiö lupasi laittaa asian kuntoon. Itä-Suomen aluehallintovirasto teki oman osaselvityksen eikä löytänyt moitetta.
Valviran mukaan sen selvityksessä on kyse rutiinivalvonnasta. Valvonta on kesken, mutta mitään mikä estäisi yhtiön toiminnan ei ole tätä kirjoitettaessa löydetty.
Tämän jälkeen järjestöt ryhtyivät pohtimaan tutkintapyynnön tekemistä poliisille.
Aikamoinen prässi uuden yrittäjälle.
Miten ala voi kehittyä, jos uuden toimijan markkinoilletulo on kuin sodanjulistus?
Eikö ole kuluttajan oma asia, haluaako hän tukea kotimaista korkeastikoulutettua pienyrittäjää vai tilata tuotteet kaukomailta tuntemattomalta tekijältä, halvalla?
Kun koko terveydenhuollosta tulee pian kilpailtua bisnestä, tulee asiakkaan valinnoista entistäkin tärkeämpiä.
On totta, että tällä “omavalvonnan” kultakaudella kuluttaja saa olla hieman vainoharhainen. Viranomainen herää vasta jos kuluttaja tai kilpailija soittaa hälytyskelloa. (Lumi Dentalin tekohampaita ei kukaan Suomessa koemaista.)
Mutta miksi uusi kilpailija koetaan näin uhkaavaksi?
Lumi Dentalin kritiikin mukaan kotimaisten hammaslaboratorioiden pitäisi uudistaa toimintamalliaan ja ketjuuntua. Nyt jokainen pienyrittäjä hankkii kalliin laitteiston yksin.
Hammasteknikkojen järjestön kritiikin ydin lienee se, että kilpailu on tervetullutta, jos uuden toimijan leivissä on kotimainen hammasteknikko.
Hammasproteeseja ja kovasti yleistyviä purentakiskoja on sadoillatuhansilla suomalaisilla, kyseessä on siis erittäin iso kustannus kunnille ja kuluttajille.
Mutta miten ala voi kehittyä, jos uuden toimijan markkinoilletulo on kuin sodanjulistus?