Hyppää pääsisältöön

Mavis! on rakkaudella tehty dokumenttielokuva gospelin ja soulin legendasta, joka laulaa yhä nuoremmat suohon

Mavis Staples
Mavis! I'll Take You There! Mavis Staples Kuva: Miikka Skaffari teeman rockdokumentit,Mavis Staples

Dokumenttielokuva suurenmoisesta gospel- ja soul-laulajasta ja kansalaisoikeusaktivistista Mavis Staplesista. Mukana perheyhtye The Staple Singers sekä Jeff Tweedy, Chuck D, Bonnie Raitt, Bob Dylan, Prince...
Teemalla lauantaina 6.10. klo 20. Areenassa lokakuun loppuun.

Mavis Staples syntyi vuonna 1939 Chicagossa, joka silloin oli USA:n gospel-pääkaupunki. Hänen isänsä Roebuck Staples perusti lastensa kanssa lauluyhtyeen The Staple Singers, joka aloitti uransa kirkoissa ja saavutti levyillään myöhemmin maanlaajuisen suosion. Staple Singersin ihailijoita oli muiden muassa nuori Bob Dylan, joka ihmetteli Mavisin salaperäistä ja syvää lauluääntä.

Mavis Staples on laulanut gospelia 1950-luvulla, vapautuslauluja 1960-luvulla, soulia, funkia, listahittejä. Hän on tehnyt yhteistyötä Princen ja Wilco-yhtyeen kanssa. Pysynyt uskollisena juurilleen ja innoittanut miljoonia.

Nyt 79 vuoden iässä Mavis kiertää jatkuvasti Amerikkaa. Hän esiintyy omissa konserteissaan ja vierailee toisten artistien kanssa lavalla. Niin kauan kuin ihmiset ja erityisesti nuoret tahtovat kuulla Mavisin musiikkia, hän laulaa.

Ei minua kiinnosta jäädä eläkkeelle. Lopetan laulamisen, kun laulun aiheet loppuvat, ja sitähän ei tapahdu."

HBO:n tuottamassa, Jessica Edwardsin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Mavis! kuullaan upeita live-esityksiä eri vuosikymmeniltä. Haastatteluissa Mavisin urasta ja vaikutuksesta kertovat Mavisin itsensä lisäksi muun muassa Bob Dylan, Prince, Jeff Tweedy, Levon Helm, Bonnie Raitt ja Chuck D.

Mavis Staples konsertoi Pori Jazzissa kesällä 2018. "Staplesin väkevässä ja loppua kohti tiivistyneessä esiintymisessä oli kokemuksen hehkua niin paljon, että aurinko uhkasi jäädä toisinaan toiseksi", raportoi Helsingin Sanomat.

  • Mavis!, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Jessica Edwards. Tuotanto HBO.
The Staple Singers laulaa studiossa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Mavis!
The Staple Singers studiossa. The Staple Singers laulaa studiossa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Mavis! Kuva: Chris Strong Mavis Staples,dokumenttielokuvat,gospelmusiikki,soul,Mavis!,Pops Staples,The Staple Singers,teeman rockdokumentit

Artikkelia on päivitetty uusintaan 1.10.2018.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa