Hammasproteesit ja purentakiskot ovat kuluttajalle omalaatuinen ostos: satojen eurojen hankinnan hintaa ja laatueroja ei juuri kukaan vertaile. Hammashoidon tuotteiden hinta koostuu lääkärin palkkiosta ja proteesin valmistavan hammasteknikon laskusta. Kuluttajalle tämä jää kuitenkin hämärän peittoon.
Tein kaksi vuotta sitten juttua lääkäriasemien teettämistä laboratorio- ja kuvantamistesteistä. Oppi oli, että magneettikuvaa tai verikoetta ei tarvitse teettää lääkäriaseman ennalta päättämässä paikassa. Hinnoissa on nimittäin isoja eroja.
Halpatoimijat toivat säpinää markkinoille, ne mainostavat nyt surutta palvelujaan suoraan kuluttajille.
Samankaltainen myllerrys on nyt käynnissä hammashuollossa.
Sadoillatuhansilla suomalaisilla on hammasproteesi: yli 65-vuotiaista joka toisella on osa- tai kokoproteesi, tätä vanhemmilla vielä useammin.
Nuoremmilla asiakkailla yleisin protetiikan tuote ovat purentakiskot. Purentakiskoja myydään Kelan tilaston mukaan Suomessa vuosi vuodelta enemmän.
Juuri kenellekään ei tule mieleen kysyä missä ja millä hinnalla lääkäri hammasproteesin teettää.
Pienen hintakyselyn perusteella jo yksinkertaisissa purentakiskoissa on hintavaihtelua: 150–187 euroon (ei sisällä kuljetuskuluja tai lääkärin palkkioita). Hammaskruunut tai vaativammat hammasproteesit ovat moninkertaisesti tätä kalliimpia.
Harva asiakas kuitenkaan vertaa näiden hammashoidon tuotteiden hintoja: hammaslääkärin penkissä juuri kenellekään ei tule mieleen kysyä missä ja millä hinnalla lääkäri hammasproteesin tai purentakiskon teettää.
Proteesit ynnä muut valmistetaan hammaslaboratoriossa, ja ne tekee hammasteknikko tai erikoishammasteknikko. Tämä on oma ammattikuntansa, käytännössä pienten yrittäjien joukko. Työssä on yhä monia käsityöläisyyden merkkejä ja kilta pitää yhtä.
Hieman suurempia hammaslaboratorioita on vain muutama (esimerkiksi Oral hammaslaboratoriot ja Mehiläinen hammaslaboratoriot).
On asiakkaan ja veronmaksajan etu, että läpinäkyvyyttä lisätään.
Kun koko terveydenhuolto on sote-uudistuksen myötä muuttumassa kilpailluksi bisnekseksi, on asiakkaan ja veronmaksajan etu, että läpinäkyvyyttä lisätään. Asiakkaan on saatava tietää myös lääkärin käyttämien alihankkijoiden hinnat.
Ei kai lääkärillä voi olla yksinoikeutta päättää mitkä tekarit tai kiskot asiakas laittaa suuhunsa?
Hammaslääkäri vastaa hammashoidon laadusta, myös hammasteknikon valmistamista proteeseista, mutta tuttu teknikko ei voi olla ainoa laadukas tekijä Suomenmaassa.
Yhtiö- tai työkumppanuuksilla on varmasti hyvät puolensa: lääkäri voi luottaa tuttuun tekijään, kommunikaatio- ja vastuuasiat pelaavat. Tällä saatetaan välttyä esimerkiksi turhilta proteesin viilauksilta. Tämä puolestaan on säästöä asiakkaalle.
Joko olisi aika päivittää työnkulkuja niin, että asiakaalla on sanansa hankkimassaan palvelussa? Aloitetaan vaikka siitä, että asiakas saa ilman erillistä vonkaamista käteensä kaiken proteesiin liittyvän materiaali- ja hintatiedon!
Proteesin hintaa voi tiedustella myös suoraan laboratoriosta.
Keskustelin muutaman hammaslaboratorion edustajan kanssa. Hammaslaboratorioista kannustettiin asiakkaita tiedustelemaan hintoja myös suoraan laboratoriosta.
Asia on herkkä. Hammaslaboratorioiden kommenteissa aisti jopa pelon. Lääkäri on asiakas, joka voi suuttua, jos laboratorio nostaa liikaa päätään. Kuinka muutenkaan: melkein kaikki työt tulevat hammaslääkärin kautta.
Sanotaan se nyt kuitenkin suoraan: asiakas voi ehdottaa hammaslääkärille mistä labrasta kiskot tai proteesit hankitaan.
Muistilista proteesin hankkijalle
- Pyydä kustannusarvio, jossa eritellään proteesin hinta
- Pyydä tiedot proteesin materiaaleista
- Pidä puolesi, virheitä sattuu ammattilaisillekin
Juttuun on haastateltu: Ilkka Tuominen, puheenjohtaja, Suomen hammasteknikkoseura; Kaija Hiltunen, hammaslääketieteen yliopistolehtori, Helsingin yliopisto; Timo Partio, pääsuunnittelija, Kela. Lisäksi on haastateltu eri hammaslaboratorioiden edustajia.