Hyppää pääsisältöön

Psykologi Kari Kiianmaa: Ero ei pelasta mitään, ellet itse muutu

Moni kokee varhaisessa keski-iässä yleistä tyytymättömyyttä elämäänsä. Ilmiö liittyy henkiseen kasvuun, jolle halutaan tilaa. Muutoksen tavoittelu saattaa aiheuttaa parisuhteelle kovia eropaineita. Psykologi Kari Kiianmaan mukaan samaan ihmisen kanssa voi kuitenkin kasvaa henkisesti, kunhan on valmis paiskimaan töitä.

Suomi sijoittuu muiden pohjoismaiden kanssa avioerotilastojen kärkisijoille. Vaikka jokainen ero on oma tarinansa, myös yhteisiä piirteitä on useita.

Suhtautuminen avioeroihin muuttui 80-luvulla. Siihen saakka kipeää aihetta ei tuotu esille, eikä siitä juuri keskusteltu julkisuudessa. Onnellisuutta alettiin määritellä parisuhteen kautta aikana, jolloin sen ongelmiin ei haettu apua.

Tänä päivänä joka tuutista pursuaa tarinoita tuttujen ja tuntemattomien suhteista, joita tunteet vahvasti värittävät. Julkkisten rakastumiset nostetaan otsikoiksi, koska liikuttavat tarinat kiinnostavat ihmisiä.

– Vallalla on ajatus, että juuri se yksi ihmissuhde, parisuhde, on tärkeä ja sille asetetaan valtavia odotuksia. Se on yltiöromanttista ja johtaa vääjäämättä pettymykseen, koska mikään ihmissuhde ei voi antaa kaikkea, miettii psykologi Kari Kiianmaa.

Tunteen ja järjen liitto kestää kauemmin

Kiianmaan mielestä parisuhteeseen voisi suhtautua järkevämmin, eikä rakentaa pelkästään sen varaan, että puoliso antaa kaiken mitä itse tarvitsee.

– Parisuhteen odotetaan kuitenkin olevan pitkäjänteinen, elämän tärkein ihmissuhde. Jos siinä ei ole mukana rationaalista puolta ollenkaan eikä yhtään käytetä järkeä, niin eihän siitä voi seurata muuta kuin romahdus, sanoo Kiianmaa.

Tärkeää olisi Kiianmaan mukaan miettiä, miten yhdessä voidaan tehdä työtä hyvän suhteen eteen.

Henkinen kasvu tarvitsee tilaa

Monet kokevat luonnostaan varhaisessa keski-iässä tyytymättömyyttä elämäänsä. Ilmiö liittyy ihmisen henkiseen kasvuun, joka ilmenee oman elämänsä kyseenalaistamisena.

Seurauksena on muutosten hakeminen, jotta henkinen kasvu onnistuisi. Tilanne voi aiheuttaa kovia paineita parisuhteelle.

– Muutoksen vastustaminen on asia, joka kahlitsee parisuhteen. Jos pari ryhtyy vahtimaan toisiaan, suhde jämähtää eikä siinä päästä mihinkään. Stressi kasvaa ja johtaa helpommin eroon, pohtii Kiianmaa.

Henkisesti voi kuitenkin kasvaa saman ihmisen kanssa, kunhan on valmis paiskimaan töitä.

Eroa suhteesta jossa elät, älä ihmisestä jonka kanssa elät

Henkiseen kasvuun liittyvät kriisit nousevat pintaan suunnilleen kymmenen vuoden välein. Siksi menestyvissä parisuhteissa luodaan uusi käsikirjoitus tasaisin väliajoin.

– Silloin rakennetaan suhteelle uudenlaiset perustukset. Sen seurauksena eletään sen saman ihmisen kanssa jälleen kymmenen vuotta tyytyväisenä ja niin, että suhde vastaa kummankin tarpeita ja odotuksia. Jos käsikirjoitusta ei korjata, se alkaa tökkiä. Silloin tulee taas mieleen, pitäisikö minun erota vai mitä pitäisi tehdä, analysoi Kiianmaa.

Käytännössä uuden käsikirjoituksen luominen tarkoittaa, että pari yhdessä miettii arvojaan, elämän tärkeitä asioita, mitä elämältään odottaa ja miten elämää haluaa elää.

– Jos yhteinen tavoite löytyy keskustelujen kautta, voidaan suhdetta parhaimmillaan rakentaa tietoisesti sellaiseksi, että toiveet täyttyvät, summaa Kiianmaa.

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.