Hyppää pääsisältöön

Sairaan alhaiset korot

Asuntolainoja ja kulutusluottoja saa nyt alemmilla koroilla kuin koskaan ennen. Tämä ei ole vain hyvä asia – ennätysalhaiset korot tarkoittavat, että talous on sairas.

Euroalueen keskuspankki EKP on aktiivísesti painanut markkinakorkoja alle nollaan prosenttiin.

Yleisesti viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor putosi negatiiviseksi tämän vuoden helmikuun alussa. Kolmen kuukauden euribor sukelsi alle nollan jo viime vuoden huhtikuussa.

EKP syytää myös markkinoille uutta rahaa kymmenien miljardien eurojen edestä kuukausittain. Pankki pyrkii kiihdyttämään talouskasvua ja inflaatiota, mutta euroalueen talous ei ole silti lähtenyt kunnolla nousuun.

EKP:n politiikkaan sisältyy monia riskejä. Asunto- ja osakemarkkinoille saattaa kehittyä uusia kuplia, varallisuuserot kasvavat, pankeille ja eläkeyhtiöille tulee vaikeuksia.

”Maailman keskuspankkiirit on sormi suussa ihmettelemässä – samalla tavalla kuin kaikki muutkin –, että mitenköhän tämä kaikki jossain vaiheessa sitten päättyy”, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo MOT:lle.

”Jos kaikki menee huonosti, se on aika ikävä tilanne, että ollaan päästetty virkamiehet päättämään satojen miljoonien ihmisten taloudellisesta tilanteesta”, sanoo puolestaan entinen huippuvirkamies Peter Nyberg.

MOT: Korkomiesten vaarallinen kokeilu
TV1 maanantai 24.10. klo 20.00
Uusinnat:
TV1 keskiviikko 26.10. klo 16.20
TV1 torstai 27.10. klo 5.55

Sairaan alhaiset korot
”EKP rikkoo markkinat”
MOT-kysely: Osa talletuskoroista jo alle nollan

Muokattu: artikkeliin on vaihdettu trailerin tilalle katsottavaksi koko ohjelma 25.10.2016 MK

Kommentit