Hyppää pääsisältöön

Sterilisaatio ei horjuta kolmen lapsen isän miehisyyttä: “Tekee vielä enemmän äijäksi”

Rakennustelinefirmassa työskentelevä Toni Kaijala
Toni Kaijala, 34, ei halua lisää jälkikasvua. Kolmen lapsen isällä on varattu aika vasektomiaan. Rakennustelinefirmassa työskentelevä Toni Kaijala Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä toni kaijala

Kun moni kolmikymppinen mies vasta heräilee ajatukseen jälkikasvusta, on Toni Kaijalalla mielessään ihan päinvastaisia suunnitelmia. Hän on juuri saanut ajan vasektomiaan eli miesten sterilisaatioon. Kolmen lapsen isälle on varmaa, että lisää tenavia hän ei enää halua.

34-vuotias Toni Kaijala on jo joitakin vuosia mies on ollut varma, ettei halua enää lisää tenavia.

– Tykkään ihan älyttömästi lapsista ja niitten kans on kiva touhuta. Joskus ajattelin, että kaksi lasta on sopiva määrä, mutta nyt saan kuitenkin olla isä jo kolmelle lapselle.

Esikoinen asuu pääsääntöisesti isän kanssa ja kahden muunkin lapsen osalta arki rullaa yhteishuoltajuuden nimissä.

– Ja kun tämä nuorimmainenkin osaa jo itse pukea vaatteet päälle, niin olen varma, että siihen pikkulapsirulijanssiin en enää lähde, kertoo 17-vuotiaana ensimmäistä kertaa isäksi tullut Toni.

On se varmaan osittain myös mukavuudenhalua.

Vasektomiasta hän kuuli sattumalta tuttavansa kautta. Toimenpiteen jo jonkin aikaa sitten läpikäyneellä kaverilla on ollut pelkästään myönteistä kerrottavaa: Itse operaatio oli sujunut mutkattomasti, samoin seksielämä sen jälkeen.

Niinpä Tonin ajatus lopullisesta ehkäisymuodosta alkoi kypsyä.

– Mulla ei ole tapana tehdä hätiköityjä päätöksiä. Kyllä sen tietää, kun on täysin varma. Tämän takana minä seison.

Toni Kaijala hymyilee
Vaikka Toni on tiennyt jo pidempään, että lapsiluku on täynnä, ei tietoa vasektomiasta ole eteen sattunut – vasta tuttavan omakohtaiset kokemukset saivat miehen ottamaan asiasta selvää. Toni Kaijala hymyilee Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä toni kaijala

Mitä laki sanoo steriloinnista?

Suomessa steriloimista ohjaa steriloimislaki (283/1970) ja sen nojalla annettu asetus (427/1985). Lainsäädäntö määrää perusteet steriloimisen suorittamiselle. Steriloiminen voidaan henkilön pyynnöstä suorittaa, jos hän on synnyttänyt tai hänellä on vähintään kolme alaikäistä lasta, jos hän on täyttänyt 30 vuotta tai jos raskaus vaarantaisi hänen henkensä tai terveytensä. Steriloiminen voidaan suorittaa myös, jos henkilön mahdollisuudet muuten ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot, jos on syytä olettaa, että hänen jälkeläisillään olisi vaikea sairaus tai ruumiinvika, jos henkilön sairaus tai muu siihen verrattava syy vakavasti rajoittaa hänen kykyään hoitaa lapsia tai jos henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Lähde: THL

Tonin kohdalla toimenpidekriteereistä täyttyy kaksi, tosin yksikin riittäisi: 30 ikävuoden rajapyykki ja kolmen lapsen vähimmäismäärä. Ne ovat myös tilastojen valossa yleisimmät yksittäiset syyt operaatioon päätymiselle.

Kuukausi sitten Toni otti vasektomian puheeksi työterveydessä. Asiasta keskusteltiin ja mies sai lähetteen. Lääkäriaika sterlisaatioon piti tulla vuoden sisällä, mutta Toni saikin yllättäen peruutusajan.

– Sanoin heti, että otan sen ajan vastaan. Loppupäivä meni kyllä sitä toimenpidettä miettiessä.

Eiköhän siitä hengissä selviä.

Vasektomia tehdään päiväkirurgisena operaationa, paikallispuudutuksessa. Toimenpide on nopea ja yleensä ohi jo puolessa tunnissa, eikä siihen liity suuria riskejä.

Sairauslomaa vasektomia ei yleensä vaadi, mutta tarvittaessa siitä voi lääkärin kanssa keskustella – etenkin jos tekee ruumiillisesti raskasta työtä. Rakennustelinefirmassa työskentelevä Toni on asian ottanut puheeksi suoraan töissä.

– Sen toimenpidepäivänhän olen toki sairauslomalla. Ja työnantajan kanssa on sovittu, että pari päivää voin tehdä tarvittaessa vähän kevyempiä hommia, mennä tuntemusten mukaan.

Toni Kaijala soittaa kitaraa
Toni tuli ensimmäistä kertaa isäksi jo 17-vuotiaana. Esikoinen on nyt 16-vuotias ja kuopus täytti juuri 5 vuotta. Toni Kaijala soittaa kitaraa Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä toni kaijala

Nuorena isäksi tullut Toni on joutunut ottamaan vastuun elämästään jo varhain. Elämä oli jo silloin erilaista kuin kavereiden elämä. Monella ikätoverilla isäksi tulo on vielä edessä, kun taas Toni jo varmistelee, ettei jälkikasvua enää tule. Asiasta juttelemisessa mies on ottanut avoimen linjan.

– Äitille oli aika hankala sanoa, mihin operaatioon olen menossa. Isälle soitin ja kysyin, että lähteekö hän käyttämään minua lääkärissä. Ylipäätään olen kaikille avoimesti asiasta puhunut ja päätökseni myös perustellut.

Ajatus vasektomiaan hakeutumisesta lähti pelkästään Tonista itsestään, sillä tällä hetkellä mies ei ole parisuhteessa. Mahdollinen muutos elämäntilanteessa on kuitenkin pitänyt huomioida: Entä jos rinnalle löytyykin elämänkumppani, jolla lapsi olisi vielä toiveissa?

– Sille ei sitten voi mitään. En voi lähteä miettimään, että olisin jotain muuta.

Tämänhetkiset lapset kuuluvat pakettiin, samoin minä tällaisena kuin olen.

Vasektomia on pysyvä ehkäisykeino, ja toimenpiteen onnistuminen varmistetaan parin kuukauden kuluttua siemennestenäytteestä. Vaikka operaation purkamista voidaan yrittää, ei sen onnistumisesta ole takeita. Niinpä varasuunnitelmaksi saatetaan suositella siemennesteen tallentamista spermapankkiin.

– Ei ole tällaista takaporttia suunnitelmissa. Olen kyllä lukenut tästä vaihtoehdosta, mutta tein päätöksen, että siihen en lähde.

Toni Kaijala täyttää tiskikonetta
Vasektomiasta juttelemisessa Toni on ottanut avoimen linjan – päätöksen takana hän seisoo kuitenkin yksin. Toni Kaijala täyttää tiskikonetta Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä tiskikone

Jos Toni ei ole keskivertojannu sen perusteella, minkä ikäisenä hän tuli isäksi, on hän tilastopoikkeus myös sterilisaatioon hakeutumisen osalta. Yleensä toimenpiteeseen lähdetään vasta keskimäärin nelikymppisenä ja Tonilla mittarissa on vasta 34 ikävuotta. Ja vaikka päätös on varmalla pohjalla, itse operaatio mietityttää miestä.

– Täytyy myöntää, että kyllä se tietysti jännittää. Ja eihän se toimenpide itsessään mukavalta kuulosta.

Miehisyyteen vasektomian ei Toni usko vaikuttavan.

– Sehän tekee vielä enemmän äijäksi, mies nauraa ja lupaa raportoida tuntemuksistaan myös toimenpiteen jälkeen. (Videoklippi kuulumisista lisätty artikkelin loppuun)

Toni Kaijala kantaa rakennustelineputkia
Vaikka sairauslomaa ei tarvita kuin toimenpidepäivälle, on Toni sopinut esimiehensä kanssa jo ennakkoon, että hän voi tarvittaessa tehdä operaation jälkeisinä päivinä vähän keveämpiä hommia. Toni Kaijala kantaa rakennustelineputkia Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä toni kaijala

7 FAKTAA VASEKTOMIASTA

  • Vasektomia tarkoittaa siemenjohtimien katkaisua, joka johtaa pysyvään suvunjatkamiskyvyttömyyteen
  • Toimenpide ei vaikuta miehen seksuaalisuuteen tai erektioon
  • Kivesten hormonitoiminta säilyy normaalina
  • Ehkäisyteho saavutetaan kolmessa kuukaudessa, jolloin se vielä varmistetaan siemennestenäytteellä
  • Tavallisimmat kriteerit vasektomiaan ovat 30 vuoden ikä tai kolme lasta
  • Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa
  • Vasektomiaa pidetään pysyvänä ehkäisykeinona, sillä toimenpidettä on vaikea purkaa

Katso tästä Tonin tunnelmat kaksi päivää operaation jälkeen:

Lue lisää aiheesta:

Yhä useampi mies päätyy sterilisaatioon: "Piuhat poikki, lapsiluku täynnä"

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit