Hyppää pääsisältöön

Kai Merilä nousi luottotoimittajaksi ryyppäämällä julkkisten kanssa, ja lopulta se elämä poltti hänet loppuun

Kai Merilä on mies, jolle julkkikset soittavat kun haluavat itsestään kivan jutun.

Kai Merilä työskenteli 16 vuotta julkkisten luottotoimittajana Seiska-lehdessä. // Kuva: Eve Väyrynen

Seiska-lehteen tulee kuuma vinkki: julkkis on nähty käymässä äitiysklinikalla.

Siitä alkaa kuhina viihdetoimituksessa. Toimittaja laittaa puhelin laulamaan ja ottaa tiukan soittokierroksen läheisille: Onko julkkis todella käynyt klinikalla? Miksi? Onko hän varmasti raskaana?

Tätä työtä painavat Kai Merilän kollegat Seiskassa. Merilä ei. Hän on luottotoimittaja.

Merilä työskenteli Suomen kuuluisimmassa viihdelehdessä Seiskassa yhteensä 16 vuotta. Vuosi sitten hän päätti lopettaa vakituiset työt lehdessä. Nyt hän on vapaa kirjoittaja, joka intoilee erityisesti pidempien henkilökuvien tekemisestä. Lisäksi Merilä on julkaissut viihdetoimittajan urastaan kirjan nimeltä Luottotoimittaja.

Luottotoimittajana Merilän ei tarvinnut Seiska-urallaan etsiä uutisia. Uutiset kerrottiin hänelle.

- Mulle tuli esimerkiksi soitto raskaana olevalta julkkisnaiselta. Hän sanoi että “saat tän jutun Kaitsu, mä haluun kertoa tämän sun kautta”, Merilä kertoo.

Kertomalla raskaudesta “luottotoimittajansa” kautta, julkkis sai itse päättää, miten ja milloin hänen raskaudestaan uutisoitiin.

Järjestelystä oli hyötyä molemmille, myös ikävämpien asioiden tullessa esiin. Merilä jätti kirjoittamatta vaikkapa julkkiksen kännitörttöilystä, mutta sai vastineeksi kivan kotiesittelyn tai matkajutun.

Merilän mukaan vaihtoehtona olisi ollut se, että julkkis olisi jättänyt jutun teon väliin kokonaan.

- Sit mä ajattelin että perkele, mieluummin tehdään kolme makeeta juttua, että hän ei ole ikinä päästänyt ketään kotiinsa.

Näin Merilästä tuli lopulta usean julkkiksen luottotoimittaja. Merilä myös piti sanansa, eikä kirjoittanut julkkisten toilailuista lehteen.

- Mä ajattelin sitä seuraavaa otsikkoa ja lööppiä pidemmälle.

Lopulta julkkisten oli helppo luottaa Merilään: hän ei kertonut juttuja eteenpäin, ellei niin sovittu. Kaikki eivät Merilän mukaan toimi niin.

- Sellaisiakin suoraan sanottuna mulkkutoimittajia on, että lyöttäydytään seuraan ja ollaan niin kaveria, ja sanotaan että ei tästä mitään juttua tule. Sitten tää tilittää elämäänsä, ja kaverin tilitys on seuraavan viikon lehdessä.

Tällainen toiminta on Merilänkin mielestä moraalitonta, vaikka muuten luottotoimittajalle totuuden raja on välillä häilyvä.

“Kaveri haluaa olla miljonääri, no perkele, tehdään siitä miljonääri”

Kai Merilä julkaisi hiljattain Luottotoimittaja -kirjan, jossa hän kertaa omaa uraansa 7 Päivää -lehdessä. Luottotoimittajuuden lisäksi kirjassa on keskiössä Merilän ystävyys Matti Nykäseen. Kaverusten toilailuista syntyi pohja sekä Merilän uralle myös muiden julkkisten luottotoimittajana että kaksikon yhdessä tekemille viihdejutuille.

Merilän puheiden perusteella Seiskan ymmärtäminen vaatii erityistä lukutaitoa. Kerrotut asiat eivät aina ole yksiselitteisesti totta. Hyvän tarinan rakentaminen saattoi vaatia liioittelua ja huijaamista.

Yksi esimerkki Luottotoimittaja -kirjassa on Merilän jutut ternimaitobisneksestä tunnetuksi tulleesta Petteri Jussilasta. Merilä keksi, että kuvien avulla Jussilasta voidaan luoda mielikuva miljonääriyrittäjänä. Tämä jo ennen kuin hänellä oli menestynyttä liiketoimintaa. Kuvia varten Jussila lainasi hienoja autoja ja veneen, joiden edessä hän poseerasi ilman paitaa lehden sivuilla.

Meriläkin toteaa, ettei hän olisi voinut tehdä samanlaisia juttuja esimerkiksi Helsingin Sanomien kaltaiseen lehteen.

- Kyse on viihdejulkaisusta, jota luetaan vaikka parturin tuolissa naureskellen, että “katos toikin tuolla, jumankauta!”. Silloin se tuntui oikealta. Kaveri halus olla miljonääri, no perkele, tehdään siitä miljonääri!

Mutta onko tällaisten juttujen tekeminen oikein? Eivätkö ne ole vähintäänkin huijaamista?

- Siis joo, jos sen noin ottaa. Toisaalta mä oon aina mieltänyt sen niin, että kun tehtiin viihdettä, mä olin oikeastaan käsikirjoittaja. Me teimme elokuvia.

“Parasta olisi olla ystävystymättä julkkisten kanssa”

Kai Merilä aloitti työuransa omien sanojensa mukaan “oikeassa” sanomalehdessä, mutta on tehnyt tunnetuimmat juttunsa viihdejulkaisuun. Hänen tunnetuimmat juttunsa liittyvät aisapari Matti Nykäsen kanssa koheltamiseen. Juttuja tehdessä viinaa kului ja työajat venyivät.

- Mullakin lähti mopot käsistä, ryypiskelin ja poltin itseni loppuun. Sitä en suosittele kenellekkään.

Luottotoimittaja hankkii juttunsa olemalla oikeasti kaveri juttukohteidensa kanssa. Lopulta sekin oli Merilälle taakka.

- Jos menee tuohon maailmaan, niin loppujen lopuksi parasta on, että ei niin kovin ystävysty julkkisten kanssa.

Tämä on tavistoimittajalle helpompaa. Luottotoimittaja on puun ja kuoren välissä: hän haluaisi olla kiva kaikille, mutta päätyy lopulta tuottamaan pettymyksen aina jollekin.

- Siinä joutuu helvetinmoiseen Jaakobin painiin juttujen kanssa. Että sä olet sen kaveri, olet tehnyt kivan jutun, ja sit se menee mokaamaan. Nyt se on tehnyt noin, se on ihan varmana huomenna iltapäivälehdissä, niin enhän mä voi mennä tuonne takaisin toimitukseen ja sanoa pomolle, että mä en tee siitä. Koska pomo sanoo ensimmäiseksi, että sähän oot sen kaveri, kai nyt meillekin jumalauta se juttu tulee!

Merilä kertoo, että hänellä työelämä ja vapaa-aika menivät iloisesti sekaisin. Sitä hän ei suosittele kenellekkään.

Mutta entäpä luottotoimittajan ura? Suositteleeko Merilä sitä?

- En voi sanoa, että en suosittele tai suosittelen. Helvetin mielenkiintoinen reissu, joka mulla oli erilainen kuin varmaan kenelläkään muulla toimittajalla.

 • Kommentti: Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa Edin uuden singlen kohdalla häviäjä ei ole kanadalainen indie-artisti, jolta jää saamatta käyttökorvaukset, vaan Edi itse, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.