Hyppää pääsisältöön

Nordic Brass Ensemblen säihkyvä renessanssimatka

Skandinavian parhaiden sinfoniaorkesterien parhaat vaskisoittajat lyöttäytyivät yhteen jo vuonna 1993 ja perustivat kymmenhenkisen Nordic Brass Ensemblen, että saisivat soittaa tarpeeksi paljon tarpeeksi hyvässä seurassa. Uudelle levylle yhtye on kasannut tavanomaisen valikoiman renessanssimusiikkia, mutta kaikkea muuta kuin tavanomaisella laadulla. Modernin vaskisoiton hyveet säihkyvät niin kirkkaasti, että perioditorvien kaipuukin hellittää hetkeksi.

Nordic Brass / European Tour
Nordic Brass / European Tour uudet levyt

Levyn ohjelmistossa vuorottelevat harmittomat renessanssitanssit, tummasävyiset madrigaalisovitukset ja fanfaarivetoinen battalia-musiikki. Levyvihkonen yrittää määritellä aiheeksi janitsaarimusiikin ja lännen polyfonian kohtaamisen, mutta oikeampana teemana on monipuolisen, enimmäkseen hauskan musiikin soittaminen yhdessä. Tuoreet sovitukset soivat suoraviivaisen tyylikkäästi, mutta eivät tavoittele autenttisuutta. Kiilto, pehmeys ja tasavire saavat ajoittain haikailemaan autenttisten vaskien yläsävelräikeyttä ja räminää, mutta moiset haihatukset haihtuvat mielestä, kun yhtye räväyttää ilmoille muhkean vaskivallin tai säihkyvän tarkan trumpettikuvion. Kannattaa kuunnella etenkin sitä, kuin rapsakasti Morten Agerup toteuttaa bassolinjat vuoroin tuuballa, vuoroin cimbassolla joka suuntaa alataajuudet kuulijaa kohti kuin kanuuna.

Aidompaa janitsaarimeininkiä kaipaisin lähinnä lyömäsoittimiin, joista on siivottu tasatahtinen räime pois ja välillä jopa korvattu se sisäsiistillä svengillä. Vaan entäpä sitten - levyä on todella hauska kuunnella. Aina kun renessanssitanssit alkavat tuntua liian banaaleilta, Nordic Brass Ensemble syöksyy Gesualdon syvyyksiin tai nousee Moralesin taivaisiin, ja osaa asiansa. Kyseessä on paras koskaan kuulemani vaskiyhtyelevy.

2L-levymerkille tyypillisesti levy on tarjolla Blueray- ja SACD-monikanavana. Laadukkaalla äänentoistolla kuulija saa vaskisäihkettä ympärilleen todella elämyksellisesti, ja vaikka perkussiot tulevat monikanavana takaa, siihen tottuu nopeasti.

"European tour", vaskimusiikkia renessanssiajan Euroopasta. - Nordic Brass Ensemble. (2L 128)

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2016, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit