Hyppää pääsisältöön

Pönttöpesintä: Salaperäinen naakka

Naakka kadulla
Naakka kadulla Kuva: Juha Laaksonen naakka

Naakkapari voi olla hauska vuokralainen pihapiirissä. Ripustamalla vain muutaman naakanpöntön välttää liian suuren yhdyskunnan. Naakkahan ei pesi ilman koloa tai onkaloa.

Naakka on erikoinen lintulaji. Se viihtyy mielellään parvissa ja parven jäsenillä on tarkka sukupuolen mukaan rakentuva arvojärjestys. Naaraan arvoasema määräytyy usein sen mukaan, minkä arvoisen koiraan kanssa se pariutuu. Yleensä kihlaus tapahtuu korkea-arvoisemmassa asemassa olevan koiraan kanssa. Jos naaras pariutuu parven johtajakoiraan kanssa, naaras nousee hetkessä huipulle ja käyttäytyy pian hallitsijan tavoin. Ja parven jäsenet myös kunnioittavat sitä.

Tieto naaraan asemasta kulkee nopeasti parven sisällä. Pienessä ryhmässä kaikki tiedostavat vuorokaudessa uuden asetelman: Carita on nyt kuningatar.

Koiras kuljettaa, naaras sisustaa

Molemmat puolisot osallistuvat pesän rakennukseen. Erään kirjoitelman mukaan koiras huolehtii enimmäkseen pesän ulkolaidan rakennusmateriaalien hankinnasta – siis risuista ja oksista. Naaras vastaa varsinaisesta sisustuksesta: lehdistä, eläinten karvoista ja höyhenistä. Pesissä voi olla myös taajamista ja talojen pihoilta löytyneitä ihmisten hiuksia, paperia, muovia ja vaatteiden riekaleita. Naakka on kieltämättä aika kekseliäs.

Munat ovat vaalean sinivihreitä, harvakseltaan mustanruskea- tai harmaatäpläisiä. Niitä on useimmiten neljästä kuuteen. Kuuluisan naakkatutkijan Konrad Lorenzin mukaan haudonta alkaa jo ensimmäisen munan jälkeen ja myös koiras saattaa osallistua hautomiseen. Tosin sen päätehtävä on vartioida ja ruokkia naarasta.

Naakan munat ovat usein sinertäviä.
Naakan munat ovat usein sinertäviä. Kuva: Sten Vikström naakan munia

Poikaset kuukauden pesässä

Naakkoja rengastaneet tietävät, että pesissä on erikokoisia poikasia. Poikaset syntyvät siis eri aikaan. Yleensä viimeisenä syntynyt, pahnan pohjimmainen rääpäle, on aika avuton, eikä sen selviytyminen ole ihan itsestään selvää. Jos pienin ei kuole kylmään, ja ravintoa riittää, rääpäle selviytyy. Poikaset viettävät pesässä kuukauden päivät. Lähtiessään kotikolostaan ne lentävät jo kohtalaisesti, paljon paremmin kuin pesänsä jättäneet variksenpoikaset. Nuoret linnut ovat osittain ruskehtavia ja ne tunnistaa maastossakin.

Pesiä yli 40 metrin korkeudella

Naakka on runsastunut niin nopeasti, että kanta-arviota on vaikea esittää. 130 000 paria voi olla aika lähellä. Jos naakoille ei ole pönttöjä tai luonnonkoloja tarjolla, linnut keksivät keinot. Monin paikoin naakkojen on todettu pesivän suurjännitelinjojen pylväissä. Nokkelat linnut kykenevät tukkimaan ontot metallipylväät risuilla, minkä jälkeen ne rakentavat pesänsä putken sisään. Yli 40 metrin korkeudessa on ainakin maapedoilta turvassa.

Naakan poikasia pesässä
Naakan poikasia pesässä Kuva: Sten Vikström naakan poikasia

Kirkhakkinen – kirkollinen lintu

Tarinan mukaan vuonna 1682 keväällä eräs nuori herra ampui huvikseen naakkaa, joka istui Naantalin Birgittalaisluostarin katolla. Kävi niin huonosti, että kirkko syttyi panoksesta tuleen ja paloi kokonaan. Kansa oli sitä mieltä, että tämä oli Pyhän Birgitan rangaistus ampujan tekemästä tihutyöstä. Kaikki elävät olennot olivat luostarikirkon alueella rauhoitetut, varsinkin tummanpuhuva naakka.

Ehkä juuri tuon tapauksen vuoksi naakka sai sympatiat puolellensa. Sitä alettiin pitää Suomen linnuista taivaallisimpana, sellaisena kirkon lintuna, jonka pesimisestä kirkkoalueella korkeimmatkin kirkonmiehet iloitsivat.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä