Hyppää pääsisältöön

Ruuhkavuositarinoita: Ero - häpeän leima vai rohkeuden huipentuma?

Ruuhkavuositarinoita
Ruuhkavuositarinoita Kuva: Shutterstock Marja Hintikka Live

Millaista on elämä ruuhkavuosien pyörteissä? Ruuhkavuositarinoita-juttusarjassa MHL:n fanit kertovat omia kokemuksiaan, havaintojaan ja oivalluksiaan elämästä. Tässä kertomuksessa nimimerkki "Katri" pohtii eroaan.

Kyyneleet silmissäni pakkaan (taas) reppujanne. Unilelut, vaihtovaatteet, oikeat kengät... Luulin, että se joskus helpottaa. Olin väärässä. Ei se helpota. Edelleen, neljän vuoden jälkeen, kysytte miksemme voisi olla yhdessä?

Ero. Pelastaa ja tuhoaa. Tuohon sanaan liittyy niin paljon tunteita. Joka päivä olen vihainen itselleni, että joudutte kokemaan kaiken tämän. Samalla koen helpotusta. Ylpeyttäkin siitä, että olin rohkea ottamaan sen askeleen. Siksi, etten ollut enää onnellinen. Oliko se riittävä syy? Tuhota teidän perheenne. En tiedä. En ehkä koskaan tule tietämään.

Vaelsin kaksi vuotta täydessä sumussa.

En muista noista ajoista juurikaan. Olitte 2- ja 3-vuotiaat. Elämäni valot. Silti vaelsin kaksi vuotta täydessä sumussa. Joudun edelleen keksimään tarinoita tuolta ajalta. Katsomaan valokuvia, jotta osaisin täyttää vauvakirjojen tyhjiä rivejä.

Itkin usein iltaisin laittaessani teitä nukkumaan. Hyvästellessäni, kohdatessamme taas.

Tunnen joka päivä syyllisyyttä siitä, että näin kävi. Varsinkin kun se tärkein unikaveri (siis yksi niistä kahdestatoista) tai lempipaita oli väärässä osoitteessa. Tai ne helvetin kumisaappaat.

Erosimme tyylillä. Osaamme hoitaa vanhemmuuden yhä hienosti. Heitämme huumoria, kehumme teitä kilpaa ja ihailemme. Olemme tekemisissä päivittäin, jaamme tapaamiset tarkkaan tasan. Käymme kevät- ja joulujuhlissa yhdessä. Järjestämme lasten synttärit yhdessä. Sovimme rahoista, vanhempainilloista, hankinnoista, kaikesta - yhdessä. Emme ole kirjoittaneet mitään sopimuksia koskaan paperille.

Erosimme tyylillä. Osaamme hoitaa vanhemmuuden yhä hienosti.

Kaikki on toiminut hienosti.

Myös tyttäremme ovat kääntäneet tämän voitoksi. He kertovat ylpeänä tahoillaan, kuinka he asuvat kahdessa erilaisessa kodissa. Suurin osa esittelee vain yhtä. He saavat tehdä monta isän- ja äitienpäivän korttia. Perhekuvaan he piirtävät kynät sauhuten seitsemän henkilöä.

Siis seitsemän! Itsensä lisäksi siskon, isin, äidin, puoliäidin, puoli-isin ja pikkusiskon. Hän ei ole koskaan ollut teille puolisisko vaan rakas pikkusisko.

Uskon, että elämä olisi monella tapaa helpompaa, jos aikuiset osaisivat suhtautua asioihin lasten, suurten opettajiemme tavoin. Olen kiitollinen siitä, että saan kasvaa kanssanne. Kun katsotte minua suurilla sinisillä silmillänne ja kerrotte, että "rakastatte minua tosi paljon, vaikka joskus huudankin", tiedän, että olen tehnyt jotain hyvin.

Minäkin rakastan teitä. Enemmän kuin mitään muuta ikinä.

- "Katri"

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.