Hyppää pääsisältöön

Unelma maksoi bändin ja ystävyyden

Rock-bändi Ancara Himalajalla peukut pystyssä
Rock-bändi Ancara Himalajalla peukut pystyssä Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Ancara,Himalaja

”Kaikista raskainta oli se, että kukaan ei uskonut tämän olevan mahdollista”, AncarA-yhtyeen entinen kitaristi Tuomas ”Gary” Keskinen kertoo hiven katkeruutta äänessään.

Dokumenttiprojektissa esitettävä Projekti Rockin' High -dokumentti seuraa AncarA-bändin suurimman unelman suunnittelua: bändi haluaa soittaa vahvistetun (eli ei akustisen) rock-keikan Mount Everestin perusleirillä ja päästä sillä Guinnessin ennätyskirjaan. Keski-ikää lähestyvien rokkareiden mahdottomalta tuntuva idea ei herätä lähipiirissä suurta innostusta.

Epäilijät sanoivat miesten idean olevan vain aihe baaripröystäilylle. Kitaristi ei näe asiaa näin. “Mä en ikinä nähnyt tätä kehuskelujuttuna, vaan että jos joku katsoja saa meidän tarinasta jotain irti niin se riittää mulle.”

Gary toivoo, että elokuva voi toimia opetuselokuvana unelmien toteuttamisesta.

Hän lähti bändistä matkan jälkeen, mikä jo kertoo projektin luonteesta. Paisuiko miesten unelma liian suureksi?

“Ei oikeastaan. Oli vaan sellainen fiilis, että tää pitää tehdä tavalla tai toisella. Välillä mietin kyllä, että onko tässä mitään järkeä, siinä oli niin paljon vastoinkäymisiä ja ne maanjäristykset sun muut”, Gary kertoo ja myöntää musiikin jääneen projektin aikana välillä toissijaiseksi.

Olivat matkalle lähdön motiivit sitten enemmän tai vähemmän nöyrät, näyttää se jo toimineen inspiraationlähteenä: “Yksi elokuvan nähnyt kertoi lähteneensä kiertämään maapalloa tyttöystävänsä kanssa ja aikoo kirjoittaa matkastaan kirjan.”

Unelman toteuttajan kolme opetusta

Mitä koko hommasta sitten jäi käteen? Sana usko nousee Garyn huulille usein. Kuka uskoi projektiin ja kuka ei. Menetettiinkö usko ja mitä siitä seurasi. “Tavallaan siinä meni usko kaikilta. Musta tuntuu, että ne ihmiset, jotka sai tästä jotain irti sai tosi paljon. Sit ne, jotka ei tajunnu tästä mitään, ei saanu tästä yhtään mitään.” Gary selvästi kuuluu ensimmäisiin.

Kolme asiaa hän sanoo projektin opettaneen. “Jos viet jotain juttua päämäärätietoisesti eteenpäin ja uskot siihen, niin se tulee onnistumaan vaikka tulisi mitä vastoinkäymisiä eteen.”

Ihmiset ovat aika itsekkäitä. Sen huomasin ihan selkeesti.

Hieman yllättäen Gary kertoo, ettei myöskään kannata tavallaan luottaa kehenkään. “Ihmiset ovat aika itsekkäitä. Sen huomasin ihan selkeesti.”

Sitten hän naurahtaa ja lisää: “Kolmas ois kuitenkin se, että pitää luottaa ihmisiin. Tässä tapahtumaketjussa kuitenkin jokaisella ihmisellä on ollut tarkoituksensa.”

Sinnikkyyden hinta

Miten jatkaa kun kukaan ei usko omaan juttuun ja itse siihen on jo uhrannut liikaa luovuttaakseen? Elokuva käsittelee sinnikkyyttä, oman jutun puskemista ja sitä, ettei luovuta. Mutta samalla mitä pakkomielteenomainen omistautuminen voi maksaa.

Välillä kaikki on uhrattava, jotta saa jotain uutta tilalle. Gary ei enää soita AncarAssa, eikä ole liiemmin tekemisissä bändin laulajan Sammyn kanssa. ”Meitä lähti muutama tyyppi pois bändistä, minä mukaanlukien ja oon tosi tyytyväinen siitä. Ja myös niitten puolesta ketkä siinä vielä on. Tässä kävi niin kuin oli tarkoitettu: kaikki kasvoi ihmisenä ja meni eteenpäin omissa elämissään.”

Järvenpääläisbändi Ancara haluaa tehdä ennätyksen soittamalla maailman korkeimman rokkikeikan Mount Everestillä 5364 metrin korkeudessa.
Järvenpääläisbändi Ancara haluaa tehdä ennätyksen soittamalla maailman korkeimman rokkikeikan Mount Everestillä 5364 metrin korkeudessa. yle tv1

Liian vanha unelmoimaan?

Dokumentti herättää kysymyksen voiko ihminen olla liian vanha unelmoimaan. ”No ei!” Gary vastaa hieman tuohtuneena. ”Ikä on vaan numeroita ja se on fakta. Ihminen saa unelmoida niin pitkään kun elämää on ja pitää unelmoida, koska muutenhan mistään ei tuu mitään. Mihin ne haaveet ja unelmat 65-vuotiaana loppuisivat?”

Garylle unelmien jahtaaminen ei tarkoita onnellisuuden perässä juoksemista vaan onnellisuuden mahdollistamista. ”En mä tiedä tulenko mä yhtään onnellisemmaksi kun mä toteutan näitä unelmia. Se palo ja intohimo, mitä pääsee viemään eteenpäin tuo sitä onnellisuutta.”

Mount Everest oli miesten ”tehtävä, joka on vaan tehtävä”, jotta elämä voi liikkua eteenpäin. Asian ydin ei siis taida olla se mitä tekee, kunhan tekee. Onnellisuus seuraa perässä.

Teksti: Ilona Raivio

Dokumenttiprojekti: Projekti Rockin' High ma 24.10. TV1 ja Yle Areena klo 21.30.

Lisää aiheesta:
Dokumenttiprojekti: Projekti Rockin' High

Kommentit