Hyppää pääsisältöön

Väestöliiton Heli Vaaranen julistaa erorauhan: Turha vaatia tasapuolisuutta edes talousasioissa

Perhesosiologi ja Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kehottaa: Kun eroat, muuta exän samaan kerrostaloon, rakenna kesämökki samalle tontille ja maksa omasta pussista kaikki lastesi menot – erorauhan nimissä. Vaaranen on kehittänyt uudenlaisen eron kaksitoista teesiä, jotka ovat hänen mukaansa avain erorauhaan.

Teesien ajatus on saada eronneiden vanhempien fokus käännettyä pois siitä, miten menetetyn parisuhteen osapuolet ovat toisiaan kohdelleet. Uuden erorauhan mukaan tulisi keskittyä lapsiin ja uuteen todellisuuteen, jossa eletään.

Eroperheissä käytetään paljon aikaa pyörän avainten, uimalasien ja koulukirjojen etsimiseen ja kuljettamiseen perheestä toiseen. Vaarasen mukaan eronneiden vanhempien kannattaa muuttaa mahdollisimman lähelle toisiaan, vaikka saman kerrostalon eri rappuihin. Mitä lähempänä vanhemmat toisiaan asuvat, sen helpommin lapset voivat asua kahta kotia.

– Kiusallisia tilanteita ei tule, koska eletään uutta todellisuutta, jossa tunnustetaan, ettei menetettyä parisuhdetta enää ole. Menetetyn rakkauden puolesta ei tule taistella. Sen sijaan keskitytään lasten hyvinvointiin ja sujuvampaan kahden perheen arkeen.

Menetetyn rakkauden puolesta ei tule taistella.

Erorauhan eteen voi tehdä isojakin uhrauksia. Heli käyttää usein esimerkkinä perhettä, jossa äiti oli tottumuksesta maksanut aina kaikki lapsiin liittyvät menot. Vaikka perheen vanhemmat erosivat, päätti äiti jatkaa valitsemallaan linjalla erorauhan vuoksi.

Monet eroavat pariskunnat ajattelevat, että ex-puoliso muuttuu jollain tavalla eron jälkeen; hoitaa asioita, ottaa vastuuta tai muistaa paremmin lasten menot.

– Unohdamme, että puoliso on sama ihminen eron jälkeenkin. On epäreilua elää vuosia riidellen ja muutostoiveessa eläminen se vasta epäreilua onkin, sanoo Vaaranen.

Yhdessä ollessa riidellään siitä, kumpi joutuu olemaan lasten kanssa ja sitten erotaan ja riidellään siitä, kumpi saa olla lasten kanssa.

Eron jälkeen parisuhteen osapuolet eivät ole enää toisilleen ykkösiä. Erorauha vaatii rauhanneuvotteluita, joissa sovitaan asumisjärjestelyistä, rahasta, ajasta lasten kanssa sekä varsinkin ystävien ja suvun isojaosta.

Kaikesta rakkaasta ei tarvitse luopua, vaan erorauhan nimissä voidaan myös päättää jakaa asioita.

Vaaranen kertoo perheestä, jossa eron osapuolet rakastivat yhteistä kesämökkiään. Niinpä he päättivät rakentaa samalle tontille toisen mökin. Pihaan valittiin niin pitkä puutarhapöytä, että molemmat uudet perheet ja tulevat perheenjäsenetkin mahtuivat syömään siinä. Uuden erorauhan isojako, uusi todellisuus oli, että tontilla lomaili kaksi perhettä.

Avainsana on jousto arjessa. Molemmat vanhemmat tarvitsevat joustoa ja molempien vanhempien on myös hyvä antaa joustoa toiselle.

– Suurin ajatusvirhe on, että yhdessä ollessa riidellään siitä, kumpi joutuu olemaan lasten kanssa ja sitten erotaan ja riidellään siitä, kumpi saa olla lasten kanssa.

Heli Vaarasen uudenlaisen eron kaksitoista teesiä:

 1. Ero on normaali elämänkriisi.
 2. Riitaisa ero on niin ”last season”.
 3. Uusi eroihanne on pysyvä erorauha.
 4. Erorauha vaatii rauhanneuvottelun.
 5. Jos valtiot pystyvät rauhaan, paritkin pystyvät.
 6. Erorauhaan vaikuttavat kiperät paikat ovat asuminen, omaisuus, raha, aika lasten kanssa sekä suvun ja ystävien isojako.
 7. Luovu yhteisen elämän unelmasta ja hyväksy tappio.
 8. Menetetystä rakkaudesta ei tule taistella. Se on menetetty.
 9. Ennen eroa puolisot olivat toisilleen ykkösiä rakkaudessa ja vihassa, onnessa ja pettymyksissä.
 10. Eronneet eivät ole enää toisilleen ykkösiä. Kohtaa ykkösaseman menetys.
 11. Miten eronnut pari voi tunnustaa tappionsa rakastavaisina, mutta loistaa erovanhempina?
 12. Käännä fokus menetetystä parisuhteesta ja siitä ”mitä sinä teit minulle ja mitä minä tein sinulle” lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa, uuteen todellisuuteen, jossa kaksi uutta perhettä elävät; erorauhaan.

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.