Hyppää pääsisältöön

Yhä useampi mies päätyy sterilisaatioon: “Piuhat poikki, lapsiluku täynnä!”

lasten kenkiä ja miehen jalat
lasten kenkiä ja miehen jalat Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä miehen jalat

Miesten sterilisaatioluvut ovat korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2015 vasektomia tehtiin noin 2500 miehelle, kun edeltävänä vuonna luku oli vain hieman yli 1900. Sterilisaation haluava mies on keskimäärin 40-vuotias.

Juuri julkaistun THL:n tilastoyhteenvedon mukaan sterilointien kokonaismäärä kasvoi viime vuonna jopa 13 prosenttia edeltävään vuoteen nähden. Kasvu selittyy lähes kokonaan miehille tehtyjen vasektomioiden lisääntymisellä.

Viime vuonna sterilointeja tehtiin ensimmäistä kertaa yhtä paljon sekä miehille että naisille. Vielä vuonna 2014 miesten osuus kaikista steriloinneista oli 44 prosenttia, ja vuonna 2000 vain 20 prosenttia. Trendi on selvä, vaikka kasvu ei ole koko vuosituhannen alun aikana tasaista ollutkaan.

Miehille tehtävää vasektomiaa pidetään helppona ja nopeana vaihtoehtona naisten sterilisaatioon nähden. Siemenjohtimet katkaistaan paikallispuudutuksessa, eikä päiväkirurgiseen toimenpiteeseen mene kuin parikymmentä minuuttia.

Naisille sterilisaatio tehdään yleisanestesiassa ja se jo pelkästään tarkoittaa sitä, että riskit ovat paljon suuremmat.― kirurgian ylilääkäri Janne Jounila

– Naisille sterilisaatio tehdään yleisanestesiassa ja se jo pelkästään tarkoittaa sitä, että riskit ovat paljon suuremmat, kommentoi kirurgian ylilääkäri Janne Jounila ja pitää kehitystä kaikin puolin järkevänä.

Vaikka vasektomia ei suojaa sukupuolitaudeilta, moni mies – ja myös moni nainen – pitää sitä huolettomana ehkäisymuotona. Toisaalta toimenpiteeseen liittyvät ennakkoluulot ja väärätkin käsitykset ovat nyt väistymässä.

– Julkinen keskustelu aiheesta on lisääntynyt, ja tietoa on enemmän tarjolla. Ehkä tässä on myös tapahtunut positiivista tasa-arvokehitystä, ja pariskunnat pohtivat, kummalle sterilisaatio kannattaa tehdä, pohtii THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Myös keskustelu naisten hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvistä haitoista, kuten mielialavaihteluista ja haluttomuudesta, voi selittää vasektomian lisääntynyttä suosiota.

Jos pariskunnan on vaikea löytää sopivaa hormonaalista ehkäisyä, niin silloin myös vasektomian vaihtoehto nousee keskusteluun.― erikoissuunnittelija Anna Heino

– Jos pariskunnan on vaikea löytää sopivaa hormonaalista ehkäisyä, niin silloin myös vasektomian vaihtoehto nousee keskusteluun, Heino jatkaa.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös sairaalan puolella.

– Ehkäisyongelmat on yksi syy, minkä takia toimenpiteeseen hakeudutaan, Jounila vahvistaa, ja lisää, että alueellisesti jonojen purkamisella voi olla merkitystä lisääntyneisiin toimenpidemääriin.

Viime vuosina miesten sterilointeja on tehty enemmän yli 35-vuotiaille, ja nuorempien miesten osuus steriloinneista on ollut selkeässä laskussa. Vuonna 2015 vasektomiaan hakeuduttiin keskimäärin 40 vuoden iässä. Sterilisaatio on ainut ehkäisykeino, jota säädellään lailla. Toimenpidekriteereistä yleisimmät ovat 30 vuoden ikä sekä kolmen lapsen vähimmäismäärä.

34-vuotiaalla Toni Kaijalalla on kolme lasta. Jo joitakin vuosia mies on ollut varma, ettei halua enää lisää tenavia. Nyt mies on päätynyt vasektomiaan. Lue lisää: Sterilisaatio ei horjuta kolmen lapsen isän miehisyyttä: “Tekee vielä enemmän äijäksi”

7 FAKTAA VASEKTOMIASTA

  • Vasektomia tarkoittaa siemenjohtimien katkaisua, joka johtaa pysyvään suvunjatkamiskyvyttömyyteen
  • Toimenpide ei vaikuta miehen seksuaalisuuteen tai erektioon
  • Kivesten hormonitoiminta säilyy normaalina
  • Ehkäisyteho saavutetaan kolmessa kuukaudessa, jolloin se vielä varmistetaan siemennestenäytteellä
  • Tavallisimmat kriteerit vasektomiaan ovat 30 vuoden ikä tai kolme lasta
  • Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa
  • Vasektomiaa pidetään pysyvänä ehkäisykeinona, sillä toimenpidettä on vaikea purkaa

Mitä laki sanoo steriloinnista?

Suomessa steriloimista ohjaa steriloimislaki (283/1970) ja sen nojalla annettu asetus (427/1985). Lainsäädäntö määrää perusteet steriloimisen suorittamiselle. Steriloiminen voidaan henkilön pyynnöstä suorittaa, jos hän on synnyttänyt tai hänellä on vähintään kolme alaikäistä lasta, jos hän on täyttänyt 30 vuotta tai jos raskaus vaarantaisi hänen henkensä tai terveytensä. Steriloiminen voidaan suorittaa myös, jos henkilön mahdollisuudet muuten ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot, jos on syytä olettaa, että hänen jälkeläisillään olisi vaikea sairaus tai ruumiinvika, jos henkilön sairaus tai muu siihen verrattava syy vakavasti rajoittaa hänen kykyään hoitaa lapsia tai jos henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Lähde: THL

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit