Hyppää pääsisältöön

25.10. Teeman Elävä arkisto: Sattuman soittoa - näyttelijä Erkki Saarela 70 vuotta

Erkki Saarelan esittämä sukellusvene-ennustaja ei pysy nahoissaan.
Erkki Saarela Hukkaputkessa. Erkki Saarelan esittämä sukellusvene-ennustaja ei pysy nahoissaan. Kuva: Yle kuvanauha hukkaputki

Sattumalla on ollut merkittävä rooli Erkki Saarelan uralla. Se johdatti hänet näyttelijän ammattiin ja myöhemmin kohtaamaan maailmankuulun teatterilegendan Dario Fon.

"Ei tunnu missään!" Erkki Saarela nauraa, kun häneltä kysyy miltä tuntuu olla 70 vuotias. Saarela valmistui Teatterikoulusta vuonna 1972 ja on siitä asti elättänyt itsensä teatterityöläisenä.

Erkki Saarela oli jo lukioikäisenä innokas ja selvästi lahjakaskin näyttelijä, mutta kaikkien yllätykseksi hän päättikin ryhtyä juristiksi. "Ajattelin, että saahan oikeussalissakin olla esillä ja jos miettii tulopuolta, niin kyllähän juristi tienaa paljon paremmin kuin näyttelijä. Ja kolmas syy oli, että olin katsonut paljon amerikkalaisia oikeus-salidraamoja!" Erkki Saarela nauraa. Hän kävi kerran pyrkimässä oikeustieteteelliseen tiedekuntaan ja totesi, ettei se sittenkään ollut häntä varten.

Käänteentekevä matka kapakasta

Lopulta Saarelan ajautuminen teatterimaailmaan tapahtui satunnaisen yöllisen kohtaamisen kautta.

”Olin Vanhan Ylioppilastalon kuppilassa iltaa istumassa ja lähdin siitä kävelemään bussipysäkille. Vastaan tuli vanha koulukaveri, jonka kanssa olin näytellyt koulun näytelmissä. Hän pysäytti minut ja sanoi, että huomenna on Ylioppilasteatterin pääsykokeet. Sinun on tultava sinne!”, Erkki Saarela muistelee.

Yö meni valvoessa, kun Saarela pohti, että mennäkö vai eikö mennä.

”Aamulla, valvotun yön jälkeen lampsin pää sekavana pääsykokeisiin ja pääsin kuin pääsinkin. Siitä se lähti!”

Jos Saarela ei olisi edellisenä iltana kuullut pääsykokeista, voi olla että hän olisi aivan toisella alalla.

Pojankloppi tapaa Dario Fon

Sattuma saneli myös Saarelan elämänmittaisen roolin. ”Olimme Kuubassa Kom-teatterin kanssa ja kuulin ihan sattumalta, jonkun sanovan sivulauseessa, että tänään on muuten Dario Fo oli samaan aikaan esiintymässä Kansallisteatterissa Havannassa.”

Ohjaaja Dario Fo pohtii
Dario Fo Ohjaaja Dario Fo pohtii ohjaaja fo
juoksin teatterille ja rynnin väkisin sisään ilman lippua

Saarela sähköistyi. Hän oli esittänyt jo muutaman kerran Fon Mysteerio Buffoa, mutta nyt, kuin taivaasta tipahtaen tuli eteen mahdollisuus nähdä miten Dario Fo itse tekisi oman monologinsa. Esityksen alkuun ei ollut paljoa aikaa. Saarela yritti saada kyytiä Kansallisteatteriin jopa poliiseilta, mutta ei onnistunut ja lopulta juoksi teatterille ja rynni väkisin sisään ilman lippua.

”Kun näin Darion lavalla, oli kuin pyhä henki olisi laskeutunut päälleni. Tajusin, että olen tehnyt kaiken ihan oikein.”

Esityksen jälkeen Saarela meni juttelemaan mestarille. ”Hän piti minua vähän pojankloppina. Tommoinen tyyppi jostain Suomesta”, Saarela nauraa.

Erkki saarela Mysterio buffossa
Erkki Saarela Mysteerio Buffossa. Erkki saarela Mysterio buffossa Mysterio Buffo

Sittemmin Erkki Saarela ja Dario Fo ystävystyivät ja Dario ehdotti että Saarelan pitäisi tehdä kaikki hänen monologinsa. ”Ihan kaikkia en ole tehnyt mutta useita kuitenkin”, Saarela hymähtää.

"Dario Fo oli aivan loistava tyyppi. Hän näki maailman mielettömän laajasti. Hän oli samaan aikaan älykäs ja ihan hullu ja hänellä oli aina huumori hyvin läsnä!”, Saarela muistelee vajaat kaksi vikkoa sitten edesmennyttä ystäväänsä.

Mysteerio Buffo on ollut Erkki Saarelan ohjelmistossa yli 30 vuotta ja on edelleen. Saarela ei väsy hurjaan ja fyysiseen hittimonologiinsa eikä ikä muutenkaan paina. "Laihdutin just 10 kiloa, kun tiesin, että tulee taas eteen fyysistä teatterintekemistä ja pitää olla hyvässä kunnossa", Erkki Saarela toteaa Teeman Arkistovieraana -haastattelussa.

Arkistovieraana Erkki Saarela

Hukkaputki oli poliittisen satiirin esiäiti

Teema tarjoaa kaksi jaksoa 80-luvun alun supersuosittua sketsisarjaa Hukkaputkea.Hukkaputkessa huumoria tehtiin mm. julkisuuden henkilöistä ja politiikasta. Esiintyjinä nähdään Saarelan lisäksi mm. Leena Uotila, Kristiina Halkola, Tuija Ahvonen, Kari Franck ja Jukka Sipilä.

"Siinä oli kova työ saada käsikirjoitus kuntoon, kun sitä tehtiin niin aikaan sidotuksi kuin vain voi", Erkki Saarela muistelee.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa