Hyppää pääsisältöön

”EKP rikkoo markkinat”

EKP:n pääkonttori Frankfurtissa, Saksassa.
EKP:n pääkonttori Frankfurtissa, Saksassa. Kuva: EPA ECB Bancorp Inc,ekp,Euroopan keskuspankki,pilvenpiirtäjät,Frankfurt am Main

Pankit suhtautuvat osin hyvinkin kriittisesti EKP:n viimeaikaisiin rahapoliittisiin toimiin. EKP:n arvioidaan jopa rikkovan markkinamekanismia.

”EKP:n politiikkaa on leimannut hidas reagointi, mikä on hidastanut euroalueen toipumista. Onneksi nyt ollaan valmiita jatkamaan sekä määrällistä keventämistä että negatiivisia korkoja niin kauan kuin on tarpeen”, Pohjoismaiden suurin pankki Nordea vastaa MOT:n pankeille tekemään kyselyyn.

Nordean mukaan EKP:n ei olisi tarvinnut tehdä yhtä ”radikaalia politiikkaa”, jos euroalueen poliitikot olisivat taipuneet tekemään enemmän rakenteellisia uudistuksia.

Arvostelustaan huolimatta Nordea pitää EKP:n rahapolitiikan linjaa oikeana.

OP Ryhmä arvioi, että EKP:n politiikka auttaa euroalueen taloutta suhdanneluontoisesti ja antaa valtioille, yrityksille ja pankeille aikaa sopeutua ja tehdä uudistuksia: ”Euroalueen pidemmän ajan vakaus on kiinni siitä, miten valtiot sopeutuvat yhteisen valuutan oloihin ja osin euroalueella tehtävistä uudistuksista. Tämä on vielä kesken.”

POP-pankin mukaan toistaiseksi on vain rajallisesti näyttöä siitä, että negatiiviset korot toimivat tehokkaana talouden elvyttäjänä. Pankki epäilee myös sitä, onko velkakirjojen ostosta todellista hyötyä pitkässä juoksussa.

Useiden pankkien mukaan euron heikentyminen on ollut negatiivisten ohjauskorkojen selkeä hyöty. Halvempi euro on auttanut euroalueen maiden vientiä euroalueen ulkopuolelle.

”Ilman EKP:n onnettomasti toteutettuja koronnostoja vuosina 2008 ja 2011, ei korkoja tarvitsisi nyt laskea laisinkaan nollan alapuolelle”, päättelee asuntolainoitukseen erikoistunut Hypo.

”Mutta nyt, kun matala inflaatio on onnistuttu jumiuttamaan, hieman nollan alapuolella oleva korkotaso on perusteltua hintavakauden puolustamiseksi”, Hypo arvioi.

”Negatiiviset korot
rikkovat markkinoiden perusidean”

”Rahoitusmarkkinoiden manipulointi ja normaali kysyntään ja tarjontaan perustuvan hinnoittelumekanismin rikkominen aiheuttavat tilanteen, jossa toisaalta markkinoiden rakenteet rikkoutuvat ja toisaalta niiden hinnoittelu vääristyy”, Ålandsbanken arvostelee.

Ahvenanmaalaispankin mukaan laaja määrällinen keventäminen eli keskuspankin toteuttamat velkakirjojen ostot johtavat markkinoiden likviditeetin huonontumiseen ja hinnoittelun vääristymiseen keskuspankin keinotekoisen kysynnän kautta. Negatiiviset korot puolestaan ”rikkovat rahoitusmarkkinoiden perusidean rahan nykyarvosta ja riskin hinnoittelusta”.

POP-pankki arvioi, että negatiivisten korkojen ja massiivisten rahoitusoperaatioiden seurauksena saattaa olla ”entistä pahempi krapula tai pidemmän aikavälin ongelmia (esim. euron uskottavuus valuuttana)”.

Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurtissa, Saksassa.
Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurtissa, Saksassa. Kuva: EPA Deutsche Bank,Logo,pilvenpiirtäjät

Deutsche Bank ja OECD
arvostelevat EKP:n linjaa

Suomalaispankit eivät ole yksin arvioidessaan kriittisesti EKP:n viimeaikaista linjaa.

Saksan suurimman pankin Deutsche Bankin pääekonomisti David Folkerts-Landau kutsui hiljattain EKP:n korkopolitiikkaa ja velkakirjojen ostoa dogmaksi. Hänen mukaansa dogmaa seuraamalla EKP ”vaarantaa euroalueen pitkän ajan vakauden”.

Folkerts-Landaun mukaan EKP:n politiikka rankaisee säästäjiä ja palkitsee keinottelijoita. Hän arvioi myös, että huonot yritykset jäävät henkiin, kun taas hyvät yritykset ovat liian peloissaan tehdäkseen investointeja.

Saksalaiset pankit ovat herkästi eri mieltä EKP:n kanssa, koska niiden edut eivät välttämättä mene yksiin koko euroalueen etujen kanssa. EKP:n arvostelu on kuitenkin laajempaa kuin vain saksalaisten nurinaa.

Teollisuusmaiden järjestö OECD arvioi syyskuun lopulla, että poikkeuksellisen alhaiset korot vääristävät rahoitusmarkkinoita ja lisäävät riskejä rahoitusjärjestelmässä. Järjestö varoitti muun muassa, että kiinteistömarkkinat ovat monissa maissa ylikuumentuneet.

OECD:n mukaan rahapolitiikan tueksi tarvittaisiin entistä vahvempaa ja koordinoidumpaa finanssipolitiikkaa sekä kasvua kiihdyttäviä rakenteellisia uudistuksia.

Rahapolitiikka ei ole piristänyt
kasvua tai inflaatiota

Kansainvälistä järjestelypankkia BIS:ää kutsutaan usein ”keskuspankkien keskuspankiksi”. Se julkaisi kesällä pankin rahoitus- ja talousosastoa johtavan Claudio Borion ja ekonomisti Anna Zabain työpaperin, jossa arvioitiin epätavanomaisen rahapolitiikan hyötyjä ja haittoja.

Työpaperin mukaan negatiivinen korkotaso ja velkakirjojen ostot ovat vaikuttaneet rahoitusmarkkinoihin, mutta ne eivät ole onnistuneet piristämään talouskasvua tai kiihdyttämään inflaatiota.

Borio ja Zabai varoittavat, että epätavanomaisten toimien muuttuminen tavanomaisiksi sisältää riskejä, ja hyötyjen ja haittojen tasapainoa on tilanteen pitkittyessä entistä vaikeampi saavuttaa.

He arvioivat myös, että lopulta jopa keskuspankkien uskottavuus ja legitimiteetti saattavat joutua koetukselle.

(MOT:n pankkikysely tehtiin sähköpostitse syyskuun alussa. Yhdeksästä suurimmasta pankista vain Danske Bank jätti vastaamatta kyselyyn.)

MOT: Korkomiesten vaarallinen kokeilu
TV1 maanantai 24.10. klo 20.00
Uusinnat:
TV1 keskiviikko 26.10. klo 16.20
TV1 torstai 27.10. klo 5.55

Sairaan alhaiset korot
”EKP rikkoo markkinat”
MOT-kysely: Osa talletuskoroista jo alle nollan

Linkkejä

Claudio Borio & Anna Zabai: Unconventional monetary policies: a re-appraisal (BIS Working Papers, heinäkuu 2016, pdf)

OECD: Global growth warning: Weak trade, financial distortions (21.9.2016, pdf)

Acharya, V.V., T. Eisert, C. Eufinger, C. Hirsch: Whatever It Takes: The Real Effects of Unconventional Monetary Policy(2016)

Andreas Jobst & Huidan Lin: Negative Interest Rate Policy (NIRP): Implications for Monetary Transmission and Bank Profitability in the Euro Area (IMF Working Paper, elokuu 2016, pdf)

Kommentit