Hyppää pääsisältöön

Ero - tätä täytyy juhlia! Näin järjestät kaikkien aikojen erobileet

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live

Me juhlimme häitä, nimenantoa, uutta asuntoa ja syntymäpäiviä - ja miksi emme voisi juhlia eroakin? Erojuhlien tarkoitus on helpottaa eronneen oloa. Nyt voit löytää itsellesi sopivan tavan MHL:n laatiman ohjeistuksen avulla. Juhli tulevaisuutta ja ota malja entiselle! Ja ystävä rakas: muista, et todellakaan ole yksin!

Valitse juuri sinulle sopivat erojuhlat

Oletko kotihiiri vai seikkailija? Tuletko toimeen exäsi kanssa vai ovatko välinne kylmät kuin pohjoistuuli? Ahdistaako ero? Oheisen kaavion avulla löydät sinulle sopivan tavan juhlistaa uutta elämää.

erojuhlakaavio
erojuhlakaavio Kuva: Hans Weckman / Yleisradio marja hintikka live

Juhlajuoman aika!

Juhlat ovat juhlat vasta, kun skoolataan. Erodrinkki maistuu samalla intohimoisen katkeralta ja lohduttavan makealta.

Erodrinkki.
Erodrinkki. Kuva: Timo Siitonen marja hintikka live

Modernin cocktail-kulttuurin pioneeri, baarimestari Timo Siitonen kehitti MHL:n erojuhliin sopivan drinkin. Juoman makumaailma on bittersweet, aivan kuin ero itse.

– Taustalta löytyy passionhedelmää, intohimon symboli, joka on yhdistetty makeaan, lohduttavaan vaniljaan. Lisävivahteena cocktailista löytyy katkero-tyyppistä alkoholia ja verigreippiä, jotka tuovat mukaan vivahteen happamasta ja katkerasta menneestä. Lopputulos on erittäin raikastava ja elvyttävä pitkä cocktail, joka nostaa mielialaa varmasti, Siitonen kuvailee suunnittelemaansa cocktailia.

Resepti:
1 kokonainen passionhedelmä
2cl tuorepuristettua verigreippimehua
3tl valkoista sokeria
3cl vaniljan makuista vodkaa
2cl katkeroa
Top up kuohuviini
Lasi: iso viinilasi
Koriste: verigreipin siivuja & puolikas passiohedelmä

Mittaa kaikki raaka-aineet lasiin ja täytä lasi melkein täyteen jäämurskaa. Sekoita kunnolla ja lisää lasiin hieman jäitä. Täytä lasi lopuksi kuohuviinillä.

Hei DJ, soita joku levy!

Musiikki tekee juhlat! Erojuhlissa soi tietenkin teemaan sopiva musiikki.

eromusiikkia.
eromusiikkia. Kuva: Yleisradio marja hintikka live

Pala kakkua?

Häiden tapaan myös erojuhlissa tarjotaan kakkua. Leivo erokakku isommalle joukolle ystäviä tai syö se bestiksen tai ex-puolison kanssa kahdestaan.

Erokakku.
Erokakku. Kuva: Annin uunissa -blogi / Yleisradio marja hintikka live

MHL:n erojuhlien Pehmeän Kirpeä Yllätyksellinen Ero -kakun pyöräytti Annin Uunissa -blogin Anni. Hän suunnitteli kakun seuraavan ajatuksen pohjalta:

"Erolla on kaksi puolta ja luvassa on yllätyksiä - usein ne ovat positiivisia, varsinkin jos ero oli oikea päätös."

– Tällä ajatuksella syntyi pehmeä suklaakakku, jonka välissä on suklaamousse ja hapan sitruunatahna, joka symboloi katkeruutta. Kakun keskellä on yllätys - pinjata, joka taas symboloi eron positiivista yllätyksellisyyttä. Kakun ulkopinta esittelee eron kahta puolta tai osapuolta: pinkkiä rakkautta ja tummaa eroa - hyvää ja pahaa. Moderni ero on moniuloitteinen, monelle erilainen sekä henkilökohtainen ja halusin tuoda myös sitä kakullani esille, Anni kertoo erokakustaan.

Kakun resepti:

Kakkupohja:
150 g voita
150 g tummaa suklaata sulatettuna
1.5 dl rypsiöljyä
1.5 dl vettä
4.5 dl luonnonjogurttia
6 munaa
3 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1.5 tl vaniljasokeria
7.5 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa

Pinnoita leivinpaperi kolmen 20 cm vuoan pohjalle. Voitele reunat tai käytä reunaleivinpaperia. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon, sekoita ja jätä sivuun. Mittaa voi kattilaan ja sulata. Pilko suklaa joukkoon ja sulata sekaan. Jäähdytä.
Sekoita kevyesti voi-suklaasulan joukkoon öljy, vesi, jogurtti ja munat, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää kuivat aineet taikinaan käännellen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Kaada taikina kolmeen 20cm vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasossa 160 asteessa noin 45min. Anna kakkujen jäähtyä hetki vuoissa ja siirrä ne ritilälle jäähtymään. Tasoita ja muotoile jäähtyneiden kakkujen pinta tasaiseksi.

Vinkki! Paista koko kakku yhdessä vuossa – paistoaika pitenee yli tuntiin. Leikkaa kakku kolmeen osaan jäähtyneenä.

Täyte:
1 purkki Lemon Curd –tahnaa
2 dl Skitles-karkkeja

Suklaamousse:
300 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl kermaa
300 g tummaa suklaata

Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kulhossa. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää sula suklaa tuorejuustoseokseen vatkaten. Kääntele lopuksi kerma joukkoon nuolijalla. Mousse on valmis sellaisenaan kakun väliin.

Marenkivoikreemi:
5 kananmunan valkuaista (150g)
2,5 dl sokeria (250 g)
250 g voita
tippa vanilja-aromia
pastavärejä

Aloita valmistamalla marenki. Kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan vatkaamalla niitä kulhossa vesihauteen päällä (kattila, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä). Lisää sokeri pienissä erissä ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista ja sokerikiteet ovat sulaneet kokonaan.

Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee noin 5-10 minuuttia.

Vaihda monitoimikoneen vispilä lapavatkaimeen ja aloita lisäämään hieman pehmennyt voi, joka on vielä hiukan viileää. Lisää voi pienissä paloissa yksi kerrallaan ja vatkaa kreemiä miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, voi sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.

Jatka vatkaamista, kunnes koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää ja sileää. Vatkaus kestää noin 10 minuuttia.
Lisää halutessa pastaväriä kreemiiin ja kääntele kevyesti.

Valkosuklaaganache:
150g valkosuklaata
kermaa
pastavärejä

Pilko valkosuklaat kahteen pieneen kulhoon. Kuumenna kerma ja kaada pieni tilkka suklaan päälle – anna olla hetki. Sekoittele lusikalla hitaasti ja lisää kermaa tarvittaessa. Värjää lopuksi kumpikin ganache pastaväreillä.

Koristeeksi:
Makeisia
Macaron -leivoksia
Nonparelleja
Muita koristeita

Koristele kakku kummaltakin puolelta eri tavalla! Koristele rakkaus puoli ja ero puoli erikseen oman makusi mukaan!

Kakun kokoaminen:
Tee keskimmäiseen kakkupohjaan pyöreä reikä (noin 8 cm) keskelle muotilla tai lasilla. Kokoa kakku yhteen 20cm kakkuvuokaan, jonka olet vuorannut kelmulla. Kostuta jokainen kerros vaniljamaidolla (1 dl maitoa + 1tl vaniljasokeria). Levitä sitruunatahnaa alimmaiselle kerrokselle, lisää puolet suklaamoussesta. Nosta keskimmäinen pala, jossa reikä päälle. Täytä reikä Skitles -karkeilla. Levitä reunoille sitruunatahna ja toinen osa moussesta, nosta päälle päällimmäinen kakkupala. Vedä kelmu kakun yli ja laita kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.

Valmista marenkivoikreemi ja levitä se kauttaaltaan kakun päälle palettiveitsellä. Halutessasi värjää osa kreemistä ja levittele sitä kakun pintaan ”vesivärimäisesti”. Laita kakku jääkaappiin ja anna kreemin kovettua. Kaada ganache kakun päälle – kummallekin puolelle oma väri. Koristele kakku karkein, nonparellein tms. oman makusi mukaan!

Erokakku.
Erokakku. Kuva: Annin uunissa -blogi / Yleisradio marja hintikka live

Hae helpotusta eroon elokuvista

Bileet on pidetty ja haluat vain käpertyä sohvankulmaan katsomaan televisiota. Mikäli vielä kaipaat erotunnelmia, tässä muutama leffasuositus:

Eroleffat
Eroleffat Kuva: Yleisradio marja hintikka live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.