Hyppää pääsisältöön

Kuinka ehkäistä parisuhderiitoja? Lue asiantuntijoiden parhaat vinkit!

Pariskunta istuu sohvalla
Pariskunta istuu sohvalla Marja Hintikka Live

Kun riitojen sopiminen on yhä vaikeampaa ja loukkaavat sanat haavoittavat molemmin puolin, tarvitaan pikaista apua. Mitä siis tehdä, kun suhdetta uhkaavat kriittisyys, halveksunta, muurien rakentaminen ja suojautuminen? Väestöliiton parisuhdeasiantuntijat neuvovat.

Älä pahenna riitaa

Tärkeintä on välttää tilannetta pahentavia seikkoja, joten:

1. Aloita keskustelu pehmeästi ja puhu minä-muodossa. Ei näin: ”Olet aina myöhässä etkä kunnioita aikataulujamme”, vaan näin: “Toivoisin, että yrittäisit tulla ajoissa. Arvostaisin sitä kovasti.”

2. Kerro harmistasi, mutta vältä syyttämistä.

3. Hyväksy se, että riitatilanteessa molempien kokemukset ovat oikeita. Ei ole hyödyllistä riidellä siitä, kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä.

4. Muista puheissasi antaa toiselle mahdollisuus korjata tekemänsä vääryys. Ei näin: ”En anna sinulle ikinä anteeksi”, vaan näin: “Loukkasit minua ja toivoisin, että pyytäisit anteeksi.”

5. Ota vastuuta myös omasta osuudesta riidassa. Ei näin: ”Sinä olet taas väärässä!”, vaan näin: “Anteeksi, taisin omalta osaltani ylireagoida.”

Ota vastuu

Jotta riita vaihtuisi hyökkäys-puolustussodasta loukkaamattomaan ongelmanratkaisuun, molempien on tärkeää ottaa vastuu riidan aiheesta omalta osaltaan.

6. Älä kerää pettymysten pankkia. Kerro asioista, jotka sinua painavat.

7. Älä anna riidan kehittyä niin pitkälle, että kelkkaa on enää vaikea kääntää.

Rauhoita tilanne

8. Ota aikalisä, kun tilanne käy liian kuumaksi. Tunteiden myrskytessä ajattelutoiminta kapeutuu ja kyky asettua toisen asemaan heikkenee. On parempi jatkaa toisella kertaa. Kävelkää molemmat vaikka korttelin ympäri.

9. Muista, että sovinto ei tarkoita sitä, että ollaan samaa mieltä. Sovinto tarkoittaa, että molempien kokemus ja tunteet ovat oikeutettuja. Hyvässä parisuhteessa voidaan olla myös erimielisiä.

Seuraava esimerkki kuvaa tilannetta hyvin käytännössä. Tilanteessa A riita voi päättyä hyvin, tilanteessa B mahdollisuudet sille ovat heikot.

A. ”Kyllä, minäkin jätän joskus polkupyöräni oven eteen. Voisimmeko me yhdessä yrittää parantaa tilannetta ja jättää polkupyörät telineisiin”?
B. ”Aina minä kompastun sinun pyörääsi, jonka jätät oven eteen! Monesko kerta tämä oli? Taas meinasin kaatua kauppakassin kanssa. Mikä siinä on, ettei mene perille aikuiselle ihmiselle…”

Pidä yllä me-henkeä

Riitojen ja loukkausten tehokas hillitseminen liittyy vahvasti siihen, miten pari rakentaa ja ylläpitää keskinäistä ystävyyttä, läheisyyttä, intiimielämää ja me-henkeä. Jos pariskunta on tunnetasolla läheinen, myös riidoissa saatujen haavojen korjaaminen on helpompaa. Tämä tarkoittaa, että:

 1. Pari ymmärtää, että riita satuttaa molempia.
 2. Molemmat tuntevat hyviä tunteita toisiaan kohtaan riidasta huolimatta.
 3. Riidalle voidaan nauraa. ”Olet suloinen kun raivostut!”
 4. Molemmat ovat avoimia omista tunteista: ”Minuun sattuu, kun sanot noin”.
 5. Molemmat pystyvät asettumaan toisen asemaan: ”Anna anteeksi. Sanoin kauhean rumasti”.
 6. Riidoista huolimatta parilla säilyy me-henki ja tulevaisuudenusko. ”Me selviydymme tästä”.

Vinkit perustuvat Väestöliiton Parisuhdekeskuksen asiantuntijoiden näkemyksiin sekä John Gottmanin tutkimuksiin.

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.