Hyppää pääsisältöön

MOT-kysely: Osa talletuskoroista jo alle nollan

Kahden euron kolikoita pöydällä.
Kahden euron kolikoita pöydällä. Kuva: Yle, Jyrki Ojala kolikko,2,euro,euroalue

Euroalueen alhaiset korot näkyvät jo pankkien tiskeillä. MOT:n tekemän kyselyn mukaan ainakin kolme suomalaispankkia on alentanut osan talletuskoroistaan alle nollaan prosenttiin.

Euroalueen keskuspankki EKP on määrätietoisesti painanut markkinakorkoja alaspäin saadakseen talouskasvun ja inflaation viriämään.

Pankkien antolainauksen korkotaso on jatkuvasti pudonnut. Myös osa talletuskoroista on jo pudonnut alle nollan.

MOT kysyi yhdeksältä suurimmalta pankilta, ovatko ne ottaneet käyttöön negatiivisia korkoja talletusasiakkailleen. Alle nollan menevä talletuskorko tarkoittaa, että asiakas maksaa pankille rahojensa tallettamisesta.

Nordea, OP ja Handelsbanken vastasivat ottaneensa negatiiviset talletuskorot osittain käyttöön.

Nordea ilmoitti perineensä instituutioasiakkailta ”talletuspalkkioita” vuoden alusta lähtien. Lisäksi pankki alkoi lokakuun alussa periä talletuspalkkiota sellaisista yritysasiakkaiden euromääräisistä maksuliiketileistä, joiden tilisaldo ylittää miljoona euroa.

OP kertoi perivänsä negatiivista talletuskorkoa ”hyvin rajalliselta joukolta rahoitus- ja vakuutusalan yrityksiä sekä suuria yritys- ja instituutioasiakkaita”.

Handelsbanken on ulottanut negatiiviset korot ”institutionaalisille asiakkaille yksittäistapauksissa ja asiakkaan kanssa erikseen sopien, mikäli tilillä on varoja, jotka selkeästi ylittävät yrityksen normaalin päivittäisen maksuliikennetarpeen”.

Aktia, Hypo, POP, Säästöpankki-ryhmä ja Ålandsbanken eivät ole ottaneet negatiivisia korkoja käyttöön talletusasiakkailleen.

Pankit hiljaa
talletuspaon mahdollisuudesta

Yksi negatiivisten korkojen mahdollinen vaara on talletuspako: jos tallettajat katsovat joutuvansa maksamaan liikaa omien rahojensa pitämisesti pankissa, he saattavat nostaa rahansa pois.

Pankit eivät liiemmin suostu spekuloimaan sitä, millä korkotasolla talletuspako voisi alkaa.

Säästöpankkiliiton mukaan ”negatiivinen korkoympäristö tai negatiiviset talletuskorot eivät yksin voisi aiheuttaa talletuspakoa. Talletuspako ilmiönä liittyy huomattavasti laajempaan koko toimialan häiriötilanteeseen.”

”Tällaisen arvion tekeminen on vaikeaa, koska asiakas tekee päätöksiä oman kokonaisarvion perusteella”, Aktia sanoo.

”Osa normaalia pankkitoimintaa on seurata huolellisesti toimintaympäristöä ja varautua erilaisiin muutoksiin. Uhkakuviin varautuminen ja siinä myös epätodennäköisten tapahtumienkulkujen arviointi on osa tätä työskentelyä”, vastaa puolestaan Hypo.

Hypon mukaan uhkien arviointi ei ole pankeille valintakysymys, koska myös sääntely edellyttää sitä monin eri tavoin.

”Korot voivat ehkä pidempäänkin olla jonkin verran negatiivisia. Tavallinen ihminen – kuin myös yritys –, miettii että jos joutuu maksamaan rahan pitämisestä pankkitilillä, niin toinen vaihtoehto on ottaa rahat pois sieltä, jos siinä on oikein hintalappu. Ja sitä ei haluta lähteä testaamaan, koska tällainen bank run, talletuspako, se olisi sitten kaikkien finanssikriisien äiti, jos se leviäisi”, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo MOT:lle.

(MOT:n pankkikysely tehtiin sähköpostitse syyskuun alussa. Yhdeksästä suurimmasta pankista vain Danske Bank jätti vastaamatta kyselyyn.)

MOT: Korkomiesten vaarallinen kokeilu
TV1 maanantai 24.10. klo 20.00
Uusinnat:
TV1 keskiviikko 26.10. klo 16.20
TV1 torstai 27.10. klo 5.55
Sairaan alhaiset korot
”EKP rikkoo markkinat”
MOT-kysely: Osa talletuskoroista jo alle nollan

Linkkejä

Ylen tuoreimmat korkouutiset

Ylen uutiset: Korot ovat alhaalla autokaupassakin – todellinen vuosikorko saattaa kuitenkin olla tarjousta korkeampi (21.9.2016)

Ylen uutiset: Suomalaisten varallisuus makaa käyttötileillä: "Raha pitäisi kansantalouden edun nimissä saada liikkeelle" (31.8.2016)

Jan Hurri: Viis velkaluvuista, kun lainarahaa saa ilmaiseksi (Taloussanomat 4.9.2016)

Jan Hurri: Uhkarohkeaa leikkiä rahalla – sinun rahallasi (Taloussanomat 17.2.2016)

Kommentit