Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Takaisin pintaan

Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa.
Hengenvaarallinen sukellus joudutaan suorittamaan sekä viranomaisilta että uutisvälineiltä salassa. Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa. Kuva: Janne Suhonen yle tv1

TV1 maanantaina 31.10.2016 klo 21.30 - 22.55, uusinta lauantaina 12.11. klo 12.35
Yle Areenassa 30 päivää

Suomalainen luolasukellusryhmä kohtaa pahimman painajaisensa, kun kaksi ryhmän jäsentä menehtyy syvälle luolaan Norjassa.

Onnettomuudesta selvinneet sukeltajat päättävät koota oman pelastusryhmän ja hakea menehtyneet ystävänsä luolasta pois sen jälkeen, kun kansainvälisesti koordinoitu nosto-operaatio todetaan liian vaaralliseksi.

Hengenvaarallinen sukellus joudutaan suorittamaan sekä viranomaisilta että uutisvälineiltä salassa.

Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa.
Patrik Grönqvist Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa. Kuva: Jarkko Virtanen yle tv1
Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa.
Vesa Rantanen Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa. Kuva: Jarkko Virtanen dokumenttiprojekti: takaisin pintaan,Yle TV1
Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa.
Kai Känkänen Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa. yle tv1
Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa.
Sami Paakkarinen Dokumentti salaisesta sukellusoperaatiosta Norjassa. Kuva: Jarkko Virtanen yletv1

Äärimmäiset olosuhteet

Sukeltajat Patrik Grönqvist, Vesa Rantanen, Kai Känkänen ja Sami Paakkarinen ovat kokeneita ammattilaisia, jotka ovat tehneet luolasukelluksia jo vuosien ajan.

Tämänkertaista sukellusta ei kuitenkaan voi verrata aiempiin. He joutuvat kohtaamaan menehtyneet ystävänsä äärimmäisissä olosuhteissa, joista ovat itse selvinneet hengissä vain muutamia viikkoja aiemmin. Ryhmä on kuitenkin luvannut menehtyneiden omaisille tuoda ystävänsä takaisin kotiin.

Dokumenttielokuvassa salaista nosto-operaatiota seurataan useiden kameroiden avulla sukeltajien rinnalla, veden pinnalla sekä syvällä pinnan alla. Dokumentti on tarina hengenvaarallisesta operaatiosta ja pyyteettömästä ystävyydestä, jossa kaveria ei jätetä, edes oman hengen uhalla

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juan Reina. Tuotanto: Monami Agency Oy, 2016.

Lisää aiheesta:
Takaisin pintaan -dokumenttielokuvan nettisivut
Yle Uutiset: Suomalaiset sukeltajat hakivat kuolleet kaverinsa ylös Norjassa
Elävän kuvan metsästäjät: Takaisin pintaan

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.