Hyppää pääsisältöön

Isästään vieraannutettu Tuula: "Äiti varasti minulta isän, enkä anna sitä hänelle ikinä anteeksi."

Lapsi keinussa.
Lapsi eroriitelyn työkaluna Lapsi keinussa. Kuva: getty images / drxy Keinu,marja hintikka live

Tuulan isä oli tyypillinen suomalainen mies, joka huolehti perheestään, muttei juuri puhunut eikä pussannut. Siksi tyttären oli helppo uskoa äidin väite, että isä ei välitä lapsestaan eron jälkeen. Nyt 27-vuotias Tuula menetti isänsä vuosikausiksi, äidin vihanpidon takia. Tuulan tarina kertoo siitä, miten rumaa jälkeä syntyy, kun lapsi otetaan eroriidan työkaluksi. Mutta kuka lopulta maksaa kovimman hinnan?

Isä kävi töissä, katsoi telkkaria ja söi leipää. Joskus pelasimme korttia, mutten muista, että olisimme tehneet esimerkiksi kotiaskareita yhdessä, saati leikkineet.

Olin kuusivuotias, kun vanhemmat erosivat. Viimeiset ajat olivat riitaisia. Äiti huusi, että ikinä et auta missään. Et siivoa etkä välitä meistä.

Isä muutti pois, tietysti, ja me jäimme kotiin.

Kun äiti eron jälkeen aloitti isän mustamaalaamisen, puhe upposi minuun kuin kuuma veitsi voihin. Äitihän se minua oli hoitanut, hänet minä tunsin.

Vie minut kotiin!

Alkuun kävin vain päiväseltään isän luona kylässä. Se meni ihan hyvin, mutta yöt olivat vaikeita, koska en ollut tottunut nukkumaan ilman äitiä. Ja isä asui kerrostalossa, mikä tuntui oudolta sekin. Oma tuttu koti oli omakotitalo.

Isä yritti laittaa minut ajoissa nukkumaan, koska hänestä se olisi ollut lapselle hyväksi. En pystynyt rauhoittumaan vieraassa paikassa ja vastustelin, koska äidin luona sain mennä nukkumaan kun huvitti.

Yökyläilystä ei tullut mitään, sillä en pystynyt nukahtamaan ja lopulta vaadin päästä kotiin - ja isä vei minut myöhään illalla takaisin äidin luo. Tämä tapaus oli varmasti omiaan murentamaan isän itsetuntoa vanhempana.

Isäsuhde ei ollut sellainen, että olisin saanut hänestä turvaa. Äiti tulkitsi tilanteen niin, etten enää halunnut tavata isää.

Äidin omat aarteet

Sellaisen kuvan olen saanut vanhemmistani, että kun me synnyimme, meistä tuli äidin pikku lapsukaisia. Hän hoiti meitä hyvin tehokkaasti vauva-ajan ja työnjako perheessä on ollut hyvin perinteinen.

Äiti piti tiukasti kiinni tontistaan ja tietysti väsyi ja turhautui. Urputus isää kohtaan kasvoi ja kärjistyi: et tee mitään, et auta missään.

Jos he olisivat jakaneet vauvanhoitovastuun alusta asti, tilanne ei ehkä olisi päässyt kärjistymään. Äiti kuitenkin omi meidät ja piti isän loitolla. Eron jälkeen uskoin, kun äiti väitti, ettei isää kiinnosta. Hän sai myös minut uskomaan, että kaikki paha on isässä.

Isä nosti kädet pystyyn. Hän ei taistellut minusta.

Murrosikäinen ottaa selvää

14-vuotiaana aloin ajatella itse. Luin paljon, mm. kirjan Sofian maailma ja pohdin ja kyseenalaistin aivan kaiken elämästä.

Aloin tajuta, että eihän tässä hommassa ole mitään järkeä. Epäilin äitini puheita ja etsin isän käsiini, kuullakseni hänen versionsa tapahtuneista.

Kun viimein tapasimme, isä kertoi, että äiti oli sanonut hänelle, ettei Tuula halua koskaan olla kanssasi tekemisissä.

Oli vaikea ymmärtää, miten väite on voinut mennä kritiikittä isälle läpi. On normaalia, että lapsi uskoo lähivanhempaa sokeasti, mutta eikö aikuisten tulisi kyetä kriittisempään ajatteluun?

Hiljainen isä

Isän oli hyvin vaikeata puhua menneistä. Kun kyselin häneltä miksi ja mihin hän katosi, näin, miten kipeää hänelle teki.

Hän saattoi katsoa ikkunasta ulos ja olla aivan hiljaa.

Tutustuttuani isään, aloin ymmärtää häntä. Isä on hiljainen eikä erityisen oma-aloitteinen. Ymmärrän, että hän on luonut vieraannuttamiselle mahdollisuuden. Hän ei ole osannut pitää puoliaan eikä pyytää apua. Isän puhumattomuus edesauttoi äidin yksinvaltaa.

Olen iloinen, että olen saanut tutustua häneen ja saada ymmärryksen, miksi ja miten näin pääsi käymään. Oli tärkeää muodostaa oma mielikuva hänestä, eri mielikuva kuin se, joka minulle on syötetty.

Isä välitti meistä, muttei osannut toimia. Siksi hän nieli senkin, että minä en muka halunnut tavata häntä lapsena.

Äidinhylkääjä

Äitini näkökulma on täysin mustavalkoinen. Hän ei mielestään ole tehnyt mitään väärin. Olin 14-15 -vuotiaana todella vihainen siitä, että hän kehtasi leveillä olevansa hyvä äiti.

Minun äidilläni ei ole ollut kykyä asettua minun asemaani. Hänellä ei ole ollut kykyä ajatella minun tarpeitani. Olen ollut hänen omaisuuttaan, eikä hän ole osannut erottaa omaa tunne-elämäänsä minusta. Hänelle olen ollut osa häntä itseään.

Kun täytin 18 vuotta, totesin, että nyt tämä ralli loppuu. En jaksa enää äitini vaatimuksia. Hän on sellainen, että hänen on saatava kaikki, tai hän ei suostu mihinkään.

En tapaa nykyisin äitiäni enää ollenkaan. Olen edelleen hänelle vihainen. Hän pilasi minun ainoan lapsuuteni!

Sukulaiset painostavat, että kyllä sitä äitiä pitäisi tavata, mutta minä en enää jaksa enkä halua. Erityisesti esikoiseni syntymän jälkeen minua pommitettiin ankarastikin: kyllä äitisi täytyy saada olla mummi!

Minun on kuitenkin tehtävä näin.

Minä ajattelen sen niin, että erottamalla minut isästäni äiti hylkäsi minut ensin.

Nyt minä hylkään hänet.

Lisää ohjelmasta

Erobileet. Nainen ja ilmapallo.
Erobileet. Nainen ja ilmapallo. Kuva: stocksnap.io marja hintikka live
Pariskunta sohvalla.
Pariskunta sohvalla. Kuva: Wilma Ruohisto / Hans Weckman puhekoulu
Pariskunta riitelee sohvalla
Pariskunta riitelee sohvalla marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

  • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

    Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

    Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

  • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

    Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

    Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

  • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

    Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

    Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

  • Kestävyysliikunta lihottaa?!

    Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

    Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

  • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

    Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

    Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

  • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

    Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

    Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

  • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

    Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

    Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

  • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

    Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

    Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.