Hyppää pääsisältöön

Näin opetat kissasi tulemaan luokse pyydettäessä, istumaan ja antamaan tassua

Puoli seitsemän tapasi Suuri kissatemppukirja -kirjoittajan Elina Väyrysen. Lue jutun lopusta ohjeet siihen, miten kissan voi opettaa tulemaan luokse pyydettäessä, istumaan ja antamaan tassua.

Tunne kissasi

Kissan koulutus kannattaa aloittaa tutustumalla kissaan ja sen eleisiin. Kaikenlaisessa kouluttamisessa on otettava huomioon kissan mieltymykset, sillä kouluttamisen tulisi olla kissan ja omistajan välinen hauska, yhteinen hetki. Elinan mukaan kissan kouluttaminen kannattaa aloittaa ihan perusasioista, eli siitä, että kissa oppii tunnistamaan oman nimensä ja tulemaan luokse kutsuttaessa. Taito tulee tarpeeseen esimerkiksi silloin, jos kissa pääsee karkaamaan.

- Kaikki kissat oppivat temppuja, mutta ero on siinä, minkälaisia temppuja ne oppivat, Elina kertoo.

Toinen kissa saattaa siis helposti ja nopeasti oppia jonkin tempun, kun samanaikaisesti toiselle kissalle oppiminen tuottaa vaikeuksia. Kyse ei ole siitä, etteikö kissa ymmärtäisi temppua vaan siitä, että omistaja ei osaa oikealla tavalla viestiä kissalle, mitä haluaa sen tekevän.

- Omista kissoistani Ronja on rauhallinen, ja sille sopii hyvin istumiseen, maahan menoon ja odottamiseen viittaavat temput, Elina selittää.

Sen sijaan Elinan itämainen Nexu-kissa on parhaimmillaan vauhdikkaissa tempuissa.

Kuvassa kolme kissaa soittaa omistajansa Elina Väyrysen johdolla
Elinan kissat osaavat musisoida yhdessä. Kuvassa kolme kissaa soittaa omistajansa Elina Väyrysen johdolla Kuva: Puoli seitsemän / Thomas Hagström kissat

Ajoitus on tärkein

Kissan kouluttaminen vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Kun omia kisumirrejä alkaa kouluttaa, poikkeaa homma koirien kouluttamisesta. Koirat pyrkivät miellyttämään laumanjohtajaansa, eli omistajaansa, kun taas kissat tekevät temppuja siksi, että hyötyvät siitä saamalla suorituksesta palkkioksi esimerkiksi rapsutuksia tai nameja.

Usein kun eläimille opetetaan uusia temppuja, puhutaan ns. naksautuskoulutuksesta. Naksautuksella on tärkeä rooli. Sillä viestitään, että juuri tällä hetkellä lemmikki teki jotain oikein. Naksautusta tulisikin välittömästi seurata palkkio.

Ajoitus ratkaisee myös koulutusajankohdan valinnassa. Temppuja kannattaa harjoitella juuri ennen kissan ruokintahetkeä. Silloin kissa on motivoitunut hieman ponnistelemaan makupalansa eteen. Jos kissan ruokakuppi on jatkuvasti esillä, saattaa olla, ettei karvaturri halua opetella temppuja ollenkaan. Vaikka omasta kissasta ei suurta temppuilijaa tulisikaan, niin kissan aktivointi tekee hyvää sekä kissalle että sen omistajalle.

- Ihmisestä tulee eri tavalla merkityksellinen ja mielekäs kissalle, kun suhdetta lähdetään kehittämään temppujen avulla. Eli kissalla on jokin syy siihen, miksi se haluaa seurata ihmistä ja ihmisen toimintaa, Elina tiivistää.

Kuvassa kissa heittää yläfemmat omistajansa kanssa.
Fedja-kissa heittää yläfemmat Elinan kanssa. Vieressä vuoroaan odottaa Nexu. Kuvassa kissa heittää yläfemmat omistajansa kanssa. Kuva: Puoli seitsemän / Thomas Hagström kissat

Opeta kissallesi hyödyllisiä taitoja

Elina paljasti Puoli seiskalle, miten hän on opettanut kissansa tulemaan luokse pyydettäessä, istumaan ja antamaan tassua. Lisää temppuja löytyy Elinan kirjoittamasta Suuri kissatemppukirja:sta.

Luokse tuleminen

 1. Istu lattialle lähelle kissaa. Houkuttele kissa luoksesi. Kun se saapuu naksauta kerran ja palkitse kissa. Kehu sitä samalla.
 2. Nouse ylös ja vaihda paikkaa. Jos kissa seuraa sinua, niin pidä pieni tauko harjoittelusta. Istu taas lattialle lähelle kissaa ja kutsu sitä luoksesi. Voit liittää mukaan myös käskyn 'tule' tai käyttää pilliä. Pane samalla kätesi kämmenpuoli ylöspäin kissan tasolle. Kun kissa liikahtaa, naksauta ja kehu, mutta anna palkkio vasta, kun kissa on luonasi.
 3. Toista vaihe 2, mutta naksauta vasta, kun kissa on matkalla luoksesi.
 4. Toista jälleen vaihe 2, mutta naksauta vasta, kun kissa on luonasi.
 5. Kun kissa tulee toistuvasti luoksesi niin pidennä välimatkaa. Kissan on kuitenkin saatava harjoittelun alussa paljon onnistumisia, joten älä vaadi siltä liian pitkää matkaa. Jos kissa ei tule luoksesi niin lyhennä välimatkaa. Halutessasi voit välillä seistä. Muista, että kun vaihdat asentoa niin lyhennä taas välimatkaa.
 6. Kun kissa tulee luoksesi kauempaa, voit alkaa kutsua sitä luoksesi silloin, kun se esimerkiksi makoilee. Muista aina kehua kissaasi, kun se tulee luoksesi.
 7. Kun kissa tulee luoksesi lähes poikkeuksetta, ylläpidä taitoa kutsumalla kissa luoksesi aina ennen koulutustuokiota. Näin kissa oppii, että kun käsky käy, jotain kivaa on luvassa.

Istuminen

Kuvassa Ronja-kissa vilkuttaa.
Istuminen on pohja monille tempuille. Tässä Ronja-kissa vilkuttaa. Kuvassa Ronja-kissa vilkuttaa. Kuva: Puoli seitsemän / Thomas Hagström kissa
 1. Ohjaa sormesi jonkin verran kissan pään yläpuolelle ja pidä sitä paikallaan. Heilauta hieman sormeasi, jos kissa ei katso sitä. Kun kissa katsoo sormea, naksauta ja palkitse kissan kuonon kohdalle tai hieman sen yläpuolelle.
 2. Ohjaa sormesi uudestaan kissan pään yläpuolelle ja pidä sitä paikallaan. Useimmat kissat istuvat automaattisesti, jotta niiden on helpompi katsoa sormea. Jos kissa ei seuraa sormea, pidä namipalaa sormissasi. Pyri kuitenkin pääsemään namipalasta mahdollisimman pian eroon. Jos kissa ei vieläkään seuraa sormea, niin heilauta sitä hieman. Kun kissa laskee takapuoltaan, naksauta ja palkitse ylhäällä. Naksauta siis heti, kun kissa alkaa istuutua.
 3. Toista vaihe 2, mutta naksauta vasta, kun kissa alkaa istuutua.
 4. Toista koko harjoitus 5-8 kertaa ja anna kissan sitten palata omiin touhuihinsa.
 5. Uusi harjoitus 5-8 kertaa. Nyt voit myös sanoa istu juuri ennen kuin kissa istuu.

Tassun antaminen

 1. Ennen tätä temppua kissan on hallittava hyvin temppu istuminen.
 2. Pyydä kissaa istumaan. Naksauta ja palkitse istumisesta.
 3. Vie kätesi vaakatasossa kämmenpuoli ylöspäin kissan tassun eteen ja kosketa tassua kevyesti. Kun kissa liikuttaa tassuaan, naksauta ja palkitse.
 4. Vie kätesi uudestaan vaakatasossa kämmenpuoli ylöspäin kissan tassun eteen. Voit taas koskettaa kissan tassua kevyesti ja odottaa siltä nyt hieman suurempaa tassun liikettä. Vaihtoehtoisesti voit viedä kätesi tassun eteen ja katsoa, liikauttaisiko kissa omatoimisesti tassuaan hieman. Naksauta ja palkitse heti, kun tassu nousee.
 5. Vie kätesi uudestaan kissan eteen nyt hieman ylemmäs kuin aiemmin ja pidä sitä paikallaan. Odota ja tarkkaile, nostaako kissa tassuaan. Jos kissa ei nosta tassua, voit heiluttaa kättäsi hieman niin, että kissan huomio kohdistuu siihen. Muista naksauttaa ja palkita heti, kun kissa nostaa tassuaan.
 6. Vaadi vähitellen kissalta tassun nostamista hieman korkammalle. Muista kuitenkin, että harjoitusvaiheessa kissan tulee saada paljon positiivista palautetta suorituksesta. Senttimetrinkin ero voi olla kissalle suuri.
 7. Kun kissa nostaa tassuaan reilusti, voit panna oman kätesi tassun alle. Vähitellen voit vaatia kissaa myös nostamaan tassun kädellesi.

Kun kissa toistuvasti nostaa tassun kädellesi, voit liittää mukaan käskyn tassu. Kissat, kuten ihmisetkin, käyttävät yleensä mieluummin toista puolta kehostaan.

Kuvassa kissa tekee tempun.
Myös lapset voi ottaa mukaan koulutukseen. Kuvassa kissa tekee tempun. Kuva: Puoli seitsemän / Thomas Hagström kissat
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän