Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Riitelettekö kotitöistä? Sille on tieteellinen selitys

Prisma Studio testasi, miten kotityöt jakautuvat.
Kumpi tekee enemmän kotitöitä? Prisma Studio testaa, miten kotityöt jakautuvat. Prisma Studio testasi, miten kotityöt jakautuvat. yle tv1

TV1 keskiviikkona 26.10.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 28.10. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä

Jos teillä kotona riidellään askareista ja sinusta tuntuu, että teet leijonanosan kotihommista, niin ei hätää, sillä et ole yksin. Kotityöt ovat yleisin riidanaihe ja tuore tutkimus valaisee, miksi niin monella meistä on tämä kokemus.

Nykymiehet osallistuvat kotitöiden tekemiseen enemmän kuin aiemmat sukupolvet, mutta eivät kuitenkaan ollenkaan niin paljon kuin kuvittelevat osallistuvansa. Kaikki ihmiset – mutta erityisesti miehet – liioittelevat omaa osuuttaan kotitöistä.

"Tämä liittyy egosentrismiin eli siihen, että meillä on jatkuva näkyvyys omiin hommiin, mutta emme koko ajan tarkkaile muiden tekemisiä. Näin syntyy helposti mielikuva oman osuuden suuruudesta", psykologi Jukka Häkkinen selittää.

Mitkään muutkaan elämänalueet eivät ole turvassa tältä itsekeskeisyydeltämme! Koemme tekevämme työkavereitamme enemmän myös töissä, rakastumme itse valmistamiimme asioihin ja pidämme itseämme keskivertoa parempana lähes kaikessa.

Miksi olemme näin yltiöpositiivisia itsemme ja omien tekemistemme suhteen?

YleX:n juontajat Saara ja Jani testaavat Prisma Studiossa, mikä kiihottaa miestä ja mikä naista.
YleX:n juontajat Saara ja Jani testaavat, mikä kiihottaa naista ja mikä miestä. YleX:n juontajat Saara ja Jani testaavat Prisma Studiossa, mikä kiihottaa miestä ja mikä naista. yle tv1

Kiihottuvatko miehet eri tavalla kuin naiset?

Kotitöiden tasajaosta on kuitenkin etua – ainakin makuuhuoneessa. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että niissä huusholleissa, joissa kotityöt jaetaan tasapuolisesti, harrastetaan enemmän seksiä.

Tutkimuksen mukaan parisuhteissa, joissa ei noudateta jakoa miesten ja naisten töihin, seksin määrä on itse asiassa lisääntynyt, kun muissa tutkituissa ryhmissä seksin määrä on vähentynyt viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Ylipäätään maailmanlaajuisesti nykyään harrastetaan vähemmän seksiä kuin aiemmin.

Pinttynyt käsitys on, että miehet ovat lähes aina valmiina, mutta naiset ovat vaikeampia tapauksia. Tätä on selitetty evolutiivisesti: naisten on pakko olla nirsoja, jotta saisivat hyvän isän lapsilleen. Miehille tällä ei ole niin väliä, tärkeintä on levittää geenejä mahdollisimman laajalle. Tuoreet tutkimukset Saksasta ja Suomesta haastavat käsitystä siitä, että naisten ja miesten halukkuudessa olisi jotain perustavanlaatuista eroa.

Prisma Studiossa perehdytään 26.10.2016 kuvafiltterien tieteeseen.
Maailmaa katsotaan yhä enemmän muokattujen kuvien kautta. Prisma Studiossa perehdytään 26.10.2016 kuvafiltterien tieteeseen. yle tv1

Valokuvia kaunistavat filtterit ovat matematiikkaa

Me rakastamme filttereitä ja katsomme maailmaa yhä enemmän muokattujen kuvien kautta.

"Ihmiset tykkäävät kuvista, joiden värit ovat ylikorostuneita. Kun ihmisiä on tutkimuksissa pyydetty valitsemaan luonnollisimmat kuvat, he valitsevat kuvia joissa on ylikorostetut värit. Eli jos olisi kamera, joka välittäisi todellisuuden mahdollisimman käsittelemättömänä, se näyttäisi meistä tylsältä ja harmaalta", selittää havaintopsykologi Jukka Häkkinen.

Kuvien sävyjä muokkaavat filtterit on loppujen lopuksi aika yksinkertaista matematiikkaa.

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström ja psykologi Jukka Häkkinen. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.