Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Surutyötä haukan kanssa

Helen Macdonald Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Helen Macdonald Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Raili Tuikka Helen Macdonald,Helsinki Lit

Helen Macdonaldin romaanissa H niin kuin haukka yhdistyvät henkilökohtaiset muistot, tieteentekijän havainnot ja fiktio. Se on kirja surutyöstä ja luontosuhteesta.

Kun nelikymppisen Helenin isä kuolee, suru lannistaa hänet ja lapsuuden intohimo nousee pakkomielteeksi. Helen ostaa kymmenviikkoisen kanahaukkanaaraan kahdeksallasadalla punnalla, vie sen kotiinsa Cambridgessa, täyttää pakastimen haukanruualla ja sulkee puhelimen. Tästä alkaa pitkä, vaiherikas yritys kesyttää villieläin.

Helen Macdonaldin ja Sirpa Kähkösen keskustelussa Helsinki Litin lavalla huoli maapallon selviämisestä sekä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta lomittuvat humoristisiin huomihin brittiläisestä luokkayhteiskunnasta.

Helen Macdonald Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Helen Macdonald Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Raili Tuikka Helen Macdonald,Helsinki Lit
Sirpa Kähkönen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016
Sirpa Kähkönen Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa 2016 Kuva: Raili Tuikka Sirpa Kähkönen,Helsinki Lit

Onko meillä toivoa, kysyy Kähkönen. Ekologinen kriisi on kuitenkin todellisuutta. Olemme vieraantuneet luonnosta monella tavalla. Monille maaseutu on ikään kuin lasin takana, paikka johon ei pidä koskea. Menkää luontoon, Macdonald kehottaa.

Luonto on paikka, jossa voit yhdistyä johonkin itseäsi suurempaan ja luopua egostasi. Se tekee hyvää.― Helen Macdonald

Macdonaldia kiinnostaa viime aikoina yleistynyt hybridikirjallisuus, joka yhdistelee erilaisia kirjallisuuden lajeja. Kirjailijat ottavat riskejä ja laittavat itsensä likoon myös ei-fiktiivisellä saralla. Kähkönen arvelee, että tällä puolella voi olla jopa luovempi ja kokeilevampi kuin fiktiota kirjoittaessa, mikä on kiinnostava paradoksi.

Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen historioitsija, tutkija ja kirjailija. Hän toimii Cambridgen yliopistossa ja on tutkinut muun muassa ornitologian historiaa, sosiologiaa ja filosofiaa. Hän sai ensimmäisen haukkansa 12-vuotiaana.

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.
Kähkönen on julkaissut yhdeksän romaania, joista kaksi Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Kähkönen on kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri