Montako sukupuolta on olemassa? Kaksi, eikö vain? Mies ja nainen. Tämä pätee useimpiin ihmisiin, mutta kaikki eivät istu tiukkaan kahtiajakoon.
Geneettinen sukupuoli ratkeaa hedelmöittymisen hetkellä
Jos siittiö kantaa ensimmäiseen soluun sukukromosomin Y, alkiosta kehittyy XY-poika. Jos taas siittiö kantaa sukukromosomia X, alkiosta kehittyy XX-tyttö.
Satunnaisista solutason tapahtumista johtuen, alkioon voi päätyä muitakin sukukromosomien yhdistelmiä: XXY, XYY, X0, XXX, XXYY tai X ja palanen Y-kromosomia.
Lisäksi geenit sukukromosomien sisällä saattavat sekoittua.
Nämä geneettiset muutokset ilmenevät monin eri tavoin. Lievimmissä tapauksissa ihminen ei havaitse mitään tavallisesta poikkeavaa. Useimmiten geneettiset muutokset kuitenkin vaikuttavat merkittävästi kehon kehitykseen.
Vastasyntyneen sukupuoli pyritään määrittämään anatomian mukaan
Joskus lapsen ulkoiset sukupuolielimet eivät ole yksiselitteisesti tytön eikä pojan. Tällöin henkilö on intersukupuolinen.
Myös sisäiset sukurauhaset voivat olla välimuotoiset. Ihmiselle voi kehittyä sekä munasarjat että kivekset tai näiden välimuoto. Syy voi olla geneettinen tai se voi liittyä sukupuolihormonien epätasapainoon.
Suomessa intersukupuoliseksi määritellään 3-8 vastasyntynyttä vuodessa. Osa tapauksista selviää vasta myöhemmin lapsen kasvaessa. Laajimman määritelmän mukaan jopa 1 % väestöstä ilmentää jossain määrin epätyypillisiä biologisia sukupuoliominaisuuksia.
Intersukupuolisuus ei ole sairaus
Käsitykset intersukupuolisuudesta ovat muutoksessa. Aiemmin intersukupuolisuutta pidettiin sairautena ja keho pyrittiin korjaamaan pian syntymisen jälkeen jompaan kumpaan sukupuoleen. Nykyisin ajatellaan, että ihmisen tulisi itse voida määrätä, haluaako hän korjata ulkoisia sukupuolipiirteitään vai ei.
Sukupuoli ei ole vain biologiaa
Sukupuoli on persoonallisuuden rakennusainetta. Se on osa ihmisen kuvaa itsestään. Suhde omaan sukupuoleen kehittyy elämän myötä.
Moni ihminen ei koe synnynnäistä biologista sukupuoltaan omakseen ja saattaa kärsiä tästä sisäisestä ristiriidasta.
Heitä kutsutaan transsukupuolisiksi.
Osa taas ei koe olevansa kumpaakaan sukupuolta, heitä kutsutaan muunsukupuolisiksi.
Transsukupuolisuus tai muunsukupuolisuutta ei tulisi sekoittaa intersukupuolisuuteen, joka on synnynnäinen biologinen tila.
Montako sukupuolta on olemassa?
Sukupuolella on siis monia ulottuvuuksia. Sukupuolta voidaan pyrkiä määrittämään monista näkökulmista,mutta yksikään näistä jaotteluista ei onnistu sisältämään kaikkia ihmisiä, vaan aina osa jää aina kahtiajaon ulkopuolelle.
Montako sukupuolta siis on olemassa? Ehkä sukupuoli tulisi nähdä pikemminkin jatkumona kahden sukupuolen välillä, jolle yksilö sijoittuu.
Tämä kuvastaisi paremmin sukupuolten biologiaa.