Hyppää pääsisältöön

Pihla Viitala debytoi rikosetsivänä uudessa Karppi-sarjassa

Yksi murha - monta kohtaloa. Karppi on 12-osainen rikosdraamasarja, jossa yksittäisen murhan vaikutus on odottamaton ja ulottuu lopulta yhteiskunnan kaikille tasoille. Kansainvälisenä yhteistyönä toteutettava 12-osainen rikosdraamasarja Karppi nähdään Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 14.3.2018. Rikosetsivä Sofia Karppia näyttelee vaikuttava Pihla Viitala.

Rikosetsivä Sofia Karppi (Pihla Viitala) palaa työhönsä Helsingin poliisin murharyhmään aviomiehen tapaturmaisen kuoleman jälkeen. Tapahtuma on muuttanut Karpin elämän kertaheitolla; hän on nyt leski, ja kahden lapsen yksinhuoltaja.

Karpin ensimmäinen tehtävä murharyhmässä alkaa rutiininomaisena katoamistapauksena. Tuuliselta rannalta löydetyt, kivelle siististi pinotut naisten vaatteet muuttuvat nopeasti murhamysteeriksi. Yksittäisen murhan vaikutus on odottamaton ja ulottuu lopulta yhteiskunnan kaikille tasoille.

Työparikseen Karppi saa nuoren Sakari Nurmen (Lauri Tilkanen), joka on anonut siirtoa murharyhmään talousrikoksien puolelta. Mielipide-erot kärsimättömän ja käytännönläheisen Karpin kanssa alkavat välittömästi.

Sofia Karppi ja Sakari Niemi haastattelevat Usko Bergdahlia keltaisen puutalon pihassa.
Sofia Karppi ja Sakari Nurmi työskentelevät työparina Helsingin murharyhmässä. Sofia Karppi ja Sakari Niemi haastattelevat Usko Bergdahlia keltaisen puutalon pihassa. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Pihla Viitala,Lauri Tilkanen,Jani Volanen,yle draama
Laurissa yhdistyy taito ja karisma.― Pihla Viitala

Pihla Viitala ja Lauri Tilkanen ovat tehneet töitä aiemmin esimerkiksi Aleksi Salmenperän Paha perhe -elokuvassa. Pihla kertoo arvostavansa Lauria suuresti läheisenä ystävänä ja näyttelijänä: “Laurissa yhdistyy taito ja karisma.

Ohjaaja Rike Jokela on innoissaan raikkaasta parivaljakosta, joka toimii hyvin yhteen: “On hienoa saada poliisirooleihin myös hieman nuorempia näyttelijöitä.

Sofia Karppi pitelee käsissään asetta ja taskulamppua ja osoittaa niitä uhkaavan näköisessä tilanteessa ylöspäin.
Sofia Karppi (Pihla Viitala) on omatoiminen ja käytännönläheinen rikospoliisi. Sofia Karppi pitelee käsissään asetta ja taskulamppua ja osoittaa niitä uhkaavan näköisessä tilanteessa ylöspäin. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Pihla Viitala,rikossarjat,yle draama
Sakari Nurmi istuu vakavannäköisenä työpöytänsä ääressä. Kaulassa roikkuu virkamerkki.
Uutena rikospoliisina Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) on virkaintoinen ja pyrkii vaikuttamaan Karpin työskentelytapoihin. Sakari Nurmi istuu vakavannäköisenä työpöytänsä ääressä. Kaulassa roikkuu virkamerkki. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Lauri Tilkanen,yle draama
Olisi jo aika tunnustaa naisten moniulotteisuus, ettei tarjottu kuva naisesta jäisi aina niin pintaan.― Pihla Viitala

Pihla on puhunut julkisuudessa television ja elokuvien roolien tasa-arvokysymyksistä: “Olen saanut onneksi tehdä monipuolisia naisrooleja, kuten nyt tämä Sofia Karpin rooli, mutta ei ole mikään salaisuus, että miehille on prosentuaalisesti huomattavan paljon enemmän kiinnostavia rooleja kuin naisille. Se ei perustu pelkästään omiin kokemuksiini, vaan on tilastollinen fakta. Olisi jo aika tunnustaa naisten moniulotteisuus, ettei tarjottu kuva naisesta jäisi aina niin pintaan.

Sarjan pääosissa nähdään Viitalan ja Tilkasen lisäksi muun muassa Tommi Korpela, Jani Volanen, Jonna Järnefelt, Riku Nieminen, Pamela Tola, Pirjo Lonka ja Mikko Nousiainen sekä saksalainen August Wittgenstein, joka on nähty aiemmin muun muassa Tom Hanksin tähdittämässä Enkelit ja demonit -elokuvassa.

Karppi Areenassa ja Yle TV2:ssa keskiviikkoisin 14.3. alkaen.

Alex Hoikkala (Tommi Korpela) katsoo tummassa kuvassa kameran ohi.
Alex Hoikkala (Tommi Korpela) toimii tuulivoimala Tempon kehitysjohtajana, jonka kaikki elämän osa-alueet murhamysteeri sotkee. Alex Hoikkala (Tommi Korpela) katsoo tummassa kuvassa kameran ohi. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Tommi Korpela,yle draama
Usko Bergdahl (Jani Volanen) seisoo autonsa edessä lumisessa maisemassa. Taustalla kaksi suurta venettä ja kaupungin siluettia.
Usko Bergdahl (Jani Volanen) on tunnollinen perheenisä ja työskentelee sarjassa taksiyrittäjä keskeisessä roolissa. Usko Bergdahl (Jani Volanen) seisoo autonsa edessä lumisessa maisemassa. Taustalla kaksi suurta venettä ja kaupungin siluettia. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Jani Volanen,yle draama

Ohjaus: Rike Jokela. Käsikirjoitus: Rike Jokela, Jari Olavi Rantala ja Kirsi Porkka. Tuotanto: Riina Hyytiä ja Jojo Uimonen Dionysos Films. Yle Alkuperäissarja.

Rikostutkijat istuvat tuoleillaan pyöreän pöydän ääressä.
Helsingin poliisin murharyhmässä työskentelee myös JP (Ville Myllyrinne), Raisa Peltola (Veera Kiiskinen) ja Tapio Koskimäki (Raimo Grönberg). Rikostutkijat istuvat tuoleillaan pyöreän pöydän ääressä. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Pihla Viitala,yle draama

Lisätiedot:
Viestinnänsuunnittelija / Yle: Katja Riuttu-Sillanpää / katja.riuttu-sillanpaa@yle.fi / 044 421 0508

Tuottaja / Dionysos Films: Riina Hyytiä / riina.hyytia@dionysosfilms.fi / 050 350 0754
Tuottaja / Yle: Suvi Mansnerus / suvi.mansnerus@yle.fi / 040 509 4616

Artikkelia päivitetty kuvilla ja julkaisutiedoilla 8.2.2018.
Artikkeliin lisätty sarjan traileri 13.2.2018

Kommentit