Hyppää pääsisältöön

Oletko törmännyt Facebookissa valeuutisiin? Tulevaisuudessa niitä voi tulla vastaan entistä enemmän

Facebook irtisanoi median ammattilaisia ja listaa sisältöjä nyt algoritmillä. Sen seurauksensa valeuutiset ovat yhä useamman fiidissä.

Facebook // Kuva: EPA: Peter Da Silva/YleX

Tiesitkö, että Applen puheentunnistusjärjestelmä Siri hyppää pian pois puhelimesta ja alkaa tehdä kotityöt puolestasi? Tai että 9/11-terrori-iskujen takana oli salaliitto, joka asetti pommit torneihin?

Monet ovat lukeneet kuluneiden kuukausien aikana edellä mainituista asioista. Niissä on kuitenkin jotain erittäin olennaista: ne eivät ole totta. Kumpikin uutisista kuitenkin levisi valtavalla nopeudella Facebookissa.

Facebook on joutunut viime aikoina monen arvosteluryöpyn kohteeksi. Syy on se, että Facebook on korvannut sisältöjä kuratoivia toimittajia algoritmillä.

Aiemmin toimittajat arvioivat suosittuja uutisia, jotka nousivat Facebookin Trending-palstalle. Nyt palstaa ohjaavat algoritmit, mikä on johtanut siihen, että palstalle nousee yhä useammin valeuutisia.

Sekä Sirin muutos ihmiseksi että 9/11-salaliittoteoriat ovat esimerkkejä valeuutisista, jotka levisivät Facebookin Trending -palstan kautta. Trending kokoaa käyttäjille palvelun puhutuimmat aiheet ja uutiset. Trending ei ole toiminnassa suomenkielisessä Facebookissa, mutta palvelu suunnittelee sen käyttöönottoa yhä useampaan maahan.

Kun toimittajat valvoivat Trending-palstaa, heillä oli mahdollisuus hylätä uutisia, jos ne olivat vääristyneitä, klikkiotsikoita tai täysin epäoleellisia. Toimittajat pystyivät myös nostamaan palstalle äärimmäisen merkittäviä kansainvälisiä uutisaiheita. Elokuussa Facebook tiedotti, että toimittaja on korvattu algoritmillä.

Kului kaksi päivää, ja Trending-palstalla komeili ensimmäinen valeuutinen.

Valeuutiset ovat isoa bisnestä

Trendingin vaikutus ei vielä näy yhtä isosti Suomessa kuin niissä maissa, joissa ominaisuus on käytössä. Suomalainenkin mediankäyttäjä saattaa törmätä valeuutisiin tai satiirisiin artikkeleihin, usein juuri Facebookissa.

Huijaukset ja satiiri menevät moniin täydestä, koska harva ihminen vierailee koskaan kyseisten sivustojen etusivuilla. Monet sivustot antavat kyllä selviä vinkkejä siitä, ettei sen sisältöä pidä ottaa tosissaan.

Valeuutisia levittävät sivustot ovat kasvaneet isoksi bisnekseksi. Ylen Valheenpaljastaja eritteli aiemmin tänä syksynä Suomessa yleisiä valemedioita ja satiirisivustoja, joiden tekstejä jaetaan usein somessa totena. MV-lehden ja Magneettimedian rinnalla Suomessa ovat yleisiä myös ulkomaiset sivustot, kuten nimiensä puolesta suhteellisen aidoilta kuulostavat National Report ja Wolrd News Daily Report. Valheenpaljastajan mukaan näille medioille juuri Facebook on hedelmällistä maaperää levittää omaa sisältöä.

Ei siis ihme, että asiantuntijat ovat olleet huolissaan kehityksestä, joka Facebookissa jyllää. Italialainen informaatiotieteilijä Walter Quattrociocchi sanoi The Washington Postin haastattelussa, että Trendingin kaltaiset ominaisuudet ajavat ihmisiä samanmielisten kupliin. On entistä suurempi riski, että vastakkainasettelu lisääntyy.

Entä mitä Facebook tekee arvostelun kourissa?

Palvelulla on nyt uusi tiimi, joka arvioi Trending-palstan uutisia ja puheenaiheita. Tiimillä on kuitenkin paljon vähemmän valtaa, vaikka sen tarkoitus onkin paljastaa väärä informaatio. Yhtiö myös kertoo kehittelevänsä algoritmiä paremmaksi koko ajan.

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sen sijaan toistelee, ettei Facebook ole mediayhtiö. Mediayhtiön vastuulle kuuluu pyrkimys todenperäiseen tiedonvälitykseen, ja vaikuttaa siltä, että juuri sitä viittaa Zuckerberg ei halua harteilleen.

Ja niin huijaukset ja valeuutiset jatkavat kukoistustaan.

Lue myös:

Näin tunnistat klikkiotsikon – lue huikea juttu ja katso upea kuva

Facebook sensuroi yhden maailman kuuluisimmista sotakuvista – ”Mark Zuckerberg, väärinkäytät valtaasi”

Facebook uudistui: nyt päivityksiä voi kommentoida myös videoilla