Hyppää pääsisältöön

YleX Musapöhinää: Festarijärjestäjä, joka buukkasi viime vuonna Evelinan, etsii nyt keikoilta uutta hittiä

YleX Musapöhinää on juttusarja, joka menee musiikkibisneksen kulisseihin. Tällä kertaa kävimme keikalla festaripromoottori Sime Yliaskan kanssa etsimässä uusia kykyjä.

YleX Musapöhinää vieraili tällä kertaa Tavastian Uusi Polvi -klubilla. // Kuva: Tuuli Laukkanen/YleX

Tavastian Uusi Polvi -klubin isäntä Mikko Merimaa kättelee Simeä tuttavallisesti, kun saavumme paikalle, ja talo tarjoaa raittiille festaripromoottorille kahvit.

Narikassa Yliaska halaa Haloo Helsingin Elliä ja Ellinooran kitaristia Samuli Sirviötä.

Suomen musiikkipiireissä lähes kaikki tuntevat toisensa. Edes maanantaina ei voi käydä keikoilla niin, ettei törmäisi kehenkään musatuttuun.

Tänään etsitään uusia kykyjä, joita Sime Yliaska voisi buukata ensi kesäksi festareilleen. Simerockin festaripromoottori kertoo, että haluaisi omistaa kristallipallon. Sen puutteessa hän ennustaa itse ensi kesän hittiartisteja radiosoiton, keikkojen, somesuosion ja mediahuomion perusteella.

Tällä hetkellä Sime miettii esimerkiksi, buukkaako hän ensi kesäksi samaa genreä edustavan LEOn vai Elias Gouldin Rantalavalle.

- Haastavinta on ennustaa, kuka tekee isoimman kesähitin. Evelinan buukkasin vuosi sitten Rantalavalle. Hänestä tuli vuodessa iso tähti, eivätkä kaikki mahtuneet millään katsomaan keikkaa, mutta se on tavallaan positiivinen ongelma.

Yliaska käy aktiivisesti keikoilla. Hän kiinnittää huomiota erityisesti hittipotentiaaliin, karismaan ja siihen, miten hyvin bändi sopii genrensä puolesta muun festariohjelmiston kanssa yhteen.

Tällä kertaa Tavastian Uusi Polvi -klubilla esiintyvät Henkka & Mathias ja Space Weasels. Henkka ja Mathias ovat siis ne Tiisusta ja Simasta tutut laulajat. Space Weasels taas englanninkielistä rockia soittava helsinkiläisyhtye.

Valitsemme seisomapaikat klubin takaosasta. Sime haluaa katsoa keikat miksaajan takaa rauhassa. Siellä ei ole muuta yleisöä.

Villapaitafolkilla ei ole asiaa päälavalle, jossa viime kesänä esiintyivät JVG, Antti Tuisku, Sanni ja Cheek.

Tavastian Uusi Polvi -klubilla käy Simen mukaan tämän illan perusteella tiedostavia nuoria runotyttöjä, jotka seuraavat aktiivisesti musiikkia.

- On tärkeää käydä keikoilla. Silloin tietää, millaista yleisöä bändi vetää.

Henkan ja Mathiaksen etuna festaripromoottori pitää aiempaa julkisuutta, vaikka uusi duo ei teekään samankaltaista musiikkia kuin laulajien pääbändit. Henkka & Mathias on folkahtavaa ja rauhallista musiikkia, jota esitetään villapaidat päällä. Tyyliä voisi kuvailla kotikutoiseksi. Myös yksi setin kappaleista on syntynyt aivan viime hetkillä Tavastian kuuluisalla bäkkärillä.

- Keikka herätti erittäin hyviä fiiliksiä. Buukkaamisen kannalta on hyvä, että he ovat tuttuja hahmoja, joilla on jo faneja. Tiisu esiintyi Simerockissa vuonna 2014. Siinä mielessä tämä voisi olla otollinen buukkaus, Yliaska arvioi keikan jälkeen.

Henkka & Mathias // Kuva: Jari Flinck

Festaripromoottori pysyy kuitenkin realistisena. Villapaitafolkilla ei ole asiaa päälavalle, jossa viime kesänä esiintyivät muun muassa JVG, Antti Tuisku, Cheek ja Sanni.

Yliaska korostaa, että esiintymispaikkaa ja aikaa täytyy miettiä erityisen tarkkaan silloin, kun kyseessä ei ole kaikkien tuntema bändi. Simerockin päälavan edustalle mahtuu 12 000 fania, Rantalavalle reilut pari tuhatta.

- Tämä sopisi Rantalavalle lauantain iltapäivään. Perjantaina en laittaisi tätä mihinkään slottiin, koska silloin yleisöllä on riehakas bilefiilis.

- Toisena päivänä tullaan festarialueelle väsyneenä ja ehkä pienessä krapulassa. Helposti voisin buukata lauantaille ja Tiisun ja Siman fanit voisivat tulla katsomaan.

Illan päättävä Space Weasels -yhtye sen sijaan ei ole todennäköinen buukkaus ensi kesän Simerockiin tämän keikan perusteella. Bändin settilista kaipaisi hieman vaihtelua, koska kappaleet eivät erotu toisistaan. Mikään biisi ei nouse hitiksi yli muiden.

- Englanninkielinen kitararock  on ehkä kaikkein haastavin genre tällä hetkellä. Se ei ole kuuminta musiikkia, Sime sanoo suoraan.

Nopeat hitit, lyhyet setit

Nykyään noustaan monesti nopeasti pinnalle radiohitin tai Spotifyn ansiosta. Sen takia tuoreella hittiartistilla ei ole välttämättä ollenkaan aiempaa keikkakokemusta, saati edes toista kappaletta, jota esittää keikoilla. Hype on silti kova, joten keikoille on päästävä tavalla tai toisella.

Se johtaa festareilla lyhennettyihin slotteihin, kuten viime kesänä nähtiin Blockfesteillä. Siellä Arttu Lindeman veti Läikkyy-hittinsä täydelle teltalle, vaikka se oli hänen ainoa julkaistu kappaleensa.

Myös Simerockissa ollaan valmiita lyhentämään keikka-aikoja, jos tarve vaatii. Esimerkiksi Evelina esiintyi uransa alkuvaiheessa Nikke Ankaran slotilla, viime kesänä lahtelaisräppärin keikalla puolestaan vieraili **Ollie.

"Kulttuuri on muuttunut sinkutteluksi, joten vain yksi hyvä biisi riittää siihen, että on kaikkien huulilla."― Sime Yliaska

- Kulttuuri on muuttunut sinkutteluksi, joten vain yksi hyvä biisi riittää siihen, että on kaikkien huulilla ja jengi haluaa keikalle.

Entä yksityiselämän ja työn sekoittuminen? Kun musapiirit ovat pienet, voisi luulla, että kaikki ystävystymiset eivät tunnu aidoilta. Festaripromoottori ei ole ainakaan huomannut mielistelyä tai lahjomisyrityksiä keikkabuukkauksen toivossa.

- Ei sitä ainakaan mitenkään häiritsevästi ole. Haluankin pysyä musiikkimaailmasta kärryillä. Haluan tietää, ketkä menevät esimerkiksi telkkariohjelmiin ja niin edelleen. Sillä voi esimerkiksi olla vaikutusta buukkaamiseen, kuka voittaa _Tähdet, tähdet -_laulukilpailun.

- En koe, että mua ahdistellaan tai lahjotaan. Juon vaan kokista, niin mut on halpaa lahjoa, Yliaska naurahtaa.

Lue myös:

YleX Musapöhinää avaa ovet kulisseihin: Näin levy-yhtiö esittelee uutuudet toimittajille 

Space Weasels // Kuva: Jari Flinck
Henkka & Mathias // Kuva: Jari Flinck