Hyppää pääsisältöön

Alma on kuin elektropopin Amy Winehouse – analyysissa Dye My Hair -EP

Almalla menee lujaa: Karma-hittiä on striimattu jo 16 miljoonaa kertaa. Dye My Hair -EP esittelee kaksi uutta biisiä.

Alma julkaisi perjantaina uuden EP:nsä Dye My Hair. // Kuva: YleX

Jos pitää veikata, kenestä tulee seuraava kansainvälinen suomalaisstara, voi sanoa suoraan, että se on Alma.

Ennustus on klisee, jota on toisteltu monta kertaa monesta muustakin. SAARAn piti lyödä läpi, menestystä povattiin myös elektropoppari Ronyalle. Tällä hetkellä kuumiin ehdokkaisiin kuuluu Saara Aalto, joka kisaa brittien X Factorissa.

Almassa on kuitenkin jotain erityistä.

Vasta 20-vuotiaan artistin kehitys on ollut huimaa. Alma päätyi ensin Idolsin kautta Sini Sabotagen tuplaajaksi, ja nyt artistin omat biisit striimaavat kovalla tahdilla. Alman musiikkia on soinut Rion Olympialaisissa ja Elton Johnin radio-ohjelmassa. Häntä on haastateltu kansainvälisiin medioihin ja artisti on tehnyt useita sopimuksia eri levy-yhtiöiden kanssa.

Silti artistilla on ollut biisejä aiemmin vain kaksi: Karma-hitti sekä saksalais-DJ Felix Jaehnin kanssa tehtyä Bonfire. Tänään perjantaina Alma julkaisi ensimmäisen EP:nsä Dye My Hair, joka ei petä ennakko-odotuksia.

Dye My Hair on EP:n nimikkobiisi, jonka freesit taustat ja tarttuva melodia kuulostavat aivan Almalta. On vaikuttavaa, miten nuori artisti on pystynyt jo muutamalla kappaleella luomaan oman tyylinsä, jonka tunnistaa musiikkivirrasta helposti.

Alman taustat ovat muodikasta elektronista poppia, ja esimerkiksi Felix Jaehn ratsastaa soundillaan aallon harjalla. Taustat eivät siis sinänsä ole poikkeuksellisia, vaan tunnistettavuuden luo Alman omaperäinen, voimakas ääni.

Soundin vahvuus kuuluu erityisesti Dye My Hairin akustisessa versiossa. Artistin ääni ei ole vain vaikuttava, vaan siitä myös kuulee, että hän luottaa itseensä. Se on iso osa Alman musiikin viehätystä.

EP:n toinen uusi biisi on Knock, joka kertoo rakkaustarinan. Knock on hieman rauhallisempaa Almaa. Biisillä Alma on kuin elektropopin Amy Winehouse: hän antaa äänensä soljua eteenpäin jopa laiskasti, mutta samalla äärimmäisellä rytmillisellä tarkkuudella.

Rehellinen päiväkirjamaisuus on muotia kotimaisissa poplyriikoissa, mutta Alma pystyy rikkomaan kaavaa. Ääni ja tulkinta ratkaisevat, ei se, onko teksti täysin totta. Dye My Hairissa Alma laulaa, miten värjäisi hiuksensa ihastuksensa vuoksi.

- Se biisi on kusetusta, en koskaan värjäisi hiuksiani kenenkään takia. Neonkeltainen väri on niin kiva, että tästä en luovu, Alma sanoi julkaisupäivänä YleX:n haastattelussa.

Leikittelevä rakkauslaulu kuvaa hiustenkin osalta tärkeää puolta Almasta: neonkeltaiset hiukset ovat osa artistin imagoa. Alma kertoo, että EP on tärkeässä roolissa artistin brändin luomisessa. Monet ovat kyselleet albumin perään, mutta se saa vielä odottaa ensi vuoden puolelle.

Alma on mainio esimerkki nykymusiikkimaailmasta, sillä hän on luonut hypeään vain muutamalla biisillä. Julkaisutahti on tarkkaan suunniteltua: ensin julkaistaan sinkkuja, joilla pidetään kuuntelijoiden mielenkiinto yllä.

- Halutaan kasvattaa EP:n avulla mun brändiä. Sitten kun jengi oikein odottaa albumia, annetaan se niille vasta sitten, Alma kertoo.

EP:n kaksi uutta biisiä on nopeasti luukutettu loppuun. Ensi vuotta odotellessa.

Lue myös:

ALMAn rumpali on monilahjakkuus, joka kiertää maailmalla ja soittaa cooleja DJ-keikkoja – tällainen on hypetetty KASPERG

ALMAkin fiilistelee somessa: "Bonfire soi Rion olympialaisissa! Whaat!"

ALMAn noste vain jatkuu – biisi nousi Saksan Spotifyssa kuudenneksi