Hyppää pääsisältöön

Elävää Bartókia draivilla

Esa-Pekka Salosella on kyky saada partituuri soimaan vakuuttavasti ja saada muusikot käyttämään ilmaisuasteikkoaan luontevasti yhteissoinnin kärsimättä. Viimeisin livejulkaisu Signum classicsin Philharmonia orchestra -sarjassa kärsii kaiketi äänityspaikan, Lontoon Royal Festival Hallin vuoksi lämmön ja syvyyden puutteesta; Béla Bartókin ekspressiivisen orkesterimusiikin kuumaveriset, tosissaan heittäytyvät tulkinnat tekevät Salosen ja Philharmonian levystä silti erikoismaininnan arvoisen. Kokonaisuuden kruunaa yhtä tenhoava ja ensiluokkainen näkemys Bartókin Kontrasteista viululle, klarinetille ja pianolle.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Philharmonian ja Salosen tulkinta Bartókin Ihmellinen mandariini -balettimusiikista soi sananmukaisesti kuten librettonsa, Melchior Lengyelin ”groteski pantomiimi”. Prostituoidun, kolmen parittajan ja kolmen asiakkaan irvokkaissa kohtaamisissa on voimaa.

Huolimatta elävän esityksen hienoisista rytmisistä ongelmista—lähinnä epäaikaisuuksista sektioiden välillä—Salosen ja Philharmonian svengi on kohdallaan ja vie tenhoavasti Bartókin Ihmeellistä mandariinia sekä sen nimihenkilöä kohti kalmankatkuista loppuaan. Orkesterin soinnilliset tehot ja sointi tekevät ylipäätään vaikutuksen. Äänityksellä ei kuitenkaan hienostella: vaikutelmaksi jää dokumentti elävästä konserttitilanteesta.

Pahemmin kaltoin kohdelluksi tulee Bartókin kuusiosainen Tanssisarja. Äänitys on kapeampi ja melkein muistuttaa vanhoja monoäänitteitä vaikka onkin sellaisenaan tasapainoinen. Sääli sinänsä, koska Salosen ja Philharmonian esitys on upea orkesterivärien ja Bartókin viljelemien kansanmusiikin tyylien kaleidoskooppi.

Bartókin trion, Kontrastien äänitys on siedettävämpi; ehkäpä Royal Festival Hallin kelvottomuus vaikuttaa kamarimusiikkiin orkesterimusiikkia vähemmän. Pianisti Yefim Bronfman, viulisti Zsolt-Tihamér Visontay ja klarinetisti Mark van de Wiel eivät tee ylimääräisiä temppuja, mutta esittävät Bartókin vaativan teoksen draivilla ja sävyjen sekä draamantajulla, mitä ei—yhdistettynä tekniseen puhtauteen—kohtaakaan live-esityksessä aivan joka päivä.

Béla Bartók: Ihmeellinen mandariini; Tanssisarja; Kontrastit. - Lontoon Philharmonia-orkesteri sekä Philharmonia Voices -kuoro, joht. Esa-Pekka Salonen, sekä Yefim Bronfman, piano, Zsolt-Tihamér Visontay, viulu, ja Mark van de Wiel, klarinetti. (Signum classics, SIGDC466)

Kuuntele Uudet levyt 28.10.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.

 • Storgårdsin Antheil-sarja senkun paranee

  Storgårdsin Antheil-sarja senkun paranee

  Kapellimestari John Storgårds jatkaa yhdysvaltalaisen George Antheilin tuotannon taltioimisprojektiaan. Antheilin kiinnostava kuuden sinfonian sarja alkaa 1920-luvulta päättyen 1940-luvun lopulle. Storgårdsin ja BBC Philharmonicin kahdella aiemmalla julkaisulla ovat päivänvalonsa saaneet Antheilin neljä viimeistä sinfoniaa.