Hyppää pääsisältöön

Howard Hawksin elokuvien sarja alkaa Syvällä unella ja hyvällä muotokuvalla – Teemalauantai 29.10.

Lauren Bacall ja Humphrey Bogart Howard Hawksin elokuvaklassikossa Syvä uni.
Bacall ja Bogart, Vivian Rutledge ja Philip Marlowe. Lauren Bacall ja Humphrey Bogart Howard Hawksin elokuvaklassikossa Syvä uni. Syvä uni,Lauren Bacall,Humphrey Bogart,Howard Hawks,Teemalauantai,elokuvat

"What's wrong with you?"
"Nothing you can't fix."

Teemalauantai on omistettu Howard Hawksille (1896–1977), elokuvaohjaajalle, joka hallitsi genren kuin genren ja sai Hollywoodin tähdistä irti ne kaikkein kirkkaimmat roolisuoritukset. Illan aluksi nähdään ohjaajamuotokuva Howard Hawks, mestariohjaaja, sen jälkeen on vuorossa klassikkojen klassikko Syvä uni.

Teemalauantai avaa samalla Hawksin elokuvien sarjan Teemalla. Kino Klassikossa esitetään 30.10.–4.12. elokuvat Hätä ei lue lakia, Vain enkeleillä on siivet, Kirjava satama, The Thing – "se" toisesta maailmasta ja Punainen virta.

Kevin Macdonaldin vuonna 1997 ohjaama tv-dokumentti Howard Hawks, mestariohjaaja (Howard Hawks: American Artist) on edelleen se definitiivinen Howard Hawksin muotokuva. Hawksin elämää, elokuvia ja legendaarisia lohkaisuja muistelevat muun muassa Lauren Bacall, Peter Bogdanovich, James Caan, Angie Dickinson, Walter Hill ja Michael Mann. Hawksin elokuvista puhuu myös kriitikko Todd McCarthy.

Hienon taiteilijakuvan jälkeen nähdään yksi Hawksin elämää suuremmista elokuvista, dekkari- ja film noir -klassikko Syvä uni. Pääosissa ovat Humphrey Bogart ja Lauren Bacall, joiden keskinäinen kemia on elokuvassa kuumimmillaan. Raymond Chandlerin kirjaan perustuvan käsikirjoituksen tekivät William Faulkner, Leigh Brackett ja Jules Furthman.

Syvä uni on kuuluisa paitsi dynaamisesta ohjauksesta, karismaattisista tähdistä, konekivääridialogista, valoista ja varjoista, huumorista ja kuoleman läsnäolosta myös siitä, ettei kukaan oikein pysy kärryillä rikostarinassa. Eivät tekijät, eivätkä katsojat. Eikä se haittaa mitään.

Howard Hawks sai pitkän uransa ainoan Oscarin vasta elämäntyöstä vuonna 1975. Palkinnon hänelle ojensi John Wayne, joka piti ytimekkään, hawksilaisen puheen:

"Howard, elokuvafaneilta kaikkialla – ja minä olen heistä yksi: kiitos."


Teemalauantai 29.10.2016

 • Klo 21.00 Howard Hawks, mestariohjaaja (Howard Hawks: American Artist), Britannia 1997. Dokumenttielokuva, ohjaus Kevin Macdonald.
 • Klo 21.57 Syvä uni (The Big Sleep), USA 1946. Ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Humphrey Bogart, Lauren Bacall. (12)
 • Dokumentti on Areenassa 45 päivää, Syvä uni on katsottavissa Areenassa vain suorana.

  Illan päätteeksi Aki Kaurismäki puhuu Howard Hawksista ja elokuvasta Vain enkeleillä on siivet, joka esitetään Kino Klassikossa sunnuntaina 6.11.

  Howard Hawks -sarja Kino Klassikossa 30.10.–4.12.

  Howard Hawks ohjaajatuolissaan. Arkistokuva tv-dokumentista Howard Hawks, amerikkalainen mestari (1997).
  Howard Hawks ohjaajatuolissaan. Arkistokuva tv-dokumentista Howard Hawks, amerikkalainen mestari (1997). Howard Hawks,elokuvaohjaajat,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,elokuvat

  Yle Teema

  Teema Twitterissä ja Facebookissa