Hyppää pääsisältöön

Kun sydän hakkaa tuhatta ja sataa – rytmihäiriö ei ole nuorellakaan harvinainen

Maiju Moisiolinna.
Maiju Moisiolinnan rytmihäiriöt alkoivat jo parikymppisenä. Maiju Moisiolinna. Kuva: Yle, Akuutti maiju moisiolinna,rytmihäiriöt

35-vuotias Maiju Moisiolinna alkoi saada sydämen rytmihäiriöitä jo parikymppisenä opiskelijana. Maijun sydän alkoi hakata yllättäen ja useimmiten levossa, televisiota katsellessa tai nukkuessa.

– Rytmihäiriöni olivat nopeita tykytyskohtauksia. Sydän löi tosi kovaa ja pulssikin oli yli 150. Vähän kuin olisi ollut juoksulenkillä vaikka istuukin paikallaan.

– Yöllä rytmihäiriö herätti. Illalla ei ollut minkäänlaista tuntemusta eikä ollut tarvinnut tehdä mitään erityistä edellisenä päivänä. Niitä vain tuli ihan yhtäkkiä ja yllätyksenä, Maiju muistelee.

Rytmihäiriötä ei aina saada kiinni

Alkuun rytmihäiriökohtaus pelotti. Tykytyskohtauksia alkoi myös tulla yhä useammin ja ne kestivät pidempään.

– Usein sain ne itse pois tietyillä puhallusmenetelmillä tai juomalla vettä. Välillä laitoin kylmäpussia naamaan. Muutaman kerran rytmihäiriöitä tuli juoksun yhteydessä, siinä tuli jo kiputuntemusta ja rintapuristusta, kuvailee Maiju.

Pienen Miisa-tytön äitinä Maijua huoletti, että rytmihäiriö iskisi heidän ollessaan kaksin kotona.

– Mitä jos en saisikaan sitä pois, ja millä tavalla saan apua pyydettyä, jos olemme kahdestaan.

Maiju Moisiolinna lääkärin vastaanotolla.
Maiju Moisiolinna lääkärin vastaanotolla. Kuva: Yle, Akuutti maiju moisiolinna,rytmihäiriöt

Maijun sydämen rytmihäiriöitä alettiin selvittää. Hän sai kotiin lainaksi EKG-rekisteröintiin käytettävän, sydämen rytmiä tallentavan holter-laitteen, mutta sillä kertaa rytmihäiriötä ei saatu kiinni.

– Muutaman kerran lähdin taksilla töistä päivystykseenkin, mutta niitä ei saatu kuitenkaan rekisteröityä EKG:hen.

Oikorata poistetaan polttamalla

Lääkäri kehotti harkitsemaan elektrofysiologista tutkimusta ja sen jälkeistä mahdollista katetriablaatiota mikäli oireet pahenevat. Maiju meni tutkimukseen punnittuaan ensin menetelmän hyötyjä ja haittoja.

– Ajattelin, etten vanhemmiten välttämättä pärjää rytmihäiriöiden kanssa. Nyt ne kannattaa tutkia ja hoitaa.

Elektrofysiologisen tutkimuksen aluksi pyritään rytmihäiriö käynnistämään, jotta löytyy niitä aiheuttava kohta sydämestä. Maijulla rytmihäiriö käynnistyikin lähes heti.

Maijun rytmihäiriö osoittautui hyvänlaatuiseksi ja nuorelle ihmiselle hyvin tyypilliseksikin. Sen aiheuttaa synnynnäinen oikorata sydämessä. Tyksin Sydänkeskuksessa rytmihäiriöitä hoitava kardiologi Juha Lund korjasi vaivan saman tien katetriablaatiolla.

Juha Lund tekee katetriablaatiohoitoa.
Juha Lund tekee katetriablaatiohoitoa. Kuva: Yle, Akuutti rytmihäiriöt,Akuutti (ohjelma),juha lund

– Eteiskammioläpän alueelta poltettiin pois oikorata, joka aiheutti rytmihäiriön. Kyseessähän oli tässä tapauksessa hyvänlaatunen rytmihäiriö, joskin kiusallinen, arkielämää haittaava vaiva, kuvailee Lund.

Ablaation jälkeen Maiju lepäsi valvonnassa vielä kolme tuntia, jonka jälkeen hän pääsi kotiin. Toimenpiteen jälkeen rytmihäiriöt ovat pysyneet poissa.

Lisälyönnitkin kuriin ablaation avulla?

Tyksin Sydänkeskuksen ylilääkäri, kardiologian professori Juhani Airaksinen kertoo, että potilaista jotka kokevat samankaltaisia rytmihäiriöitä kuin Maiju, on valtaosa kaksi-kolmekymppisiä nuoria aikuisia.

– Johtoradat ovat synnynnäisiä, mutta ne tulevat ilmi useimmiten vasta aikuisiällä, toteaa Airaksinen.

Voidaanko yleisiä, rinnassa kuin sammakon muljahteluina tuntuvia sydämen lisälyöntejä myös hoitaa ablaatiolla?

– Lisälyönnit ovat sydämessä normaalia toimintaa, kaikilla ihmisillä on niitä jonkin verran. Joillakin on aika paljonkin lisälyöntejä, jopa 10000-20000 vuorokaudessa. Silloin kun lisälyöntejä on hyvin paljon ja ne aiheuttavat paljon vaivoja, voidaan myöskin niitä ablaatiolla hoitaa.

Kun sydän hakkaa tuhatta ja sataa – katso juttu Maijun rytmihäiriöistä:

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa.
Nainen ja mies seisovat selät vastakkain, taustalla mitta-asteikkoa symboloivaa grafiikkaa. Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,Pituuskasvu
Nainen kurkistaa peiton alta.
Nainen kurkistaa peiton alta. Kuva: Unsplash uni (biologiset ilmiöt),nukkuminen
Kommentit