Hyppää pääsisältöön

Luokkakokous 2 ei juuri naurattanut kriitikoita pressinäytöksessä – elokuva paljastaa kahtiajakautuneen Suomen

Luokkakokous 2 -ohjaaja Taneli Mustonen sanoo, että elokuvat voivat lisätä suvaitsevaisuutta.

Antti (Sami Hedberg) Luokkakokous 2 -elokuvassa. // Kuva: Alvi Pakarinen / Solar Films

Vaikka et olisi edes nähnyt Luokkakokous-elokuvaa, sinulla saattaa olla siitä mielikuva. Vahvakin: jos jonkin teoksen voi katsoa jakavan kansaa niin Luokkakokouksen.

Monille Luokkakokous on yhtä kuin huono läppä, lapselliset alapäävitsit ja seksistinen huumori. Toisaalta iso osa suomalaisista tykkää Luokkakokouksesta ja sen ronskista huumorista: elokuvaa kävi katsomassa yli puoli miljoonaa katsojaa, ja se voitti Jussi-gaalassa yleisön suosikkielokuvan palkinnon.

Nyt tarina jatkuu, kun elokuvateattereihin tulee marraskuun alussa Luokkakokous 2 – Polttarit -jatko-osa. Aku Hirviniemen, Jaajo Linnonmaan ja Sami Hedbergin tähdittämää komediaa on jo tällä viikolla esitetty toimittajille ennakkonäytöksissä.

Niklas (Aku Hirviniemi), Tuomas (Jaajo Linnonmaa) ja Antti (Sami Hedberg). // Kuva: Alvi Pakarinen / Solar Films

Hahmot ovat aikuistuneet ykkösosasta ja elokuvassa on muitakin kysymyksiä kuin se, miten päästä pukille. Perusmeininki on silti sama: päähenkilöt koheltavat ja huumori liittyy voittopuolisesti sukupuolielimiin ja/tai seksiin.

- Jos ei tykännyt ykkösosasta, ei varmaan tykkää kakkosestakaan, Luokkakokous-elokuvien ohjaaja Taneli Mustonen pohtii YleX:n haastattelussa.

Se on varmaan totta. On vaikeaa nähdä, että jatko-osastakaan tulisi kriitikoiden lemmikkiä. Kuvaavaa on, että elokuvakriitikoille ja toimittajille torstaina järjestetyssä pressinäytöksessä ei taidettu nauraa kunnolla ääneen kertaakaan, vaikka kyseessä on komedia.

Mutta varmasti Luokkakokous 2 tulee saamaan myös paljon katsojia, joihin leffan huumori iskee.

Eikä siinä mitään! On ihan ok, että tykkää tai ei tykkää Luokkakokouksista. Mustosta kuitenkin harmittaa, miten mustavalkoisesti asioihin on nykyään tapana suhtautua – ei vain Luokkakokous-elokuviin, vaan laajemminkin.

- Musta tuntuu, että meillä on aika voimakas tuomitsemisen kulttuuri. Meillä on kauhean kova vaatimus siitä, että jos sä olet tätä, sä et voi olla tota. Se luo mielestäni jännitteitä, mutta jotta voisimme toimia yhteiskuntana, meidän pitäisi purkaa jännitteitä. Sitä mä oon tässä lähinnä miettinyt.

Katsojalle Luokkakokous on peili

Mustonen puhuu siitä, miten Suomessa on nykyään monessa asiassa vahva kahtiajako. Pointti ei liity pelkästään Luokkakokous-elokuviin.

- Pitää olla puolesta tai vastaan kauhean jyrkästi.

Mustonen uskoo, että parhaimmillaan elokuvat voivat lisätä suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä. Empatiakykyinen katsoja voi asettautua toisen ihmisen asemaan ja elokuvan avulla tutkia, miltä jokin asia näyttää muusta kuin omasta näkökulmasta.

Tässä mielessä Luokkakokous-elokuvat ovat hyvin mielenkiintoisia. Tykkäsipä niistä tai ei, ne voivat toimia kaikille empatiaharjoituksina:

Miksi tämä minua hauskuuttava huumori on sellaista, jonka jotkut haluavat teilata ja jota he pitävät sopimattomana?

Tai:

Miksi tämä minusta kelvoton huumori on sellaista, joka viihdyttää isoa osaa suomalaisista ja saa ihmiset tulemaan elokuviin?

Tällaisten kysymysten pohtiminen ei tarkoita sitä, että omasta mielipiteestä pitäisi luopua. On perusteltua pitää elokuvia seksistisinä, eikä toisaalta siihen tarvitse pyydellä kenenkään lupia, jos pieruhuumori naurattaa. Hyödyllistä kuitenkin olisi, jos nämä ihmiset pystyvät ymmärtämään toisiaan.

Leffa ei pyytele anteeksi

Taneli Mustonen sanoo, että Luokkakokouksen menestystä voi selittää häpeilemättömyys.

- Se ei hirveästi pyytele anteeksi tai sievistele. Mennään täysillä eikä hävetä yhtään.

Leffoja onkin syytetty ummehtuneen stereotyyppisestä, simppelistä ja obsessiivisen kiimaisesta huumorista. Ykkösosassa kivekset jäävät lauteiden väliin, kakkososassa tilataan “vahingossa” strippareita hautajaisiin. Mustonen kuitenkiin uskoo, että monille juuri tällainen elokuva voi tuntua raikkaalta tuulahdukselta.

- Itsekin arvostan komedioita, joissa on älykkyys mukana, mutta toisaalta tykkään myös sellaisista, mitkä on ihan täysin älyvapaita.

Mustonen ei vaikuta itsekään elättelevän mitään harhakuvitelmia siitä, kumpaan kategoriaan Luokkokoukset kuuluvat. Hän silti toivoo, että elokuvaa voitaisiin arvostaa sellaisena kuin se on.

- Ajattelen, että Luokkiksessa hyvä puoli on se, että saa iloa ja naurua, on kivaa kattoa jengin kanssa. Kun välillä luen lehdistä elokuvasta, on välillä vaikeaa tunnistaa sitä, tulee sellainen olo, että herranjestas. Mutta tämä on tämmöinen aika.

Lue myös:

Pärjääkö Sami Hedberg The Office-pomon kulttiroolissa? YleX vieraili sarjan kuvauksissa 

Koomikko Sami Hedberg teki historiaa – pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan

Luokkakokous-tähdet kohua herättäneestä kohtauksesta: Siinä ei ole mitään pahaa