Hyppää pääsisältöön

Rooma ei tuhoutunut rappioon

Maijastina Kahlos
Maijastina Kahlos Kuva: Yle Maijastina Kahlos,tietokirjailijat

Mikä on totuus Rooman tuhosta? Miksi ja miten mahtava valtakunta mureni?

Väärät mielikuvat ovat edelleen voimissaan: milloin roomalaiset kaatoi myöhäisantiikin aikoina moraalinen rappio, liiallinen kristillinen uskonkilvoittelu, vesijohdoista levinnyt lyijymyrkytys tai leväperäinen talouden pito. Yksi suosittu teoria on kulttuurien sykli. Sen mukaan jokaisella kulttuurilla on erilaisia kehitysvaiheita. Kasvua seuraa kukoistus ja niiden jälkeen edessä on vääjäämättä rappio.

Historioitsija ja latinisti Maijastina Kahlos avaa kansainvälisen tutkimuksensa myötä uuden kuvan Rooman valtakunnan loppuvaiheista kirjassaan Rooman viimeiset päivät. Samalla hän pohtii monia kiinnostavia kysymyksiä. Oliko Rooma kuin nykyajan Venäjä? Vai oliko Rooman valtakunta uskontojen, kielten ja kansallisuuksien kirjava tilkkutäkki, kuten nykyajan Yhdysvallat? Kaatoiko maahanmuutto Rooman valtakunnan?

Toimittaja Juha Roiha yrittää tingata Kahlokselta, mikä on todennäköisin syy Rooman tuhoutumiseen. Kahloksen mukaan teoriota on yhtä monta kuin niiden kirjoittajia. Historioitsijoilla ei ole tapana kirjoittaa hyvinvoinnista, rauhasta ja menestyksestä. Siksi historiasta saa usein sotaisan ja epävakaan käsityksen. Jokainen aika osaa tulkita menneitä tapahtumia vain omasta näkökulmastaan. Selitykset kertovat enemmän selittäjästä kuin todellisuudesta.

Rooma katosi, mutta sen perintö elää edelleen länsimaisessa yhteiskunnassa: esimerkkeinä kuningaskunnat, kristinusko ja koodeksi, eli se että kirjoitamme rullan sijasta suorakaiteen muotoisille sivuille.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri