Hyppää pääsisältöön

Sarita erosi netin vauvaryhmästä, kun oma lapsi syntyi sairaana - ryhmä ei hylännyt, vaan tarjosi yllättävää tukea

Sarita Laari liittyi Facebookin Marrasvauvat 2014 -ryhmään ensimmäistä lasta odottaessaan. Kun lapsi syntyi sydänvikaisena, alkoi muiden onnen katsominen sivusta tuntua liian pahalta. Hän erosi ryhmästä, mutta liittyi takaisin tilanteen hieman helpotuttua. Yllätyksekseen hän huomasi, että verkkoyhteisö oli kaivannut häntä.

Raskaus- ja pikkulapsiaika täyttää vanhemman maailman usein niin kokonaisvaltaisesti, että tarve keskustella samassa elämäntilanteessa olevien kanssa on suuri.

Ennen seuraa etsittiin lähipuistoista, mutta nykyisin sosiaalinen media yhdistää ihmisiä aiempaa laajemmalla alueella. Facebookiin perustetaan paljon vertaisryhmiä jo raskausaikana.

Yksi tällainen ryhmä on Marrasvauvat 2014. Ryhmä nimettiin lasketun ajan mukaan, ja odottajat keskustelivat siellä aluksi raskauteen liittyvistä asioista.

Sarita Laari liittyi ryhmään odottaessaan ensimmäistä lastaan.

– Juttelimme ryhmässä lähinnä lastentarvikkeista, vertailimme mitä ultrassa ja neuvolassa sanottiin ja jännitimme synnytystä. Raskausaikana ryhmä ei vielä ollut minulle niin tärkeä kuin miksi se myöhemmin muodostui, kertoo Sarita.

Sarita Laari
Sarita, Minka ja Mikko Laari Sarita Laari Kuva: Linda Achren Photography Marja Hintikka Live

Ryhmässä on noin 450 jäsentä ja jäsenet ovat tavanneet toisiaan myös kasvokkain.

– Olemme järjestäneet erilaisia tapaamisia ja ryhmän kautta on solmittu monia ystävyyssuhteita. Toisiaan lähellä asuvat ovat tekemisissä paljonkin ja ainakin yhdet ryhmäläiset ovat nykyään jopa toistensa kuopusten kummeja, kuvailee Sarita.

Ryhmässä jaetaan vanhemmuutta

Samanikäisten lasten vanhempien ryhmässä kysytään ja annetaan neuvoja arkisiin pulmiin ja jaetaan lapsiin liittyviä iloja ja suruja. Välillä keskustellaan avoimesti hyvin henkilökohtaisistakin asioista.

– Kaikki eivät tietenkään halua jakaa yksityisiä asioitaan lähes 500:n ihmisen kanssa, mutta arkoja asioita käsitellään pienemmissä ryhmissä yksityisviesteillä, selittää ryhmän aktiivinen jäsen Minttu Vuorinen.

Kata Heikkinen
Kata Heikkinen on ryhmän aktiivinen jäsen. Kata Heikkinen Kuva: Yle/Marco Hyvärinen marja hintikka live

– Meillä on tosi intensiivinen ryhmä, on räväkkää porukkaa ja on herkkää porukkaa. Siellä voidaan keskustella sadoilla kommenteilla jostain yhdestä aiheesta, esimerkiksi tutin pois jättämisestä, kuvailee jäsen Kata Heikkinen.

– Kyllä ryhmässä saadaan riitojakin aikaan! Ihmisten kirjoitustyylitkin ovat niin erilaiset, että joskus viesti tai keskustelunaloitus tulkitaan ihan eri tavalla kuin oli tarkoitettu. Henki on kuitenkin hyvä, Sarita Laari kertoo.

Kuinka kertoa sydänsairaudesta?

Sarita Laari synnytti esikoisensa odotetusti marraskuussa 2014. Ryhmäläiset päivittivät reaaliaikaisesti iloisia perhetapahtumia Facebookiin - myös Sarita.

Saritan vauvalla todettiin kolmen päivän ikäisenä harvinainen ja vaikea sydänsairaus, HLHS.

– Silloin erosin ryhmästä, sillä en kestänyt katsoa sitä, kun toisille syntyi terveitä vauvoja enkä itse tiennyt, jääkö meidän vauvamme edes henkiin, Sarita kertoo.

Sarita Laari
Minka leikattiin ensimmäisen kerran jo kuuden päivän ikäisenä. Sarita Laari Kuva: Sarita Laari Marja Hintikka Live

Saritan vauva selvisi ensimmäisestä leikkauksestaan ja pian tilanne alkoi näyttää valoisammalta. Sarita huomasi kaivanneensa FB-ryhmän jäseniä ja hän liittyi ryhmään uudelleen.

– Silloin yllätyksekseni huomasin, että kaikki olivat hirveästi miettineet meitä. Pohtineet, mihin hävisin ja mitä meille mahtaa kuulua, kuvailee Sarita.

Ryhmä auttaa, tukee, ymmärtää

Sittemmin ryhmästä on ollut Sarita Laarille huomattavasti apua.

– Ryhmä on ihan huippu! Kun tyttäremme Minka leikattiin toisen kerran, he elivät mukana. Periaatteessa ihan tuntemattomia ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja haluavat meille hyvää, hehkuttaa Sarita.

Minttu Vuorinen kertoo, että Sarita antaa itsekin ryhmälle paljon.

– Olen useasti Saritalle itselleenkin sanonut, että Sarita on meidän ryhmän sydän. Sarita tulee jokaiseen keskusteluun kertomaan ja auttamaan, vähintään lähettämään meille sydämiä jos ei muuta osaa sanoa. Hän on siellä kyllä aina meitä varten.

Minttu Vuorisen mukaan ryhmässä on myös todellista yksinäisyyttä.

– Kaikilla ei välttämättä ole ystäviä lähellä. Osa meistä on toistemme ainoita ystäviä, vaikka "ollaankin vaan netissä". Ihmiset saa toisiltaan apua siellä ihan oikeasti, Minttu Vuorinen kertoo.

Sarita Laari
Osa ryhmäläisistä tapasi toisensa ensimmäistä kertaa livenä. Sarita Laari Kuva: Yle/Marco Hyvärinen Marja Hintikka Live

Ryhmä auttaa toisiaan myös ihan konkreettisesti. Kun Sarita Laari etsi tyttärelleen tietynlaista sitteriä, eräs jäsen etsi sellaisen oman paikkakuntansa kirppikseltä ja lähetti sen Laareille.

Tatuoitu sydän

Sarita Laarilla on olkapäässään tatuointi, joka esittää tyttären tulevaa uutta sydäntä.

– Kerran yhdessä ryhmän keskustelussa kuvailin tatuoinnin, jonka ottaisin kun siihen olisi varaa. Eräs jäsen alkoi kerätä minulta salaa rahaa muilta ryhmäläisiltä ja myöhemmin sain heiltä lahjakortin tatuointiliikkeeseen, kertoo Sarita.

Tatuointiin on merkitty tyttären sydänleikkausten ajankohdat. Tuleville leikkauspäivämäärille on jätetty tilaa.

Sarita Laari
Saritan tatuointi Sarita Laari Kuva: Sarita Laari Marja Hintikka Live

Parhaillaan Minka odottaa pääsyä kolmanteen leikkaukseen. Hän täyttää marraskuussa kaksi vuotta, ja ensi vuoden alussa aletaan miettiä leikkauksen ajankohtaa.

Onnistuessaan kolmas leikkaus mahdollistaisi Minkalle melko normaalin elämän teini-ikään saakka, jolloin tarvittaisiin todennäköisesti sydämensiirto. Sairaus rajoittaa Minkan elämää, ja sydänsairaan lapsen hoito vaatii vanhemmilta paljon tietoa ja osaamista. Lisäksi perhe on jatkuvasti huolissaan tyttären terveydestä.

– Kaikesta huolimatta olemme onnekkaita. Asumme Suomessa, joka on yksi harvoja maita joka edes hoitaa näin vaikeaa sydänsairautta. Lisäksi meillä on läheisiä, sekä mahtava Marrasvauvat tukena kaikissa käänteissä, Sarita Laari summaa.

Katso jutun alussa olevasta videosta, millaiset yllätysjuhlat Marrasvauva-ryhmäläiset Saritalle järjestivät MHL:n avustuksella.

Sarita Laari
Ryhmä järjesti Saritalle yllätysjuhlat. Sarita Laari Kuva: Yle/Marco Hyvärinen Marja Hintikka Live

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos!
Jenny Lehtinen ja puhekupla: Kestä vaippavertailut nyt, myöhemmin seuraa kiitos! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman jenny lehtinen
Mustat kengät aidalla.
Mustat kengät aidalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.