Hyppää pääsisältöön

Uusi uljas maailma

Tanskalaissäveltäjien kärkikastiin nousseen färsaarelaissyntyisen Sunleif Rasmussenin Toinen sinfonia, ”The Earth Anew”, syntyi Sibeliuksen Kullervon sisarteokseksi mestarimme taannoisia 150-vuotisjuhlia varten. Kullervon tapaan kerronnallinen teos sai kantaesityksensä Sibeliuksen Neljännen sinfonian parina viime syksynä Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa, ja samassa yhteydessä se myös levytettiin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Maailmanpuun, Yggdrasilin ympärille kietoutuva teos on Kullervon tapaan vahva, mieskuoron voimasta ammentava oratoriosinfonia. Rasmussen hakee sinfoniaorkesterista, kuorosta ja solisteista samanlaista voimaa kuin on toisessa pohjoismaisessa, myyteistä ammentavassa ilmaisunlajissa, heavy metalissa. Huolimatta jatkuvasta vyörytyksestä orkesteritekstuurin värikkyys ja maukkaasti menoa rytmittävät suvantopaikat pitävät kuulijan hyppysissään; Rasmussen myös antaa tilaa tekstille ja tarinalle.

Samanaikaisesti hyperaktiivinen ja luonnollisen orgaaninen sävelkudos viehättää, kuten myös se herkkyys, jolla Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri tuon kudoksen esittää. Akademiska Sångföreningen ja Muntra musikanter -kuoroista yhdistetty mieskuoro on parhaimmillaan toisen osan matalassa jyrinässä, joka muistuttaa aaltojen pauhua Färsaarten rantamilla, sekä rytmisemmissä huudahteluissa kolmannessa osassa, joka kertoo Ratatosk-oravasta, myyttien viestinviejästä.

Hivenen epävarmanakin yhteislaulu on ilmeikästä, ja amatöörikuorojen äänet tuovat myyttiseen teokseen tiettyä inhimillistä särmää, vaikka kuoron sointi pääosin pysyykin taka-alalla ytimekkäästi soittavan orkesterin ja rautaisten solistien viedessä päähuomion. Maineikas baritoni, tanskalainen Bo Skovhus kajauttaa osansa Edda-tarun ensimmäisenä miehenä, Askina sankarillisesti; ilmaisussa voi aistia tarujen taistojen taikaa. Sopraano Cyndia Sieden värittää ensimmäisen naisen, Emblan huhuilun ja melismoinnin ilmeikkäästi.

Sunleif Rasmussenin toinen sinfonia on Maailman uudestiluomisen kertomus, joka päättyy jonkinasteiseen utopiaan. Sinfonian lopettava, lavea Tranquillo e dolce -jakso on luonnehdinnan mukaisesti rauhallista ja pehmeää pumpulia, jossa suvannon ja rytmisen orkesterileiskunnan suhde kääntyy edellisen eduksi, ikuiseen onnellaan.

Sunleif Rasmussen: Sinfonia nro 2 “The Earth Anew”. - Cyndia Sieden, sopraano, Bo Skovhus, baritoni, sekä Akademiska sångföreningen ja Muntra musikanter -mieskuorot, ja Helsingin kaupunginorkesteri, joht. John Storgårds. (Dacapo, 8.226175)

Kuuntele Uudet levyt 28.10.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.